Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Δήμαρχε, καν’ το όπως η Ιστορία της Πάτρας επιτάσσει, όχι όπως το κόμμα σού ζητά»

Δημοσιεύθηκε

στις

Για έναν ακόμα Οκτώβρη ο εορτασμός των «γενεθλίων» της Πάτρας θα είναι λειψός
Στις 4 Οκτωβρίου η Πάτρα έχει τη σπουδαία τύχη να γιορτάζει τη διπλή της απελευθέρωση:

– για το 1828, όταν γαλλικά στρατεύματα πολιόρκησαν το κάστρο του Ρίου, τρέποντας σε φυγή τους τελευταίους εναπομείναντες Τούρκους και Αιγυπτίους και
– για το 1944, όταν ο ΕΛΑΣ μετά συμμάχων απελευθέρωσε την Πάτρα από τους Γερμανούς κατακτητές. Η σύμπτωση είναι μοναδική και η συγκυρία θα έπρεπε να εορτάζεται πανηγυρικά. Κι όμως αυτά τα διπλά γενέθλια στην πόλη μας αποσιωπούνται, συνειδητά και σκόπιμα, τα τελευταία επτά χρόνια -πάμε σε λίγο για οκτώ!
Την ίδια ώρα, πολλές ελληνικές πόλεις όχι μόνο εορτάζουν την ημέρα που απελευθερώθηκαν από τον τούρκικο ζυγό και προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά έχουν καθιερώσει εντυπωσιακές τελετές και εκδηλώσεις για να τιμούν τη μνήμη και την ιστορία. Όπως η εθνική συνείδηση και η κοινή λογική επιβάλλουν.
Τελευταίο αντίστοιχο παράδειγμα είναι η περίπτωση του Αγρινίου, που φέτος καθιέρωσε την 11η Ιουνίου (ημέρα παράδοσης της πόλης στους Έλληνες, το 1821 ) ως εορτή τοπικής και ιστορικής σημασίας και ημέρα αργίας για την πόλη. Κατόπιν σχετικής εισήγησης του Δημάρχου Αγρινίου συζητήθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και το σώμα ενέκρινε την πρόταση. Η απόφαση απεστάλη στον Υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να προωθηθεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ενώ ο δήμαρχος επισκέφτηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την ενημερώσει για τις δράσεις του δήμου για τις επετειακές εκδηλώσεις και να την καλέσει να παραστεί.
Αυτά συμβαίνουν αλλού. Παντού, εκτός από την Πάτρα μας. Γιατί, δυστυχώς, εδώ μας διοικεί μία ιδεοληπτική δημοτική αρχή που θυμάται την Ιστορία επιλεκτικά, να δίνει έμφαση μονομερώς σε ημέρες ιστορικής μνήμης και να αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα που θεωρεί ότι δεν έχουν να προσδώσουν απτά οφέλη στην κομματική της κατήχηση. Αλίμονο! Και έτσι η επίκληση στην ιστορική μνήμη γίνεται μονομερώς και με γνώμονα όχι τα γεγονότα αλλά την ιδεολογική ηγεμονία.
Έτσι λοιπόν, για μια ακόμα χρονιά, φέτος, ο επίσημος δήμος θα δει την 4η Οκτωβρίου με τα μυωπικά γυαλιά της ιδεολογίας του δημάρχου, θα «βαπτίσει» πολιτικά τις ιστορικές αλήθειες των προγόνων μας, θα ρίξει τόνους μελάνης σε προπαγάνδα προς όλες τις κατευθύνσεις και θα μας υπενθυμίσει πως εδώ δεν είμαστε μία ακόμα γωνιά ελληνικού εδάφους, αλλά ένα κομματικό προτεκτοράτο. Μια πόλη που χρειάζεται ξανά… «απελευθέρωση».
Δεν λυπάμαι μόνο που για μια δεκαετία η πόλη αλληθωρίζει ιστορικά και που επιτρέψαμε σε ιστορικά μύωπες να ασελγούν επί της πόλης. Κυρίως λυπάμαι για τον εξής λόγο: που τόσες πολλές υγιείς δυνάμεις της Πάτρας (τα σωματεία που τιμούν την ιστορία, οι αναβιωτές, οι φιλίστορες συλλογικότητες, ακόμα και οι σύλλογοι που διαθέτουν χορευτικά τμήματα και πλούσια βεστιάρια εποχής συν τόσοι ιδιώτες που γνωρίζουν ή μελετούν την ιστορία) έχουν τεθεί σε «αργία» όλα αυτά τα χρόνια.
Χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών από το 1821 και είναι πράγματι στενάχωρο. Εμείς, στο σπιράλ, δεν το βάζουμε κάτω. Ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για την πόλη και να μην λησμονούμε κανέναν από τους απελευθερωτές της. Η πρόταση για έναν εορτασμό εφάμιλλο της ιστορίας της Πάτρας έχει διαμορφωθεί και θα παρουσιαστεί σε πατρινούς και μη όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν. Σύντομα. Και με το βλέμμα προς το 2028, τη χρονιά-ορόσημο για την Πάτρα, έτος κατά το οποίο θα συμπληρώσει ακριβώς δύο αιώνες σύγχρονης ιστορίας.
Στον δε απερχόμενο δήμαρχο κάνουμε μια τελευταία έκκληση, εν όψει του φετινού εορτασμού: να τιμήσει τη μέρα της διπλής απελευθέρωσης της Πάτρας μας όπως η τοπική ιστορία επιτάσσει κι όχι όπως το κόμμα τού ζητά. Και μια υπενθύμιση: Αυτός που (επιμένει να) αγνοεί την Ιστορία, δεν έχει ούτε παρόν, ούτε μέλλον!

Πέτρος Ψωμάς
Επικεφαλής «σπιράλ»

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ: Το Πανεπιστήμιο αναγορεύει σε ομότιμο καθηγητή τον Αλμπερτ Μπουρλά

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Πάτρα αναμένεται να βρεθεί το πρώτο 15νθημερο του προσεχούς Μαϊου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, καθηγητής Άλμπερτ Μπουρλά. Θα αναγορευτεί σε ειδική τελετή ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιατρικής – Φαρμακευτικής του Πανεπιστημιου Πατρών.

 

Παιδί επιζώντων του Ολοκαυτώματος, Ελληνας μετανάστης στην Αμερική, ο κτηνίατρος από τη Θεσσαλονίκη έγινε επικεφαλής σε έναν από τους μεγαλύτερους φαρμακευτικούς οργανισμούς του κόσμου και στην περίπτωση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, εφάρμοσε επιστημονικές καινοτομίες σε χρόνο-ρεκόρ. Γι αυτό δεν ψηφίστηκε τυχαία από σχεδόν όλα τα διεθνή Μέσα ως ο Ανθρωπος της Χρονιάς.

 

«Είναι λογικό να ρωτήσουν αν θα μπορούσα να καταφέρω όσα έκανα, εάν δεν ήμουν Ελληνας. Δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος γι’ αυτό, αλλά η εκτίμησή μου είναι πως όχι. Δεν το λέω με αλαζονεία, αλλά με αυθεντική και ανυπόκριτη πεποίθηση ότι υπάρχει κάτι ξεχωριστό στο να είσαι Ελληνας. Ισως, για να το θέσω καλύτερα: η Ελλάδα δεν είναι ένα μέρος, αλλά τρόπος ζωής», γράφει ο ίδιος ανταποδίδοντάς μας τα αισθήματα στον πρόλογο του αυτοβιογραφικού του βιβλίου.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας: Αντίθετοι στη μη συνταγογράφηση εμβολίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Την αντίρρησή τους στην πρόθεση του υπουργείου Υγείας για τη μη συνταγογράφηση του εμβολίου της γρίπης, εκφράζουν οι γιατροί. Ο ιατρικός σύλλογος της Πάτρας αντιτείνεται στην απευθείας χορήγηση του εμβολίου από τα φαρμακεία, υποστηρίζοντας ότι άνθρωποι με προβλήματα υγείας θα πρέπει πρώτα να εξετάζονται από γιατρό και στη συνέχεια να προχωρούν ή όχι σε εμβολιασμό.

«Το εμβόλιο πρόκειται για ένα ιατρικό σκεύασμα κατά συνέπεια δεν μπορεί να δίνεται χωρίς την αντίστοιχη γνωμάτευση από τους ιατρούς, χωρίς  συνταγογράφηση και χωρίς να γίνεται καμία εξέταση προς τους ενδιαφερομένους»,  λέει η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας κα Άννα Μαστοράκου.

Το Υπουργείο υγείας από την άλλη, διά στόματος του υπουργού Θάνου Πλεύρη, ξεκαθάρισε ότι το μέτρο της μη υποχρεωτικής συνταγογράφησης θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών. Πάντως μέχρι στιγμής, το υπουργείο δεν έχει κάνει κάποια κίνηση για να προχωρήσει τις διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι φαρμακοποιοί από τη μεριά τους, τονίζουν ότι όσο αυξάνεται το κρύο υπάρχει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον κόσμο για την προστασία κατά της γρίπης μέσω του εμβολίου, ενδιαφέρον που έχει μια συνεχώς μεγαλώνει.

Να σημειωθεί πως και φέτος, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, το εμβόλιο κατά της γρίπης δίνεται κατά προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και στις κατηγορίες των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα, ενώ η διάθεσή του είναι δωρεάν.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

«Η συνταγογράφηση εμβολίων και φαρμάκων είναι κορυφαία ιατρική πράξη δημόσιας υγείας»

Δεδομένου ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου, η συνταγογράφηση εμβολίων και φαρμάκων διέπεται από πρωτόκολλα, κανόνες ή/και ιατρική εξέταση, είναι αδιανόητη η αναγγελία μεθόδευσης κατάργησης της κορυφαίας ιατρικής πράξης που δεσπόζει στη δημόσια υγεία.

Μόνο ο θεράπων γιατρός, μπορεί να εκτελέσει ιατρικές πράξεις και να αξιολογήσει τις αντενδείξεις και τις ανεπιθύμητες ενέργειες, ατομικά ανάλογα με το ιστορικό κάθε ασθενούς.

Είμαστε μάρτυρες το τελευταίο καιρό, της συντονισμένης προσπάθειας απαξίωσης του ρόλου του ιατρού σε όλα τα επίπεδα.

Καταστούμε σαφές ότι οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στον εξοστρακισμό του ιατρού από το κέντρο βάρους της δημόσιας υγείας και στην κατάργηση του επιτελικού ρόλου του προσωπικού ιατρού στη χάραξη της προληπτικής ιατρικής και της αντιμετώπισης των νοσημάτων στην κοινότητα.

Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς.

Κανένα φάρμακο ή εμβόλιο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ: Μπαράζ εμπρησμών σε κάδους τη νύχτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπαράζ εμπρησμών κάδων απορριμμάτων είχαμε τη νύχτα στην Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες   τρεις κάδοι τυλίχθηκαν στις φλόγες, μετά από φωτιά που έβαλαν άγνωστοι.

Η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Γλαύκου, ενώ οι άλλες δύο σε κάδους στην Ακτή Δυμαίων.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα