Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Υγεία

Παιδικό άγχος: Τα ύποπτα συμπτώματα, οι πιθανές αιτίες και ο ρόλος των γονέων

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα του iatropedia.gr, τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν σωματικές ή συμπεριφορικές αλλαγές, αναλόγως με την ηλικία, τις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας και τις ικανότητες αντιμετώπισής τους.

Πολλοί γονείς, όμως, δεν αντιλαμβάνονται πότε η συμπεριφορά του παιδιού οφείλεται στο υποκείμενο άγχος του.

«Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν αγχώδη διαταραχή για πολλούς λόγους» λέει η κλινική ψυχολόγος Βίκυ Δασκαλάκη.

«Μπορεί να είναι έτσι δομημένο το μοντέλο της οικογένειας και να μεταφέρεται το επαγγελματικό στρες των γονέων προς αυτά. Ή μπορεί να παίζουν ρόλο κληρονομικοί παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουν οι γονείς τα σημάδια του παιδικού άγχους και να αναζητούν τις πιθανές αιτίες του. Είναι οι πρώτοι που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να το διαχειριστούν».

Δυστυχώς, τα παιδιά δεν αναγνωρίζουν πάντα πως αυτό που τους συμβαίνει είναι άγχος.

Συχνά, εξάλλου, δεν έχουν την ωριμότητα για να εξηγήσουν τα πραγματικά ή φανταστικά προβλήματά τους που το προκαλούν.

Έτσι εναπόκειται στους γονείς να καταλάβουν αν οι παρατηρούμενες αλλαγές στο παιδί είναι απόρροια άγχους ή κάποιου μικροπροβλήματος που θα ξεπεραστεί.

Οι ύποπτες συμπεριφορές
Συνηθισμένες συμπεριφορές στα παιδιά που συχνά προκαλούνται από το άγχος είναι:

Ανάπτυξη κάποιας νευρικής συνήθειας (π.χ., τρώνε τα νύχια τους)

Φόβοι και ειδικές φοβίες (π.χ., το παιδί φοβάται το σκοτάδι, τους ξένους, το να μένει μόνο του)

Φόβος για τα ύψη ή τις καταιγίδες (παρατηρείται κυρίως στα μικρότερα παιδιά σχολικής ηλικίας)

Φόβος για τέρατα, έντομα και ζώα (κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας)

Δυσκολίες συγκέντρωσης (συνήθως στο σχολείο και όταν διαβάζουν ή ασκούν άλλα σχολικά καθήκοντα)

Άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο (βρίσκει προφάσεις και δικαιολογίες, ιδίως αν πρόκειται για διαπολιτισμικό σχολικό περιβάλλον)

Διαρκής πρόκληση προβλημάτων στο σχολείο (είτε με συμμαθητές είτε με εκπαιδευτικούς) για ιδεολογικά ζητήματα

Μικροκλοπές (αφορούν αντικείμενα ασήμαντης αξίας)

Απομόνωση/αποξένωση (απομάκρυνση από οικογένεια ή φίλους, ιδίως κατά την εφηβεία)

Ανησυχία για το σχολείο και τους φίλους τους (για τα μεγαλύτερα παιδιά σχολικής ηλικίας και τους εφήβους)

Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί επίσης να εκδηλώσουν:

Άγχος για τις σχολικές εξετάσεις και τους βαθμούς

Υψηλά επίπεδα στρες εξαιτίας του ισχυρού ανταγωνισμού εντός σχολείου όσον αφορά τις υψηλόβαθμες επιδόσεις και απαιτήσεις

Αλλαγές στην οικογένεια
«Οι παιδικοί φόβοι σαν τους προαναφερθέντες συχνά είναι φυσιολογικοί και μειώνονται από μόνοι τους καθώς το παιδί μεγαλώνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το άγχος θεωρείται περιστασιακό. Ωστόσο, όταν οι φόβοι παρατείνονται και αντέχουν στο χρόνο, μπορεί να υποδηλώνουν μια αληθινή αγχώδη διαταραχή» λέει η κυρία Δασκαλάκη.

Αυτό μπορεί συχνότερα να συμβεί σε δύσκολες περιόδους στη ζωή του παιδιού. Παραδείγματος χάριν, όταν υπάρχει μια οικογενειακή διαφωνία, ένα διαζύγιο ή άλλη μεγάλη αλλαγή στο σπίτι (π.χ., νέος θετός γονιός, νέο σπίτι).

Ακόμα και τα χαρμόσυνα γεγονότα, όπως η γέννηση ενός νέου παιδιού στην οικογένεια, μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος το παιδί. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί και με σωματικά συμπτώματα. «Τα παιδιά που αισθάνονται άγχος συνήθως αναφέρουν πονοκεφάλους ή στομαχόπονο και επισκέπτονται πιο τακτικά τον παιδίατρο» προσθέτει η ειδικός.

Υπάρχει επίσης περίπτωση το παιδικό άγχος να είναι απόρροια μετατραυματικού στρες, όπως λ.χ. συμβαίνει σε παιδιά πρόσφυγες ή κακοποιημένα παιδιά.

Στην εφηβεία
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι πηγές του άγχους διευρύνονται. Πέρα από τις προαναφερθείσες αιτίες, πλησιάζει η ηλικία των πρώτων ρομαντικών σχέσεων, αλλά και μερικές φορές της πίεσης από τους συνομηλίκους για χρήση αλκοόλ, σεξ κ.λπ.

Έτσι, οι έφηβοι είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άγχος, με τους συνομηλίκους τους να δρουν ευεργετικά ή επιβαρυντικά σε αυτό. Αυτό είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι οι κοινωνικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην εφηβεία.

Οι έφηβοι που νιώθουν άγχος μπορούν να το διαχειριστούν με πρακτικούς τρόπους.

Η κυρία Δασκαλάκη προτείνει τα εξής:

Να κοιμάστε καλά. Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική και συναισθηματική ευεξία.

Να γυμνάζεστε συστηματικά. Η σωματική δραστηριότητα είναι κλειδί αποφόρτισης του άγχους σε όλες τις ηλικίες.

Μάθετε να εστιάζετε στο στόχο-πρόγραμμά σας.

Πάρτε μολυβί και χαρτί και αρχίστε να γράφετε ό,τι βιώνετε. Να καταγράφετε τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό σας όταν νιώθετε πιεσμένοι. Με τον τρόπο αυτό θα απαλλαγείτε εν μέρει από τα αρνητικά συναισθήματά σας και θα τα αντιληφθείτε καλύτερα.

Μιλήστε για το άγχος σας. Η συζήτηση για αγχωτικές καταστάσεις με έναν έμπιστο ενήλικα μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε τα πράγματα σε μια σειρά και να βρείτε λύσεις.

 

Υγεία

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

 τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Πρόεδρος: Σοφιανόπουλος Ανδρέας (ομόφωνα)
Αντιπρόεδρος: Τσάρα Μαρίνα (ομόφωνα)
Γενικός Γραμματέας: Κατερίνης Ιωάννης (ομόφωνα)
Ταμίας και Δ. Σύμβουλος του ΔΙ.ΛΟ.ΦΑΡ. Αχαΐας: Σκαρλάτος Ιωάννης (ομόφωνα)
Ειδικός Γραμματέας: Μαγκώτσιος Δημήτριος (ομόφωνα)

Σημειώνεται πως το ίδιο Δ.Σ., σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Φ.Σ. Αχαΐας, ισχύει και για τον ΔΙ.ΛΟ.ΦΑΡ. Αχαΐας.

Ο Πρόεδρος: Ανδρέας Σοφιανόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας: Κατερίνης Ιωάννης
Η Αντιπρόεδρος: Τσάρα Μαρίνα
Ο Ταμίας: Σκαρλάτος Ιωάννης
Ο Ειδ. Γραμματέας: Μαγκώτσιος Δημήτριος
Τα Μέλη: Αγγελόπουλος Νικόλαος, Ευσταθίου Αθανάσιος, Λάτσης Δημήτριος, Πάλμος Σπυρίδων

Περισσότερα

Υγεία

Διαταραχές ύπνου: Φρένο σε αυτά τα χάπια για την αϋπνία συστήνουν οι ειδικοί

Δημοσιεύθηκε

στις

Η χρήση των βενζοδιαζεπίνων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας αντίστοιχα τον κίνδυνο υπερβολικής χρήσης στους νέους, σε σύγκριση με τις εναλλακτικές φαρμακολογικές θεραπείες για τις διαταραχές του ύπνου. Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Λόγω της αποτελεσματικότητας και ασφάλειάς τους, αλλά και της μεγάλης συχνότητας του άγχους και της αϋπνίας στον πληθυσμό, οι βενζοδιαζεπίνες έχουν ευρύτατη χρήση. Ωστόσο, το ενδεχόμενο της εξάρτησης θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τη χορήγηση των βενζοδιαζεπινών. Oι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντιεπιληπτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, η κύριά τους όμως ένδειξη είναι η βραχυχρόνια συμπτωματική αντιμετώπιση του έντονου, παθολογικού άγχους και της αϋπνίας.

Η δρ. Greta A. Bushnell από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick του New Jersey και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν το κατά πόσον η θεραπεία με βενζοδιαζεπίνες για τις διαταραχές ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπερδοσολογίας σε νεαρότερες ηλικίες, από το 2009 έως 2018, σε σύγκριση με εναλλακτικές φαρμακολογικές θεραπείες, όπως η τραζοδόνη, η υδροξυζίνη, η ζολπιδέμη, η ζαλεπλόνη και η εσσοπικλόνη.

Εστίασαν σε 23.084 νέους (10 έως 29 ετών) με διαγνωσμένες διαταραχές ύπνου που ξεκίνησαν τη χορήγηση μιας βενζοδιαζεπίνης και 66.706 που ξεκίνησαν μια συγκριτική φαρμακολογική θεραπεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίπτωση της υπερδοσολογίας φαρμάκων στους έξι μήνες ήταν 0,9% για όσους ξεκινούσαν τη λήψη βενζοδιαζεπίνης και 0,8% για όσους λάμβαναν τη συγκριτική θεραπεία, αποδίδοντας αυξημένο κίνδυνο για υπερδοσολογία φαρμάκων με βενζοδιαζεπίνες έναντι των συγκριτικών θεραπειών σε μια προσαρμοσμένη ανάλυση.

Αυτή η συσχέτιση ήταν ακόμη ισχυρότερη μεταξύ των νέων με πρόσφατη συνταγογράφηση οπιοειδών έναντι εκείνων χωρίς πρόσφατη συνταγογράφηση.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος υπερδοσολογίας φαρμάκων με τη θεραπεία με βενζοδιαζεπίνες σε σύγκριση με εναλλακτικές φαρμακολογικές θεραπείες για τις διαταραχές του ύπνου αποτελεί σημαντικό παράγοντα ασφάλειας κατά τη θεραπεία των νέων», επισημαίνουν οι συγγραφείς.

ygeiamou.gr

Περισσότερα

Υγεία

Αλτσχάιμερ: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ελπίδα σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ δίνει το νέο πειραματικό φάρμακο lecanemab των εταιρειών Eisai (Ιαπωνία) και Biogen (ΗΠΑ) που επιβραδύνει λίγο τη γνωστική εξασθένηση, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του.

Η ερευνητική ανακάλυψη τερματίζει δεκαετίες αποτυχίας και δείχνει ότι είναι δυνατή μια νέα εποχή φαρμάκων για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ – της πιο κοινής μορφής άνοιας.

Ωστόσο, το lecanemab, έχει μόνο μια μικρή επίδραση και ο αντίκτυπός του στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Επίσης, το φάρμακο λειτουργεί στα αρχικά στάδια της νόσου, επομένως οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχαναν την ευκαιρία αυτή, εάν η διάγνωση της νόσου γινόταν με καθυστέρηση.

Πώς δρα το φάρμακο

Το lecanemab στοχεύει στις κολλώδεις τοξικές πλάκες της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ, καταστρέφοντας σταδιακά ζωτικά κύτταρα νευρώνων και κατ’ επέκταση τις μνημονικές και γνωστικές λειτουργίες τους. Σύμφωνα με την εταιρεία Eisai, μετά από 18 μήνες δοκιμής το 68% των ατόμων που πήραν το φάρμακο, είχαν καθαρίσει από αυτές τις εγκεφαλικές πλάκες. Μέχρι σήμερα τα όποια φάρμακα απλώς επιτρέπουν μια καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων, αλλά κανένα δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία της νόσου προς την επιδείνωση.

Ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον κόσμο πίσω από την όλη ιδέα της στόχευσης του αμυλοειδούς, ο καθηγητής Τζον Χάρντι, χαρακτήρισε τα ευρήματα ως «ιστορικά» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «βλέπουμε την αρχή των θεραπειών για το Αλτσχάιμερ». Η καθηγήτρια Τάρα Σπάιρς Τζόουνς, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν «μεγάλη υπόθεση, επειδή είχαμε ένα ποσοστό αποτυχίας 100% για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Επί του παρόντος, στα άτομα με Αλτσχάιμερ χορηγούνται άλλα φάρμακα για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, αλλά κανένα δεν αλλάζει την πορεία της νόσου.

Το lecanemab είναι ένα αντίσωμα -όπως αυτά που φτιάχνει το σώμα για να επιτεθεί σε ιούς ή βακτήρια- που έχει σχεδιαστεί για να δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα την εντολή να καθαρίσει τον εγκέφαλο από το αμυλοειδές.

Το αμυλοειδές είναι μια πρωτεΐνη που συγκεντρώνεται στα διαστήματα μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο και σχηματίζει πλάκες που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Στη μεγάλης κλίμακας δοκιμή συμμετείχαν 1.795 εθελοντές με πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ. Οι εγχύσεις του φαρμάκου γίνονταν κάθε δεκαπενθήμερο.

Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Clinical Trials on Alzheimer’s Disease στο Σαν Φρανσίσκο και δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, δεν συνιστούν κάποια θαυματουργή θεραπεία. Η ασθένεια συνέχισε να στερεί από τους ασθενείς την εγκεφαλική τους δύναμη, αλλά αυτή η πτώση επιβραδύνθηκε κατά περίπου ένα τέταρτο κατά τη διάρκεια των 18 μηνών θεραπείας.

Τα δεδομένα αξιολογούνται ήδη από ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, οι οποίες σύντομα θα αποφασίσουν εάν το φάρμακο μπορεί να εγκριθεί για ευρύτερη χρήση. Οι φαρμακευτικές εταιρείες Eisai και Biogen σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία έγκρισης σε άλλες χώρες το επόμενο έτος.

Ο Ντέιβιντ Έσαμ, ο οποίος είναι 78 ετών και από το Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετείχε στις δοκιμές.

Το Αλτσχάιμερ τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την εργασία του ως ξυλουργός – δεν μπορούσε πλέον να θυμηθεί πώς να φτιάξει ένα ντουλάπι ή να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του.

«Δεν είναι ο άνθρωπος που ήταν, χρειάζεται βοήθεια στα περισσότερα πράγματα, η μνήμη του γενικά είναι σχεδόν ανύπαρκτη», είπε η σύζυγός του Τσέριλ. Παρόλα αυτά οι ανακοινώσεις έδωσαν ελπίδα στην οικογένεια.

Ο Ντέιβιντ είπε: «Αν κάποιος μπορεί να επιβραδύνει την ασθένεια και εν τέλει να το “σταματήσει”, αυτό θα ήταν υπέροχο, είναι απλώς ένα φρικτό άσχημο πράγμα».

Υπάρχουν περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο όπως ο Ντέιβιντ και οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 139 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Οι παρενέργειες

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι όπως αυτός της εγκεφαλικής αιμορραγίας (17% των συμμετεχόντων) και εγκεφαλικού οιδήματος (13%). Συνολικά, το 7% των ατόμων που έλαβαν το φάρμακο έπρεπε να σταματήσουν λόγω παρενεργειών. Μάλιστα, αναφέρθηκαν δύο θάνατοι από εγκεφαλική αιμορραγία κατά τη δοκιμή του φαρμάκου (μιας 65χρονης και ενός 87χρονου που παράλληλα έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα), κάτι που οδήγησε αρχικά σε πτώση των μετοχών των δύο εταιρειών στο χρηματιστήριο. Οι ίδιες αρνούνται ότι οι θάνατοι οφείλονταν στο φάρμακό τους.

Πάντως, ένα κρίσιμο ερώτημα είναι τι συμβαίνει μετά τους 18 μήνες που διαρκούν οι δοκιμές και για αυτό υπάρχουν μόνο εικασίες.

Η Δρ Ελίζαμπεθ Κούλτχαρντ, η οποία εργάζεται με ασθενείς στο North Bristol NHS Trust, λέει ότι οι άνθρωποι έχουν, κατά μέσο όρο, έξι χρόνια ανεξάρτητης ζωής αφότου ξεκινήσει η ήπια γνωστική εξασθένηση.

Επιβραδύνετε αυτή την εξασθένηση κατά ένα τέταρτο και θα μπορούσε να ισοδυναμεί με επιπλέον 19 μήνες ανεξάρτητης ζωής, «αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμα», λέει.

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται νωρίς στη νόσο πριν προκληθεί υπερβολική βλάβη στον εγκέφαλο, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι με προβλήματα στη μνήμη βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο.

Αυτό προϋποθέτει ότι ο κόσμος θα πρέπει να πηγαίνει στον γιατρό με τα πρώτα σημάδια προβλημάτων μνήμης και οι γιατροί να μπορούν να τους παραπέμψουν για εξέταση του αμυλοειδούς -με αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή οσφυονωτιαία παρακέντηση- για να προσδιορίσουν εάν έχουν Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας. Αυτή τη στιγμή μόνο το 1-2% των ατόμων με άνοια κάνει τέτοιες εξετάσεις.

Μάλιστα η Δρ Κούλτχαρντ είπε ότι, επί του παρόντος, μόνο όσοι ζουν κοντά σε μεγάλα ιατρικά κέντρα ή έχουν ιδιωτική ασφάλιση είναι πιθανό να επωφεληθούν.

Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι το αμυλοειδές ήταν μόνο ένα μέρος της περίπλοκης εικόνας της νόσου του Αλτσχάιμερ και δεν θα έπρεπε να αποτελεί το μοναδικό επίκεντρο των θεραπειών.

Το ανοσοποιητικό σύστημα και η φλεγμονή εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στην ασθένεια και μια άλλη τοξική πρωτεΐνη που ονομάζεται «tau» είναι αυτή που βρίσκεται εκεί όπου τα εγκεφαλικά κύτταρα στην πραγματικότητα πεθαίνουν.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα