Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Χατζηδάκης: Η κρίση καθιστά πιο επιτακτικό το «πρασίνισμα» της ηλεκτρικής ενέργειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιτακτικότερη από ποτέ καθίσταται η «πράσινη» μετάβαση στην ενέργεια, εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

«Η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο, καθιστά ακόμα πιο επιτακτικό, το πρασίνισμα της ηλεκτρικής ενέργειας και της ενέργειας συνολικότερα», επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό «όχι μόνο θα υπηρετήσουμε προφανείς περιβαλλοντικές ανάγκες, αλλά και θα απαλλαγούμε τόσο από τον ρυπογόνο λιγνίτη, που μόνο προσωρινά έχει καταστεί σχετικά φθηνότερος, όσο και από την όποια εξάρτηση έχουμε από το ρωσικό φυσικό αέριο, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ακόμα ότι το «πρασίνισμα» της ενέργειας επιτάσσει να προσαρμοστεί αντίστοιχα και η αγορά εργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τέσσερις δράσεις του υπουργείου για την επίτευξη αυτού του στόχου:

  • Μαζικό πρόγραμμα κατάρτισης μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αφορά 700.000 εργαζόμενους. «Μια πρώτη βασική δράση που προωθούμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά στις ψηφιακές και στις πράσινες δεξιότητες. Γιατί ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες; Διότι είναι δύο τομείς αιχμής! Αλίμονο αν αγνοούμε τις νέες τεχνολογίες. Αλίμονο αν αγνοούμε την περιβαλλοντική διάσταση της πολιτικής μας. Τόσο στη οικονομία όσο και στην κατάρτιση», τόνισε.
  • Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την κατάρτιση 80.000 ανέργων σε δεξιότητες, όπου οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη προσωπικού, που ήδη ξεκίνησε και δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε δεξιότητες όπως η ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και η πράσινη επιχειρηματικότητα. «Το πρόγραμμα αυτό είχε τόσο μεγάλη ζήτηση, που ήδη ανακοινώσαμε την επέκτασή του, καθώς οι θέσεις εξαντλήθηκαν», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
  • Ακολουθεί, μέσα στις επόμενες εβδομάδες το πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση και πάλι στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ και θα αφορά 150.000 εργαζόμενους. Δίπλα σε αυτό θα υπάρξει ξεχωριστό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας.
  • Δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης: πρόκειται για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης, το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων 18-29 ετών και το πρόγραμμα κατάρτισης  και πιστοποίησης νέων δεξιοτήτων 3.000 ανέργων.

«Η πολιτική για την ενίσχυση της πράσινης ενέργειας που είχε προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις τελευταίες εξελίξεις, οδήγησε την Ελλάδα να καταλάβει την 7η θέση παγκοσμίως το 2021 σε ηλιακή και αιολική ενέργεια ως μερίδιο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ πριν από μερικές ημέρες, στις 7 Οκτωβρίου, οι ΑΠΕ κάλυψαν για πρώτη φορά ολόκληρη τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας για 5 ώρες! Συνεχίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση, έχοντας απλοποιήσει πια τη διαδικασία αδειοδότησης των ΑΠΕ και στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή σε κάθε επίπεδο. Και παράλληλα προωθούμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης αλλά και την ηλεκτροκίνηση στο στόλο των αυτοκινήτων. Προχωρούμε σφαιρικά μια πράσινη πολιτική στην ενέργεια και συνδέουμε τις δράσεις αυτές με αντίστοιχες δράσεις στην κατάρτιση που θα συμβάλουν στο πέρασμα σε μια νέα εποχή», κατέληξε ο υπουργός.

Ελλάδα

Καραμανλής για Βολουδάκη: Αποχαιρετώ έναν άξιο νέο άνθρωπο που είχε πολλά να προσφέρει

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Κώστας Καραμανλής μέσω συλλυπητήριας ανακοίνωσης αποχαιρέτησε τον βουλευτή της ΝΔ Μανούσο Βολουδάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του βουλευτή Χανίων, που πέθανε σε ηλικία 57 ετών:

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ τον Μανούσο Βολουδάκη. Έναν πολιτικό με ήθος, με όραμα για τον τόπο και την ιδιαίτερη πατρίδα του, έναν άξιο νέο άνθρωπο που είχε πολλά να προσφέρει. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Περισσότερα

Ελλάδα

Συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Εκκλησία της Ελλάδος για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακολουθώντας με βαθύτατη οδύνη και θλίψη τα τεκταινόμενα στις πληγείσες, από τους καταστρεπτικότατους σεισμούς, δύο χώρες της Τουρκίας και της Συρίας αποφάσισε, κατά τη χθεσινή και σημερινή συνεδρίασή της, την άμεση συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας και την εν συνεχεία αποστολή της, διά του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, προς τις πληγείσες περιοχές, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των χιλιάδων σεισμοπλήκτων συνανθρώπων μας.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν που εξεδόθη, από την προσεχή Κυριακή 12 έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, θα συγκεντρωθεί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις το κάτωθι ανθρωπιστικό υλικό:

1. Καινούργια κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες, παπλώματα).
2. Εμφιαλωμένο νερό. 3. Γάλα μακράς διαρκείας. 4. Ζυμαρικά. 5. Ρύζι. 6. Όσπρια.

Μετά τη λήξη της παραπάνω χρονικής προθεσμίας (19 Φεβρουαρίου 2023) το ανθρωπιστικό υλικό θα προωθηθεί στη Φιλανθρωπική Οργάνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», προκειμένου στη συνέχεια, διά των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, να αποσταλεί στις πληγείσες περιοχές τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας. Η Ιερά Σύνοδος, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, καλεί σε συστράτευση όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της πατρίδας μας, έχουσα τη βεβαιότητα ότι «όπως πράξαμε και το 1999, έτσι και σήμερα, οι Έλληνες θα βρεθούμε με κάθε τρόπο κοντά στους γείτονές μας και πως η ελληνική Πολιτεία θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό τους, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια. Προσευχόμαστε στον Θεό για κάθε δυνατή παρηγορία και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φίλους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Ελλάδα

Οικονομου: Κατά συρροήν απών ο κ. Τσίπρας από τις μεγάλες προκλήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις. Την ώρα αυτή -που η θεσμική και ιστορική ευθύνη επιβάλλει αρραγές μέτωπο για τη ριζική αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται σαν κόμματα- συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση» σχολιάζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Και επισημαίνει: «Αλλά αυτοί που δεν έβρισκαν τάχα αίθουσα για να δικάσουν την Χρυσή Αυγή, που έλεγαν υπαινικτικά ότι “Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι” προκειμένου να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, που εφαρμόζουν κατά λέξη το εγχειρίδιο του τραμπισμού για να προκαλέσουν κοινοβουλευτική και γενικότερη πολιτική αρρυθμία, ούτε μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θαρραλέα ξεσκέπασε και οδήγησε στο εδώλιο την Χρυσή Αυγή και μάχεται έμπρακτα, από συστάσεώς της, κάθε έκφανση της ακροδεξιάς, ούτε να νομίζουν ότι θα δραπετεύσουν χωρίς να πάρουν καθαρή θέση λειτουργώντας πάλι πονηρά».

Και ο κ. Οικονόμου καταλήγει στη δήλωσή του: «Η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται στις πράξεις, για αυτό και η Ιστορία στους απόντες επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα