Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ψαλίδι» στη βιωσιμότητα των νόμιμων κομμωτηρίων- Κραυγή απόγνωσης από τους επαγγελματίες κομμωτές για τα παράνομα βαλιτσάκια

Published

on

Την ώρα που παλεύουν με «νύχια και δόντια» για να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους μετά και τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας, βλέπουν τα παράνομα βαλιτσάκια να «ψαλιδίζουν» μέρα με την ημέρα την πελατεία τους, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν μόνοι τους ένα φαινόμενο που γιγαντώνεται με την ανοχή της Πολιτείας.

Οι επαγγελματίες κομμωτές που συνεισφέρουν στον οικονομικό κύκλο της χώρας, διατηρώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας, παραμένουν απροστάτευτοι, εξαιτίας του παρωχημένου νομοθετικού πλαισίου, αλλά και της έλλειψης ελέγχων με αποτέλεσμα εκτός της δικής τους βιωσιμότητας να εντείνεται η φοροδιαφυγή, αλλά και να εκτίθενται σε κινδύνους οι πολίτες.

Γιατί μπορεί ο κόσμος να αναζητά οικονομικές λύσεις, όμως αυτές είναι «διάτρητες» τόσο υγειονομικά, όσο και αποτελεσματικά, αφού όταν ένας κομμωτής επισκέπτεται τον δικό τους χώρο για μία υπηρεσία, αφενός δεν έχει ελεγχθεί  κι αφετέρου τα προϊόντα που χρησιμοποιεί επειδή δεν είναι επαγγελματικά πολλές φορές δεν είναι ενδεδειγμένα και κατάλληλα. Και φυσικά στην κατ’ οίκον εξυπηρέτηση ο ίδιος ο πελάτης «χρεώνεται» επί της ουσίας το κόστος που πιστεύει ότι γλιτώνει από την επίσκεψή του σ’ ένα κομμωτήριο ή κουρείο, όπως για την κατανάλωση ρεύματος.

«Τα κουρεία και κομμωτήρια βιώνουμε δύσκολες συνθήκες, καθώς οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πάρει φωτιά. Αν συνυπολογίσουμε και τις αυξήσεις σε όλα τα επαγγελματικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε, γίνεται αντιληπτό ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα των επιχειρήσεών μας, οι οποίες δέχονται ένα επιπλέον πλήγμα, αυτό των παράνομων κομμωτών που παρέχουν κατ’ οίκον υπηρεσίες ή έχουν δημιουργήσει παράνομα κομμωτήρια ακόμη και σε υπόγεια σπιτιών. Πέρα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται στην αγορά και πλήττει τον κλάδο μας, το κράτος χάνει φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και το σημαντικότερο αυξάνεται η ανεργία. Αυτό που ζητάμε από την Πολιτεία είναι επιτέλους να δει σοβαρά το ζήτημα της παράνομης κομμωτικής που είναι σε βάρος της οικονομίας μας, αλλά και της υγείας των πολιτών. Η πολιτεία πρέπει να καταπολεμήσει και να απλοποιήσει το νόμο, ώστε να γίνεται έλεγχος από τις υπηρεσίες στις καταγγελίες του σωματείου για τα παράνομα κομμωτήρια. Έτσι οι νόμιμες επιχειρήσεις θα παραμείνουν βιώσιμες, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και ο κόσμος θα είναι ασφαλής. Επίσης ζητάμε επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων μας από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τη μείωση του ΦΠΑ στο κούρεμα από 24% στο 14%», δήλωσε στη «Γ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών, Πεντικιούρ- Μανικιούρ Ν. Αχαΐας «Αγία Τριάς», Κωνσταντίνος Τσακριλής.

Από την πλευρά της, η α’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Ρία Ρηγάτου δίνει μία ακόμη διάσταση στο θέμα της παράνομης κομμωτικής, επισημαίνοντας πως «όλοι οι επαγγελματίες κομμωτές φροντίζουμε για την εξυπηρέτηση των πελατών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά επαγγελματικά και πιστοποιημένα προϊόντα, σεβόμενοι τον πελάτη μας, ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις νέες τάσεις και τεχνικές παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια, τηρούμε όλα τα υγειονομικά μέτρα και κανόνες στους χώρους μας για την ασφάλεια και προστασία του κόσμου. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτά, δεν διασφαλίζονται από έναν κομμωτή ή κομμώτρια που έρχεται στο χώρο μας. Επίσης, πολύ σημαντικό ειδικά και στις μέρες μας είναι το γεγονός πως η επίσκεψή μας σ’ έναν επαγγελματικό χώρο κομμωτηρίου δεν αφορά μόνο τον καλλωπισμό μας, αλλά αποτελεί και μία πολλή καλή ευκαιρία να ανανεωθούμε εκτός από εξωτερικά και εσωτερικά. Η εμφάνιση και η αλλαγή που επιδιώκουμε αρκετές φορές έχει θετικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία μας. Νοιώθουμε όμορφα όταν αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, σ’ ένα όμορφο και ασφαλές περιβάλλον απολαμβάνοντας επαγγελματικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου».

Να σημειωθεί, πως το θέμα έχει απασχολήσει αρκετές φορές το Δ.Σ. του Συνδέσμου, το οποίο έχει δρομολογήσει μία δέσμη πρωτοβουλιών και δράσεων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου, αλλά και άσκηση πίεσης στην Πολιτεία για την λήψη δραστικών μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου της παράνομης κομμωτικής.

Ροή ειδήσεων

Advertisement