Connect with us

Auto

Ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου – χρησιμοποιήστε την σωστά για την μέγιστη προστασία

Published

on

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε την ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου;

Ευτυχώς στις μέρες μας η ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου έχει γίνει τρόπος ζωής για τους περισσότερους οδηγούς. Παλαιότερα η ζώνη ασφαλείας θεωρούνταν ένα είδος πολυτελείας ή ένα είδος που αν χρησιμοποιούταν σήμαινε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν είχε σωστή οδηγική συμπεριφορά και φοβόταν να οδηγήσει. Όλα αυτά βέβαια είναι ένα μύθος και ευτυχώς όλη αυτή η λάθος νοοτροπία έχει πλέον εξαλειφθεί. Σήμερα, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας οδηγός που η πρώτη κίνηση που θα κάνει όταν θα μπει στο αμάξι είναι να ψάξει για να βρει την ζώνη ασφαλείας και να την φορέσει. Η ζώνη ασφαλείας αποτελείται από πολλά μέρη. Αυτά όμως που βλέπουμε εμείς δεν είναι πολλά και πιο συγκεκριμένα βλέπουμε μόνο τον ιμάντα και την μεταλλική γλώσσα.

Τον ιμάντα τον χωρίζει η μεταλλική γλώσσα σε δύο σημεία, αφού κουμπωθεί στην ειδική υποδοχή που υπάρχει στο κάθισμα. Το πάνω μέρος του ιμάντα διαπερνά το μπροστινό μέρος του κορμού του οδηγού, ενώ το κάτω μέρος τους περνά πάνω από την λεκάνη για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Ένα από τα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου αν το αμάξι σας είναι παλιό άρα το ίδιο και οι ζώνες, είναι οι φθορές που μπορεί να έχουν. Οι πιο συχνές φθορές συναντώνται στην υφή του ιμάντα και στην θήκη που βρίσκεται στο κάθισμα και μπαίνει η μεταλλική γλώσσα. Καλό θα ήταν να ρίχνετε μια ματιά μια στο τόσο για να επιτύχετε την μέγιστη δυνατή προστασία.

Πληροφορίες για τα μέρη από τα οποία αποτελείται μια ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου

Η ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου αποτελεί το νούμερο ένα στοιχείο για την επίτευξη μιας 100% ασφαλούς εμπειρίας οδήγησης. Χωρίς αυτή την προσθήκη διακινδυνεύουμε την σωματική μας ακεραιότητα κάθε στιγμή, θυσιάζοντας ενδεχομένως την προστασία για ένα εσφαλμένο αίσθημα ευκολίας. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα τέτοιο χαρακτηριστικό πρέπει να δίνουμε την δέουσα σημασία, ιδιαίτερα αν το αυτοκίνητό μας είναι σχετικά παλιό και έχει υποστεί φθορές, μικρές ή μεγαλύτερες. Η ζώνη ασφαλείας αποτελείται από πολλά και διαφορετικά μέρη, όπως για παράδειγμα:

  • Ιμάντας
  • Μεταλλική γλώσσα
  • Αναστολέας
  • Βρόγχος συγκράτησης
  • Προεντατήρας

Όλα τα παραπάνω μέρη ολοκληρώνουν μια ασφαλή ζώνη αυτοκινήτου που μπορεί σε περίπτωση ατυχήματος να λειτουργήσει τόσο καλά και να σώσει ακόμη και την ζωή σας. Ο ιμάντας είναι το πιο εμφανές μέρος του μηχανισμού, εφόσον είναι αυτό που καλύπτει τον κορμό του οδηγού. Στην μέση του ιμάντα υπάρχει η μεταλλική γλώσσα που είναι αυτή που ασφαλίζει τον ιμάντα και κουμπώνει στον βρόγχο συγκράτησης που βρίσκεται τοποθετημένος στο πλαϊνό μέρος του αυτοκινήτου.

Από την άλλη ο αναστολέας είναι το κουτί που υπάρχει στα πλαϊνά μέρη του αυτοκινήτου και περιέχει το ρολό κύλισης του ιμάντα για να υπάρχει η τέλεια εφαρμογή στο σώμα αυτού που φορά την ζώνη. Ο προεντατήρας από τη μεριά του είναι ο μηχανισμός που λειτουργεί αυτόματα κατά την διάρκεια της σύγκρουσης και διατηρεί το σώμα του επιβάτη στην ίδια θέση, δηλαδή στην πλάτη του καθίσματος.

Τι να κάνετε εάν διαπιστώσετε κάποια βλάβη στη ζώνη ασφαλείας;

Η ζώνη ασφαλείας αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη μέρη του αυτοκινήτου, που αναμένεται να χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση. Επομένως, ενδεχόμενες φθορές είναι απολύτως αναμενόμενες. Ωστόσο, η ελαττωματική λειτουργία ενός τόσο σημαντικού στοιχείου δεν πρέπει να αγνοείται ούτε για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αντιθέτως, η εύρυθμη λειτουργία είναι “εκ των ων ουκ άνευ” για όλα τα οχήματα και γι’ αυτό οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιείται η ζώνη οφείλετε να την παρατηρήσετε και να την ελέγξετε άμεσα. Έχετε κατά νου ότι αν νιώσετε ότι για κάποιο λόγο η ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου σας δεν ανοίγει εύκολα ή ασφαλίζει χωρίς να υπάρχει λόγος, τότε σίγουρα θα χρειαστεί αλλαγή και μάλιστα χωρίς καμία χρονοτριβή.

Πηγαίνετε στο πλησιέστερο συνεργείο αυτοκινήτων, έτσι ώστε να ρίξουν μια ματιά στις ζώνες ασφαλείας που αποτυγχάνουν να σας εξυπηρετήσουν όπως θα έπρεπε και να σας πουν την άποψή τους. Αξίζει να θυμάστε πως πέρα από τη ζώνη ασφαλείας του οδηγού, εξίσου σημαντικές είναι και εκείνες που εξυπηρετούν τον συνοδηγό, αλλά και τις πίσω θέσεις. Κάθε ζώνη πρέπει να λειτουργεί άψογα, προστατεύοντας κάθε επιβάτη του αυτοκινήτου ανεξαιρέτως. Εξάλλου, ο άρτιος έλεγχος και η σωστή συντήρηση αποτελούν κλειδιά για την οδηγική ασφάλεια.

Πηγές: https://www.autodoc.gr/info/gr-oni-asfaleias-kanones-chrisis-leitoyrgies-problimata

https://www.aodos.gr/odiki-asfaleia/arthra/xrisi_zonis_asfaleias

Ροή ειδήσεων

Advertisement