Connect with us

Εκκλησιαστικά

Δίκη π. Α. Γκοτσόπουλου: Τί είπαν οι μάρτυρες – Η απολογία του ιερέα

Published

on

Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης ήταν βαρύς για τον εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πατρών Αναστάσιο Γκοτσόπουλο ο οποίος παρά τις απαγορεύεις Εκκλησίας και Κράτους, λειτούργησε στην εκκλησία, ανήμερα την 25η Μαρτίου 2020 και ενώ όλες οι εκκλησίες ήσαν κλειστές. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών τον καταδίκασε σε 8 μήνες φυλάκιση, ποινή για την οποία άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Η μήνυση είχε γίνει αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία Πατρών, ενώ μάρτυρες κατηγορίας ήσαν ένας αστυνομικός που βεβαίωσε ότι λειτουργούσε η εκκλησία και ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Φλαμής ο οποίος με την κάμερά του για λογαριασμό του Antenna είχε καταγράψει το περιστατικό και είχε μεταδώσει πως η Εκκλησία λειτουργούσε με 25 – 30 πιστούς παρόντες. Μάρτυρες υπεράσπισης του π. Αναστασίου ήσαν ο καθηγητής Θεολογίας και ιερέας π. Θεόδωρος Ζήσης από την Θεσσαλονίκη και ο γνωστός αντιεμβολιαστής καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Πουλάς. Και οι δύο μάρτυρες υπεράσπισης δήλωσαν πως ήταν αντισυνταγματικό το μέτρο της απαγόρευσης της λειτουργίας. Μάλιστα ο π. Θεόδωρος Ζήσης θέλοντας να αιτιολογήσει την ενέργεια του ιερέα, δήλωσε πως κατά τους εκκλησιαστικούς κανόνες είναι «άχρηστος» όποιος ιερέας δεν πραγματοποιεί θεία λειτουργία. Ο π. Θεόδωρος είπε στο Δικαστήριο πως εν μέσω πανδημίας θεοποιήσαμε τους επιστήμονες και πως ο Θεός έχει την δύναμη να καθαρίσει την ατμόσφαιρα από τους ιούς.

Από την πλευρά του ο Κ. Πουλάς θεώρησε υπερβολικά τα μέτρα της πανδημίας και τόνισε πως ο συγκεκριμένος κορονοϊός είναι «αναπνευστικός» άρα δεν «κολλάει» στην Εκκλησία την ώρα της Αγίας Κοινωνίας. Στην δίκη κατέθεσε και ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Φλαμής ο οποίος αναφέρθηκε στα πραγματικά περιστατικά, δηλαδή ότι ο Ναός λειτουργούσε με 25 – 30 πιστούς, κάτι το οποίο είχε καταγραφεί και σε κάμερα. Μάλιστα ανέφερε ότι και ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος είχε εκφράσει την απορία του για το πως μία εκκλησία των Πατρών λειτούργησε, ενώ η Ευαγγελίστρια στην οποία ο ίδιος έκανε λειτουργία… ήταν κλειστή!

Οι δύο δικηγόροι του π. Αναστασίου Ιατρού και Χατζηαντωνίου τα έβαλαν πολλές φορές με την απόφαση της κυβέρνησης, τόνιζαν συνεχώς πως η Ιερά Σύνοδος δεν είχε εκδώσει οδηγία για το κλείσιμο των Ιερών Ναών, ενώ για τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο έλεγαν πως «δεν τιμώρησε τον π. Αναστάσιο για την πράξη του, άρα δεν θεωρεί πως έγινε … ατόπημα»! Η Εισαγγελέας της έδρας Αναστασία Νικολακοπούλου ήταν ξεκάθαρη στην πρότασή της μια και ο ιερέας με την στάση του παραβίασε αποφάσεις της Κυβέρνησης και της ηγεσίας της Ιεραρχίας, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και πρότεινε την ενοχή του κάτι που έκανε δεκτό το Δικαστήριο. Εξω από την Δικαστική αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες υποστηρικτές του γνωστού ιερέα, οι οποίοι μόλις ακούστηκε η απόφαση άρχισαν να μιλούν για «μασονία», να τα βάζουν με δημοσιογράφους και να φωνάζουν «άξιος» για τον καταδικασθέντα ιερέα.

“Η απόφαση αυτή δεν τροποποιεί ούτε στο ελάχιστο τη στάση μου. Ως ορθόδοξος κληρικός και ως Ελληνας πολίτης ήμουν υποχρεωμένος να λειτουργήσω και θα συνεχίσω να λειτουργώ. Είμαι βέβαιος ότι η απόφαση αυτή θα πέσει στα Ανώτερα Δικαστήρια”, δήλωσε ο π. Αναστάσιος.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement