Connect with us

Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ένα «στραβό» κοίταγμα και απειλές προηγήθηκαν της συμπλοκής στο ιδιωτικό σχολείο

Published

on

Το αποκορύφωμα μιας «κόντρας» η οποία ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου με ένα «στραβό» κοίταγμα και ξέσπασε με την άγρια συμπλοκή και τον ξυλοδαρμό του 17χρονου, φαίνεται πως ήταν το βίαιο επεισόδιο που σημειώθηκε στους χώρους του ιδιωτικού σχολείου της Θεσσαλονίκης, το πρωί της περασμένης Τρίτης.

Το «κλίμα» στις δύο παρέες των εφήβων φαίνεται πως ήταν τεταμένο από τις 25 Οκτωβρίου, όταν στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος τα παιδιά επισκέφτηκαν μια εκκλησία για την γιορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και εκεί υπήρξε μια λεκτική διαμάχη, η οποία συνεχίστηκε με απειλές, μέσω γραπτών μηνυμάτων που έστελναν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και τις ώρες που δεν βρίσκονταν στο σχολείο. Η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν σε αυτά τα μηνύματα, όπως αναφέρουν γονείς που τα διάβασαν, ήταν σκληρή και έδειχνε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ξεφύγουν, όμως κανείς δεν περίμενε ότι τα 17χρονα παιδιά θα έφταναν στο σημείο να ξυλοκοπήσουν και να στείλουν στο νοσοκομείο έναν συμμαθητή τους. «Θα μαζευτούμε και θα σε γα…με», «θα σε βρούμε το Σάββατο», είναι μόνο μερικά από τα μηνύματα που καταγγέλλουν ότι δέχονταν άτομα από την παρέα του 17χρονου.

Διαδικτυακές απειλές προηγήθηκαν της άγριας συμπλοκής στο ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης

Για το άγριο συμβάν υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές, οι οποίες προέρχονται από τις δύο πλευρές του περιστατικού. Η μία θέλει την παρέα των παιδιών που αποβλήθηκε οριστικά από το Κολέγιο να «τραμπούκιζε» συχνά το θύμα και να τον απειλούσαν απροκάλυπτα πως θα του επιτεθούν, ενώ η άλλη εκδοχή, η οποία υποστηρίζεται από φίλους των παιδιών που γνώριζαν πολεμικές τέχνες και κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν, πως ο 17χρονος με την παρέα του ήταν οι άνθρωποι που τους «προκαλούσαν» το τελευταίο διάστημα με διάφορους τρόπους και, σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν λογική συνέπεια να καταλήξει σε άγριο ξυλοδαρμό για να λύσουν τις διαφορές τους.

Όσον αφορά την αφορμή που οδήγησε στην άγρια συμπλοκή και τον ξυλοδαρμό του 17χρονου το πρωί της Τρίτης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εξήγηση, πάρα μόνο μαρτυρίες που αναφέρουν ότι σε όλα τα περιστατικά που προηγήθηκαν, μέχρι και σε αυτό του ξυλοδαρμού, ενεργό ρόλο είχε και μια συγκεκριμένη κοπέλα που γνώριζε και τις δύο παρέες των νεαρών.

Και μπορεί το ιδιωτικό σχολείο μετά την δημοσιότητα που πήρε το περιστατικό να εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης, με την οποία επιβεβαιώνει ότι αποβλήθηκαν οριστικά από το Κολέγιο τα τέσσερα άτομα που άσκησαν βία και πως τέτοια περιστατικά σε καμία περίπτωση δεν γίνονται ανεκτά, όμως δεν είναι λίγοι οι γονείς που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, ότι τα επεισόδια μεταξύ των ανηλίκων από τις συγκεκριμένες παρέες δεν πρόκειται να σταματήσουν. Μάλιστα, αρκετοί γονείς εξέφρασαν την πρόθεσή τους να καταθέσουν μήνυση για όσα έγιναν το πρωί της Τρίτης και η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Ο ξυλοδαρμός του 17χρονου μαθητή χαρακτηρίστηκε από την αρχή ως ένα σοβαρό περιστατικό καθώς τα τραύματα που φέρει στο κεφάλι και το πρόσωπο από τα χτυπήματα που δέχθηκε με γροθιές και κλωτσιές, μόνο επιπόλαια δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαθητής που ξυλοκοπήθηκε και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική, υπέστη αιμορραγία και υπόσφαγμα στο μάτι, από το οποίο θα μπορούσε να κινδυνεύσει η όραση του, εκχυμώσεις σε διάφορα σημεία και θλαστικό τραύμα στο πιγούνι, για το οποίο χρειάστηκε να του γίνουν ράμματα από τους γιατρούς.

Το βίντεο ντοκουμέντο

Το βίντεο ντοκουμέντο από το άγριο περιστατικό το οποίο προβλήθηκε εχθές το βράδυ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, δείχνει περίπου δέκα δευτερόλεπτα από όλα όσα έγιναν το πρωί της περασμένης Τρίτης και σε αυτά αποτυπώνεται η ωμή βία μεταξύ πολλών μαθητών που γρονθοκοπούν ο ένας τον άλλον στην αυλή του σχολείου.

Όπως διακρίνεται αρχικά, ο 17χρονος γρονθοκοπεί έναν συμμαθητή του, τον οποίο κρατούσε ένας άλλος ανήλικος. Στη συνέχεια άλλοι μαθητές που βρίσκονταν στο προαύλιο επιτίθενται στον 17χρονο και τον ξυλοκοπούν άγρια, με αποτέλεσμα να διακομισθεί σε ιδιωτική κλινική με τραύματα στο πρόσωπο, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του

«Έστελναν απειλητικά μηνύματα στον 17χρονο και την παρέα του»

Όπως ανέφερε στο protothema.gr, πατέρας μαθητή που ισχυρίζεται ότι ο γιος του έχει δεχθεί απειλές από την παρέα που χτύπησε τον 17χρονο, η παρέα των ανηλίκων ξυλοκόπησε τον μαθητή Λυκείου βάναυσα, με αποτέλεσμα να του σπάσουν την μύτη, να του προκαλέσουν εκδορές στο πρόσωπο και την πλάτη, ενώ δέχθηκε και σοβαρά χτυπήματα στο ένα του μάτι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν οι μαθητές του ιδιωτικού σχολείου είχαν πάει στην εκκλησία, στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου.

thessaloniki_symploki__2_
thessaloniki_symploki__3_

«Εκεί τα παιδιά κοιτάχτηκαν στραβά, αλλά δεν έγινε κάτι παραπάνω, όμως η συγκεκριμένη παρέα άρχισε να στέλνει απειλητικά μηνύματα στο παιδί που αργότερα ξυλοκόπησαν. Ο μαθητής ενημέρωσε τον διευθυντή για τις απειλές που δέχεται και ο Λυκειάρχης φώναξε τα δύο παιδιά στο γραφείο και τους είπε να μην μαλώνουν.

»Όμως το θέμα δεν έληξε εκεί. Όταν επέστρεψαν στην σχολική αίθουσα ο 17χρονος συνέχισε να δέχεται απειλητικά μηνύματα από τα συγκεκριμένα άτομα και του έλεγαν να πάει στα γηπεδάκια του σχολείο για να… μιλήσουν. Το παιδί φοβήθηκε και ξανά πήγε στο γραφείο του διευθυντή να αναφέρει ότι φοβάται για τη ζωή του και ότι θέλουν να τον σκοτώσουν», είπε ο πατέρας μαθητή.

Όπως περιγράφει στη συνέχεια, σχετικά με την άγρια επίθεση, «όλα έγιναν όταν το παιδί πήγε στο κυλικείο να αγοράσει φαγητό. Μόλις τον είδαν όρμησαν επάνω του και ξεκίνησαν να τον χτυπάνε τέσσερα άτομα, ενώ ήρθαν άλλοι οκτώ από πίσω και έκαναν κλοιό. Ο γιος μου προσπάθησε να τους χωρίσει, ωστόσο αυτοί χτύπησαν κι άλλα παιδιά. Μάλιστα, επιτέθηκαν και στην κυρία που εργάζεται στο κυλικείο όταν προσπάθησε να τους χωρίσει», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον γονέα, η διοίκηση του σχολείου προσπάθησε να υποβαθμίσει το συμβάν, ενώ στους γονείς του παιδιού που ξυλοκοπήθηκε ανέφεραν από το τηλέφωνο ότι ο γιος τους έχει μόνο μερικά χτυπήματα και πως μπορεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ιδιωτικό αυτοκίνητο, όπως και έγινε.

«Το βράδυ, λίγες ώρες μετά το συμβάν, η συμμορία των ανηλίκων έστελνε απειλητικά μηνύματα στον γιο μου και στα άλλα παιδιά που ενεπλάκησαν και του έλεγαν πως “θα μαζευτούμε και θα σε γα…με”. Την επόμενη ημέρα τα παιδιά έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους και η διοίκηση απέβαλε μόνο τέσσερα παιδιά που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό. Οι γονείς είναι όλοι φοβισμένοι, καθώς κινδυνεύει η ασφάλεια των παιδιών μας», υπογράμμισε ο γονέας.

thessaloniki_symploki__4_
thessaloniki_symploki__1_

«Δεν υπάρχει συμμορία ανηλίκων»

Στο protothema.gr μίλησε και ένας ανήλικος φίλος της παρέας που, όπως καταγγέλλεται, επιτέθηκαν άγρια στον συμμαθητή τους, ο οποίος ήταν μπροστά σε όσα έγιναν το πρωί της Τρίτης. Όπως είπε, «δεν πρόκειται για συμμορία, αλλά για μία παρέα φίλων, όπως υπάρχει σε κάθε σχολείο».

Μιλώντας για το σοβαρό περιστατικό, ανέφερε ότι ξεκίνησε από δύο μαθητές που πιάστηκαν στα χέρια και στη συνέχεια συμμετείχαν ανήλικοι και από τις δύο πλευρές. «Τα άτομα που κατηγορούνται είναι γνώστες πολεμικών τεχνών και συγκεκριμένα πάλης, για αυτό υπήρξε αυτό το αποτέλεσμα. Μεταξύ αυτών δεν έχει υπάρξει ξανά παρόμοιο περιστατικό, σε αντίθεση με το παιδί που βρέθηκε στο νοσοκομείο, το οποίο έχει τιμωρηθεί αρκετές φορές με πειθαρχικά. Την επίθεση την δέχθηκε γιατί έβριζε και προκαλούσε για καιρό. Δεν προβάλουμε την βία, αλλά ήταν λογικό να συμβεί μετά τη συμπεριφορά του. Δεν του έστελναν απειλητικά μηνύματα», σημείωσε.

Περιγράφοντας πως έγιναν όλα την περασμένη Τρίτη, έδωσε τη δική του εκδοχή για το συμβάν. «Το θύμα μαζί με άλλους μαθητές βρίσκονταν στο κυλικείο και περίμεναν να αγοράσουν φαγητό. Τότε το θύμα ξεκίνησε να σπρώχνει ένα άλλο παιδί, πήγε να τον βαρέσει και το παιδί το απέφυγε. Στη συνέχεια ξεκίνησαν να πλακώνονται και μπήκαν παιδιά και από τις δύο παρέες. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν μία παρέα δέκα ατόμων που επιτέθηκε στο παιδί. Δεν υπάρχει παρέα που να κάνει bullying. Δεν ισχύει αυτό. Το παιδί που δέχθηκε την επίθεση προκαλούσε, μιλούσε άσχημα στους καθηγητές, ενώ τα παιδιά που κατηγορούνται είναι ήσυχοι μαθητές», σημείωσε.

Η ανακοίνωση του ιδιωτικού σχολείου

«Μετά τη διοχέτευση και αναμετάδοση εσφαλμένων και ελλιπών πληροφοριών με αφορμή το πρόσφατο και πρωτοφανές περιστατικό βίας ανάμεσα σε μαθητές Λυκείου, που παρόμοιό του δεν έχει συμβεί ποτέ στα 135 χρόνια λειτουργίας του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», και λαμβάνοντας υπόψη την έκταση που πήρε το ζήτημα, αλλά και την επίπτωση της δημοσιότητας αυτής πρωτίστως στην ψυχική υγεία των μαθητών μας, η Διοίκηση του Κολεγίου επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής:

– Από την πρώτη στιγμή της αντιπαράθεσης δύο μαθητών, κατά την αποχώρησή τους από το Σχολείο, στις 25 Οκτωβρίου 2022, οι εκπαιδευτικοί μας διαμεσολάβησαν, ως όφειλαν, για να αποφορτιστεί η κατάσταση.

-Στη συνέχεια, την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2022, ενημερωθήκαμε για περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού που έλαβαν χώρα εκτός σχολικού πλαισίου και καλέσαμε την ίδια μέρα τους εμπλεκόμενους μαθητές και τους διαμεσολαβητές εκπαιδευτικούς, με στόχο την άμεση αποκατάσταση του κλίματος ειρήνης.

-Ωστόσο, οι δύο μαθητές, ως συνέχεια του προηγούμενου συμβάντος, διαπληκτίστηκαν μεταξύ τους, στην αυλή του Λυκείου, και τέσσερις άλλοι επιτέθηκαν σωματικά στον έναν εκ των δύο, στον οποίο δόθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες από τη νοσηλεύτρια του σχολείου. Οι γονείς του μαθητή που τραυματίστηκε ειδοποιήθηκαν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις. Όλοι οι μαθητές που ενεπλάκησαν στο περιστατικό αποβλήθηκαν, ενώ οι τέσσερις μαθητές που άσκησαν σωματική βία αποβλήθηκαν διά παντός από το Κολέγιο καθώς, βάσει του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Κολεγίου, η σωματική επίθεση και κακοποίηση είναι μη αποδεκτή, από όπου και αν προέρχεται.

-Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος διασφαλίζει την ομαλή επαναφορά των μαθητών στη μαθησιακή τους καθημερινότητα, τόσο αυτών που αποβάλλονται όσο και αυτών που δέχονται την επίθεση.

Από την πρώτη στιγμή, το προσωπικό και η Διοίκηση του Κολεγίου επέδειξε όχι μόνο γρήγορα αντανακλαστικά στα δύο γεγονότα που συνέβησαν εντός του χώρου του Κολεγίου, αλλά κυρίως ενδιαφέρον για τη σωματική και ψυχική υγεία όλων των μαθητών μας, ακόμα και όταν οι συμπεριφορές εκφοβισμού συνέβησαν εκτός του σχολικού πλαισίου και κατά συνέπεια ήταν ανέφικτο να ελεγχθούν από πλευράς μας.

Επιπλέον, άμεσα προσφέραμε όλη μας τη φροντίδα και όλους τους διαθέσιμους πόρους στη διαχείριση και αποφόρτιση της κατάστασης, συζητώντας με τους μαθητές των τμημάτων του Λυκείου, ώστε να αντιληφθούν τις σοβαρότατες συνέπειες παρόμοιων περιστατικών. Επίσης, οργανώσαμε ομιλίες με τους συμβούλους ψυχικής υγείας του Σχολείου. Επιπρόσθετα, ενημερώσαμε τους γονείς των εμπλεκόμενων μαθητών, με τους οποίους και έχουμε, από την πρώτη στιγμή, ανοιχτή επικοινωνία και διάλογο, ώστε από κοινού να διασφαλίσουμε την ψυχική ηρεμία των μαθητών μας.

Κάθε περιστατικό βίας εντός του σχολικού πλαισίου τραυματίζει όχι μόνο το ίδιο το θύμα, αλλά και συμμαθητές, εκπαιδευτικούς και διοίκηση. Με δεδομένη την πιστή τήρηση του κανονισμού σε κάθε περιστατικό βίας, εργαζόμαστε, ώστε η αυριανή μέρα – και κάθε μέρα- στην τάξη να είναι ειρηνική, και θέτουμε ως βασική προτεραιότητα την παρακολούθηση όλων των εμπλεκόμενων από ειδικούς επιστήμονες, που θα συνδράμουν στην ομαλή επαναφορά τους στο σχολικό περιβάλλον. Διατηρούμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με γονείς και μαθητές, με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της συναισθηματικής και γνωστικής τους κατάστασης και της ηρεμίας τους. Ήδη έχει προγραμματιστεί νέα ενημέρωση των γονέων και των μαθητών του Λυκείου.

Το Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ είναι ένας χώρος ζωής, ελευθερίας, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας, δημιουργικής έκφρασης και ελπίδας και θα παρέχει πάντα ένα ασφαλές περιβάλλον στους μαθητές του».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ροή ειδήσεων

Advertisement