Connect with us

Ελλάδα

Κατρίνης από Πάτρα: «Θηλιά» τα κόκκινα δάνεια

Published

on

«H κυβέρνηση ξεφόρτωσε τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια πουλώντας τα σε εξευτελιστικές τιμές στα funds και θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο έλυσε το πρόβλημα. Όμως τα κόκκινα δάνεια είναι εδώ και η κυβέρνηση απλά  μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον προκαλώντας κοινωνική διαταραχή και αδιέξοδο», δήλωσε χθες από την Πάτρα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας σε πολυπληθή κομματική εκδήλωση.

Ο κ. Κατρίνης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας πως «η ατολμία και η απροθυμία να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους έχει τραγικές συνέπειες για τους πολίτες και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Μάλιστα, από τα «βέλη» δεν ξέφυγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν αντιμετωπίστηκε ούτε επί της δικής τους κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε αποτυχημένες τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Εξήγησε πως η αποτυχία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι ρυθμίσεις ήταν σχεδιασμένες στα μέτρα των πιστωτών που χωρίς να εφαρμόζουν τον κώδικα δεοντολογίας δεν εξέταζαν καν ενδεχόμενες αντιπροτάσεις υποβάλλονταν από τους οφειλέτες. Ακόμη καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος θεσμός που να αξιολογεί τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων, ενώ κάλεσε το σύνολο του πολιτικού συστήματος να αποφασίσει αν θα νομοθετούν υπέρ των πολιτών ή θα αφήσουν το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους να το διαχειρίζονται ασύδοτα τα funds. Μάλιστα, ανέφερε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι πλειστηριασμοί θα επιταχυνθούν.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Στη συνέχεια ο κ. Κατρίνης παρουσίασε τις βασικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, υπενθυμίζοντας πως το κόμμα άνοιξε πρώτο τη διαβούλευση με τους πολίτες για το θέμα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Στις προτάσεις του κόμματος είναι η άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, η ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία -ΕΦΚΑ, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση (30% μείωση του συνολικού χρέους), η βελτίωση των προτεινόμενων όρων αμοιβαίου διακανονισμού μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη και εξάντληση της δυνατότητας για αριθμό δόσεων ως και τις 240, η αναβάθμιση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος με τη θέσπιση κινήτρων για ουσιαστική συμμετοχή των τραπεζών και των εταιρειών που αποκτούν τις απαιτήσεις τους (ΕΑΑΔΠ), η πρόβλεψη προσφυγής των δανειοληπτών σε μία ανεξάρτητη βαθμίδα (Συνήγορο του Καταναλωτή, Τραπεζικό Διαμεσολαβητή ή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους) προκειμένου να επιδιωχθεί περαιτέρω η διευθέτηση της οφειλής και να εξεταστεί η βιωσιμότητα ή μη της ρύθμισης, όπως και η σύσταση Φορέα Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων για υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης, καθώς και η δυνατότητα στον οφειλέτη, πριν πουληθεί το δάνειό του, να το αγοράσει ο ίδιος σε τιμή που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και του πιστωτικού ιδρύματος.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement