Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε απειλή ενάντια στην εδαφική κυριαρχία πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη

Published

on

«Οποιαδήποτε απειλή ενάντια στην εδαφική κυριαρχία μιας χώρας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα υπό τις τρέχουσες διεθνείς περιστάσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point και στη δημοσιογράφο Αλεξία Κεφάλας.

Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί πρέπει να θεωρούνται σοβαρές οι τελευταίες απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν μία επιθετική και επεκτατική προσέγγιση έναντι της Ελλάδας».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «οι τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να αναλυθούν υπό το πρίσμα της επικαιρότητας: Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στην ήπειρό της για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για τη χώρα μου, είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί το Διεθνές Δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και η αρχή του διαλόγου ως το μόνο μέσο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ χωρών».

Για το κατά πόσον φοβάται πως η Τουρκία συμπεριφέρεται στην Ελλάδα όπως η Ρωσία στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ είναι καταρχήν αδιανόητη. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμούμε τους εγγενείς κινδύνους της παρούσας κατάστασης».

Είπε ακόμη ότι «όπως δήλωσα από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών και το επαναλαμβάνω, η πόρτα του διαλόγου παραμένει πάντα ανοιχτή από την πλευρά μου, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά δεν θα δεχτώ καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Θα θέλαμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Τουρκία. Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία, μοναδικό καθήκον μου είναι να υπερασπιστώ την ασφάλεια της χώρας μου με κάθε μέσο».

Για τις αμυντικές δαπάνες τόνισε ότι «είναι αλήθεια ότι έχουμε ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, διατηρούμε έναν προσεκτικό σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες μας και τους διαθέσιμους πόρους. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, ενεργούμε σύμφωνα με τις διατάξεις του Προγράμματος Αμυντικών Επενδύσεων του 2014. Δεν θέλουμε, σε καμία περίπτωση, να εισέλθουμε σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε μια αποτρεπτική δύναμη απέναντι σε κάθε απόπειρα υπονόμευσης της κυριαρχίας μας».

Αναφορικά με το ότι η Τουρκία ισχυρίζεται ότι αισθάνεται απειλούμενη, σχολίασε ότι «είναι ανεύθυνο, εκ μέρους της Τουρκίας, να ισχυρίζεται ότι αισθάνεται πως απειλείται από τα νησιά μας, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο», και θύμισε την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο το 1974.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στην πλευρά του Διεθνούς Δικαίου, της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας. Από την πρώτη μέρα της ρωσικής επίθεσης, υποστηρίξαμε την Ουκρανία, στέλνοντας ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, γιατί η Ελλάδα ιστορικά και παραδοσιακά είχε δεσμούς φιλίας με τον ρωσικό λαό».

Ανέλυσε επίσης τη στρατηγική της χώρας μας στον τομέα της ενέργειας και τόνισε πως η Ελλάδα έχει γίνει προνομιακός προορισμός των διεθνών επενδυτών. «Τους προσελκύει η πολιτική σταθερότητα της χώρας, αλλά και η γεωγραφική της θέση, καθώς και το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε.

Για τον Τουρισμό επεσήμανε πως «εργαζόμαστε ώστε η Ελλάδα να μπορεί να υποδέχεται επισκέπτες 365 ημέρες το χρόνο. Είμαστε στο σωστό δρόμο».

Για το θέμα των 92 προσφύγων και τις κατηγορίες που δέχεται η χώρα μας από την Τουρκία για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών, υπογράμμισε πως αυτές οι κατηγορίες δεν είναι καινούργιες.

«Πήγαμε στα σύνορα με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι απαραβίαστα» είπε. Και κατέληξε: «Η Τουρκία, βεβαίως, έχει φιλοξενήσει στο έδαφός της 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αγνοήσουμε την άρνησή της να σεβαστεί τις διατάξεις της Κοινής Δήλωσης που υπεγράφη με την ΕΕ το 2016 – πόσω μάλλον επειδή η Ένωση παρέχει γενναιόδωρα κονδύλια για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να καλύψουν τις ανάγκες τους».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροή ειδήσεων

Advertisement