Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Οι Άγιοι της ημέρας: Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και Δάμαρις η Αθηναία

Δημοσιεύθηκε

στις

“Θεέ μου, αν δεν υπήρχες, θα σ’ επινοούσα, μα αφού υπάρχεις, σε καρτερώ!”
Τάσος Αθανασιάδης, “Οι Φρουροί της Αχαΐας”

Σήμερα 3 Οκτωβρίου είναι σημαντική εορτή, καθώς εορτάζει ο πολιούχος της Αθήνας και προστάτης των δικαστικών, Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης. Καταγόταν από την πόλη των Αθηνών, έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δομετιανού, ενώ διακρίθηκε για τη βαθιά του καλλιέργεια.

Αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και μέλος της Βουλής του Αρείου Πάγου. Το κήρυγμα όμως του Αποστόλου Παύλου άγγιξε την ψυχή του και βαπτίσθηκε. Αργότερα διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο των Αθηνών τον Ιερόθεο. Είχε το χάρισμα να επιτελεί θαύματα, ενώ υπήρξε συγγραφέας πλήθους θεολογικών συγγραμμάτων. Περιόδευσε σε πολλά μέρη της Δύσης, όπου κήρυξε τον ευαγγελικό λόγο. Όταν έφθασε στο Παρίσι συνελήφθη και αργότερα αποκεφαλίσθηκε.

Μαζί με τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη τιμάται και η πρώτη Αθηναία που πίστεψε στο κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου το 52 μ.Χ., η Αγία Δάμαρις. Το γεγονός ότι αναφέρεται ονομαστικά από τον Ευαγγελιστή Λουκά στις Πράξεις του υποδεικνύει ότι πρόκειται για αξιόλογη προσωπικότητα και για γυναίκα με υψηλή κοινωνική θέση.
Ήταν μια ιεραποστολική ψυχή και ασκούσε την ιερή διακονία παντού, ιδιαίτερα ανάμεσα στον γυναικείο κόσμο. Μοχθούσε καθημερινά κηρύττοντας το ευαγγέλιο. Τέλος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάθε φορά που ο Παύλος επισκεπτόταν την Εκκλησία της Κορίνθου, εκείνη πήγαινε να τον συναντήσει.


Ροή ειδήσεων

Advertisement