Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Χειμερινός Τουρισμός: Όλα τα προγράμματα για οικονομικές διακοπές

Δημοσιεύθηκε

στις

Την δυνατότητα να κάνουν οικονομικές διακοπές σε ελληνικούς προορισμούς κατά την χειμερινή περίοδο έχουν οι δικαιούχοι συνολικά τεσσάρων προγραμμάτων επιδοτούμενου τουρισμού.

Συγκεκριμένα, τρία προγράμματα επιδότησης του «Κοινωνικού Τουρισμού» μπορούν να αξιοποιήσουν οι δικαιούχοι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

3 συν 1 vouchers για οικονομικές διακοπές τον χειμώνα

  1. Κοινωνικός τουρισμός εξαήμερων διακοπών για 50.000 δικαιούχους. Διάρκεια ισχύος από 5/7/2022 έως 30/5/2023.

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Κοινωνικού Τουρισμού» είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ και χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους, όσον αφορά στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους.

2. Ιαματικός τουρισμός για 3.500 συνταξιούχους, με εξαήμερες διακοπές και πραγματοποίηση έως πέντε απλών λούσεων. Διάρκεια ισχύος για διαμονή σε κατάλυμα από 5/7/2022 έως 30/5/2023.

Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ έτους 2022, από όλες τις περιοχές της χώρας, που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας, δικαιούνται μέχρι 11 ημέρες (10 διανυκτερεύσεις).

Παράλληλα, οι δικαιούχοι του προγράμματος ιαματικού τουρισμού δικαιούνται παράλληλα με τις 10 διανυκτερεύσεις, δωρεάν πραγματοποίηση έως 10 απλών λούσεων σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας των ανωτέρω Δήμων της περιφερειακής ενότητας Εύβοιας.

3. Τετραήμερες εκδρομές για 12.500 δικαιούχους με συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία. Διάρκεια ισχύος από 5/7/2022 έως 30/5/2023.

Πώς θα κάνετε κράτηση διαμονής

Η διαδικασία συμμετοχής γίνεται με τη χρήση της Επιταγής (Voucher), που είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να κάνουν την κράτηση τους ηλεκτρονικά (κλικ εδώ) στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ και να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Σημειώνεται πως απαγορεύεται η κράτηση μέσω άλλων επιχειρήσεων, γραφείων τουρισμού κ.λπ. Κατά την άφιξή τους στο τουριστικό κατάλυμα, οι πάροχοι ενεργοποιούν ηλεκτρονικά τις Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e- services) της ΔΥΠΑ.

Παράλληλα, εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%, ενώ για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Πώς γίνονται οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις

Για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-services) της ΔΥΠΑ την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και προσέρχονται στα ταξιδιωτικά γραφεία ή πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων των παρόχων, επιδεικνύουν την εκτυπωμένη Επιταγή τους και ζητούν την έκδοση Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται.

Επισημαίνεται πως για καμία κατηγορία δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εξαιρουμένης της κατηγορίας πολυτέκνων.

Η ΔΥΠΑ δεν εμπλέκεται στη διαδικασία έκδοσης ακτοπλοϊκού Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού. Μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) εκδίδεται το εισιτήριο και ενεργοποιείται η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης για τη μετάβαση και την επιστροφή. Η ακτοπλοϊκή μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για τη μετάβαση/επιστροφή στον/από τόπο του επιλεγμένου τουριστικού καταλύματος.

«Τουρισμός για Όλους» και τον χειμώνα

Επιπλέον 200.000 θέσεις για χειμερινές διακοπές ανακοινώθηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου και είναι πλέον διαθέσιμα, μέσα από την κλήρωση για τα voucher του προγράμματος «Τουρισμός Για Όλους».

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το αν κληρώθηκαν μέσω ψηφιακής εφαρμογής (κλικ εδώ), ενώ θα υπάρξει ενημέρωση μέσω μηνύματος sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η αξία της ψηφιακής επιταγής ανέρχεται σε 150 ευρώ  200 ευρώ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%) το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέχρι και τον Ιούνιο του 2023.

Δικαιούχοι είναι οι πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 28.000 ευρώ, με προσαύξηση για κάθε παιδί.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση των νέων voucher, είναι οι δικαιούχοι τους να μην έχουν λάβει επιταγή κοινωνικού τουρισμού ή άυλη ψηφιακή κάρτα του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους».


Ροή ειδήσεων

Advertisement