Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Σωτήρης Κακαλέτρης: Ο άνθρωπος πίσω από τα εμβλήματα μαχητικών αεροπλάνων και ασκήσεων

Published

on

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Ο Σωτήρης Κακαλέτρης είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και εργάζεται σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών.
Αλλά η αγάπη του για την Πολεμική Αεροπορία τον ώθησε σε μια ιδιαίτερη δραστηριότητα, η οποία σχετίζεται με τη σχεδίαση και επίβλεψη παραγωγής αεροπορικών προϊόντων.

Από τα συλλεκτικά σήματα μέχρι και τον επετειακό διάκοσμο ενός μαχητικού αεροπλάνου, ο Σωτήρης Κακαλέτρης είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από εντυπωσιακές δημιουργίες.


Είναι αυτός που «χρωμάτισε» την πρόσφατη άσκηση «Tiger Meet», ενώ την υπογραφή του φέρουν τα εμβλήματα των ελληνικών Ραφάλ. Τελευταία συνεργάστηκε και με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου για τα εμβλήματα των πληρωμάτων του κυβερνητικού αεροσκάφους Embraer, που τής παραχωρήθηκε από την Ελλάδα.
Αν και γεννήθηκε στην Αμαλιάδα, ζει μόνιμα στην Πάτρα και μίλησε στη «Γ» για το ξεχωριστό έργο που επιτελεί, μέσω του «Aviation Project», όπως ονομάζεται το «παιδί» του, που μετράει πλέον επτά χρόνια ζωής.

Ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενο του «Aviation Project»;

Το «Aviation Project» (AP) αναλαμβάνει τη σχεδίαση και επίβλεψη παραγωγής αεροπορικών προϊόντων. Με τον σχετικό όρο, εννοούμε ένα φάσμα προϊόντων, που ξεκινά από τα συλλεκτικά σήματα και φτάνει στον επετειακό διάκοσμο ενός αεροσκάφους. «Aviation» γιατί σχετίζεται με την αεροπορία και «Project» γιατί κάθε έργο προσεγγίζεται ξεχωριστά και σημειολογικά.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τον σχεδιασμό σημάτων;

Λόγω καταγωγής, ανατράφηκα με τα Φάντομ να πετούν πάνω από το κεφάλι μου. Συλλέκτης ο ίδιος αεροπορικών αντικειμένων και θαυμαστής της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν άργησα να αναγνωρίσω την ανάγκη μου για ιδία έκφραση. Έτσι, τα αντικείμενα συλλογής έγιναν πρωτίστως αντικείμενα που είχα σχεδιάσει ο ίδιος. Η σχετική ενασχόληση μου και η άοκνη μελέτη της Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν απλά τα εφόδια για να ξεκινήσω, το 2015, το AP.

Και πώς φτάσατε στο σημείο να υποστηρίξετε μία διεθνή άσκηση όπως το «Tiger Meet»;

Η συνεργασία μου με τις Πολεμικές Μοίρες της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου υπήρξε σταθερή τα τελευταία χρόνια. Όταν η 335 Μοίρα ανέλαβε τη διοργάνωση της διεθνούς άσκησης «Tiger Meet», για πρώτη φορά στην 80ετή ιστορία της, η ανάθεση του έργου ήταν μεγάλη τιμή και συνάμα ευθύνη για εμένα.
Το έργο ξεκίνησε με τη σχεδίαση του επίσημου εμβλήματος, το 2021, και συνεχίστηκε μέχρι το Μάιο του 2022. Η γκάμα των προϊόντων ήταν πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Σήματα, αναμνηστικές πλακέτες, σημαίες, αφίσες, αυτοκόλλητα, ρούχα, καπέλα, μπρελόκ και πάσης φύσης σουβενίρ, έπρεπε να σχεδιαστούν και να παραχθούν μεθοδικά. Από τον διάκοσμο του αεροσκάφους μέχρι το μενού του επίσημου δείπνου της άσκησης, ακολουθήθηκε κοινή σχεδιαστική γραμμή. Η πρόκληση της χρονικής διαχείρισης του έργου, επίσης, ήταν μεγάλη.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της συνεργασίας σας με τις Ένοπλες Δυνάμεις;

Η συνεργασία με τους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας, της Αεροπορίας Στρατού, και του Πολεμικού Ναυτικού κρύβει προκλήσεις. Η εργασία πραγματοποιείται, συνήθως, από απόσταση και ξεκινάει πάντα από τη σημειολογική ανάλυση του κάθε έργου.
Ωστόσο, η πειθαρχία που εκ των πραγμάτων διέπει τον βίο των σύγχρονων Ικάρων μας, εγγυάται πάντα το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ποιες είναι οι συνεργασίες που θεωρείτε ορόσημο στην πορεία σας;

Κάθε έργο κουβαλά τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Θα μπορούσα, ωστόσο, να σταθώ στη γιορτή για τη συμπλήρωση 30 ετών του FOB Aktion (AWACS) και την απόσυρση των φωτοαναγνωριστικών Φάντομ της 348 Μοίρας, στη Λάρισα.
Η δε συνεργασία μου με την 336 Μοίρα «Όλυμπος», αποτελεί πρότυπο ως προς τη διαχείριση μιας αεροπορικής μπουτίκ. Επίσης, κάθε χρόνο εορτάζονται επέτειοι ιδρύσεως Μοιρών, αλλά διοργανώνονται και διεθνείς ασκήσεις, όπως ο «Ηνίοχος», στις οποίες μου ζητούνται ιδέες και προτάσεις προς υλοποίηση. Έτσι, η ανάγκη για αεροπορικά προϊόντα είναι συνεχής. Σίγουρα, όμως, η άσκηση «Tiger Meet» του Αράξου αποτέλεσε την πιο ξεχωριστή αποστολή μου.

Ποια είναι τα άλλα πρόσφατα έργα σας για την Πολεμική Αεροπορία;

Φέτος, το «Aviation Project» ήταν πιο δραστήριο από ποτέ. Μαζί με τους ανθρώπους της 332 Μοίρας, όσο ακόμα εκπαιδεύονταν στη Γαλλία, σχεδιάσαμε τα εμβλήματα των ελληνικών Rafale. Στήσαμε τη μπουτίκ του θρυλικού Spitfire της 359 ΜΑΕΔΥ και συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά με την Ομάδα «Ζευς». Πρόσφατα, συνεργάστηκα και με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου για τα εμβλήματα που θα φέρουν τα πληρώματα του κυβερνητικού αεροσκάφους Embraer.

Με τι άλλο ασχολείται το «AP»;

Η παλέτα είναι μεγάλη, ωστόσο ενδεικτικά αναφέρω, εκτός από τα σήματα, τη σχεδίαση ρούχων, ρολογιών, προφίλ – διάκοσμου – μοντέλων αεροσκαφών, αναμνηστικών πλακετών κ.λπ.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που έχετε εισπράξει από την δουλειά σας;

Πιστεύω ότι ήταν η στιγμή που επισκέφτηκα τον Άραξο μαζί με τον 2 ετών γιο μου, τον Μάριο. Έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πλέον, θεωρώ, με τι ακριβώς ασχολείται ο μπαμπάς.

Πού μπορεί ο κόσμος να δει δουλειά σας και να προμηθευτεί προϊόντα σας;

Στις μπουτίκ των Μοιρών ανά την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Εορτής της Πολεμικής Αεροπορίας, κάθε Νοέμβριο, ενώ προϊόντα μου εκτέθηκαν και στην Τανάγρα, στο πλαίσιο του air show «Athens Flying Week». Τέλος, δείγματα της δουλειάς μου είναι διαθέσιμα και από το βρετανικό eshop: runway25.com και φυσικά στο aviationproject.com.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement