Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η παράδοση «απογειώνεται»-Το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών, με πλήθος δράσεων, σε τροχιά αειφόρου ανάπτυξης

Published

on

Το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών, μετά την οδυνηρή παρένθεση τής πανδημίας, που έπληξε καίρια την εκπαιδευτική διαδικασία, εισέρχεται δυναμικά σε νέα τροχιά ανάπτυξης και όλα τα σημεία δείχνουν ότι «απογειώνεται» παιδευτικά!

Πέρα από την καθαρή παροχή γνώσεων, που ιστορικά έχει κατοχυρωθεί και πιστοποιείται κάθε χρόνο από τις συντριπτικές επιτυχίες των αποφοίτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι πλούσιες δράσεις τού σχολείου επεκτείνονται σε όλα τα επίπεδα επιβεβαιώνοντας την λαμπρή αρσακειακή παράδοση. Μιαν παράδοση που έχει οικοδομήσει και εξακολουθεί να κραταιώνει ένα πρότυπο σχολείο επιλογής. Ένα σχολείο που δεν περιορίζεται μόνο στην απόκτηση γνώσεων και την καλλιέργεια αγωγής, αλλά καλύπτει όλο το φάσμα τής δημιουργίας πολιτισμού, με ποιοτικές εκδηλώσεις που προωθούν τις αξίες και τις αρχές τής Παιδείας, αλλά και την απαραίτητη συμμετοχή σε όλα τα σύγχρονα προγράμματα που απαιτούν οι εποχές για την διαμόρφωση τού αυριανού Ευρωπαίου πολίτη.
Έτσι διαπιστώνουμε ότι ενώ ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή τού σχολικού έτους, μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων ήδη καταγράφονται στο ενεργητικό τού εκπαιδευτηρίου, ενώ πολύ περισσότερες δρομολογούνται στην συνέχεια.
Συγκεκριμένα:

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

Στο πλαίσιο τού Επαγγελματικού – Βιωματικού Προσανατολισμού, που επιδιώκουν τα Αρσάκεια Σχολεία, με πρωτοβουλία τής φιλολόγου Λέτας Αναστασοπούλου, πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, επίσκεψη των μαθητών τής θεωρητικής κατεύθυνσης τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών.
Οι μαθητές παρακολούθησαν δίκες που αφορούσαν στα κακουργήματα τής κλοπής, διακίνησης ναρκωτικών και απάτης, και οι εντυπώσεις τους από την ακροαματική διαδικασία ήταν άριστες. Τον ενθουσιασμό τους μετέφεραν στον Πρόεδρο των Εφετών, ο οποίος τους υποδέχτηκε στο γραφείο του και συζήτησαν μαζί του για τις απαιτήσεις τού λειτουργήματος τού Δικαστή.

ERASMUS “KEYCODE”

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τής διεθνούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Φλωρεντία τής Ιταλίας από 25-27 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο τού ευρωπαϊκού έργου KEYCODE, το οποίο σχετίζεται με την αφομοίωση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών (Ισότητα, Δημοκρατία, Εθελοντισμός, αποδοχή τής διαφορετικότητας κ.ο.κ.) από τους νέους μέσω τής ενσυναίσθησης. Στο πρόγραμμα συμμετέχει με ουσιώδη ρόλο και το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών. Τα παραδοτέα τού έργου βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα είναι διαθέσιμα για αξιοποίηση στην εκπαιδευτική πράξη. Στην συνάντηση το σχολείο τής Πάτρας εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Μάνος Πετράκης (Διευθυντής) και Πατρούλα Καφούσια.

ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Σημαντική ήταν η διάκριση για το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών ότι έλαβε Ετικέτα Αειφόρου Σχολείου από την ΜΚΟ Αειφόρουμ και την Έδρα Unesco TΠΕ στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος τού Υπουργείου Παιδείας. Την ανακοίνωση τής πιστοποίησης, που έχει διάρκεια τρία έτη, έκανε ο συντονιστής τού προγράμματος Dr Δημήτριος Καλαϊτζίδης.
Με τον όρο «αειφόρο σχολείο» εννοείται μία σχολική κοινότητα που βασίζεται στην επικοινωνία και την συνεργασία μεταξύ των μελών της, η οποία λειτουργεί για να εξυπηρετεί τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την οικονομία των φυσικών πόρων και την ευημερία τού ατόμου. Η ομαδική εργασία, η ευελιξία, η δημιουργικότητα, η αυτοοργάνωση, η κριτική σκέψη, η συστημική θεώρηση / σκέψη, η συμμετοχή στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και η ανάληψη δράσεως είναι βασικά σημεία στα οποία στηρίζεται η λειτουργία ενός τέτοιου σχολείου.
Εκ των βασικών στόχων τού προγράμματος είναι:
– Η προώθηση τής αειφορίας και τής Εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη στο σχολείο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία συνολικά.
– Η προώθηση τής συνεργασίας τού σχολείου με άλλα σχολεία, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οικολογικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές οργανώσεις, για την προώθηση τής αειφόρου ανάπτυξης.
– Η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα κατανάλωσης, αγωγής υγείας, υγιεινής και ασφάλειας, με παράλληλη υποστήριξη των περιθωριακών κοινωνικών ομάδων.
– Η προώθηση τού εθελοντισμού και τού διαλόγου των πολιτισμών, θρησκειών και ιδεών, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας κόσμος πιο ειρηνικός, πιο ανεκτικός, πιο ασφαλής, πιο ελπιδοφόρος για τις επόμενες γενεές.
Στην παιδαγωγική ομάδα τού Σχολείου που ανέλαβε την εκπόνηση δράσεων για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων ανήκουν οι εκπαιδευτικοί Μάνος Πετράκης (Διευθυντής), Νίκος Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Γιαννακόπουλος, Νικολία Ηλιοπούλου, Ηλίας Καραδήμας, Όλγα Σταυρουλοπούλου, Θάνος Λουκόπουλος, Βάσια Παναγοπούλου και Χρήστος Ζώτος.
Στο πλαίσιο τού εν λόγω προγράμματος η παιδαγωγική ομάδα τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών διοργάνωσε, την περασμένη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, πανελλήνιο διαδικτυακό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων σχετικό με προτάσεις που αφορούν στο αειφόρο σχολείο. Το Αρσάκειο Πατρών εκπροσωπήθηκε από την Καθηγήτρια Αγγλικών Άννα Χαλκίδη, η οποία παρουσίασε το ετήσιο διεθνές μαθητικό συνέδριο προσομοίωσης των συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών (ATSMUN), που διοργανώνουν τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών, δράση η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην πιστοποίηση τού Αρσακείου Λυκείου ως αειφόρου σχολείου για την τριετία 2022-2025.

ΤΟ 8ο ATSMUN

Μάλιστα το φετινό 8o κατά σειράν MUN των Αρσακείων Σχολείων θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας από 3-6 Νοεμβρίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι τα συνέδρια αυτά είναι μια προσομοίωση των πραγματικών συνεδριάσεων τού Ο.Η.Ε., όπου οι μαθητές μετατρέπονται σε διπλωμάτες εκπροσωπώντας μια χώρα που δεν είναι η δική τους και καλούνται να επιλύσουν διεθνή προβλήματα μέσω τού διαλόγου, με επίσημη γλώσσα τα Αγγλικά. Σημειώνεται ότι το συνέδριο έχει λάβει διεθνή πιστοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό Πιστοποίησης Μαθητικών Συνεδρίων Ο.Η.Ε. τής Χάγης μετά από ετήσια αξιολόγηση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement