Connect with us

Εκκλησιαστικά

Υποδοχή με ευλάβεια-Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Ελαιωνίτισσας βρίσκεται από χθες στον ναό του Πολιούχου μας

Published

on

Με ευλάβεια και εκκλησιαστική λαμπρότητα, παρουσία αρχών, κλήρου και λαού η Πάτρα υποδέχθηκε, για πρώτη φορά, την ιερά εικόνα της Παναγίας του Όρους των Ελαιών που έφθασε από τα Ιεροσόλυμα.

Παρά την βροχή οι πιστοί έσπευσαν στον ναό του Πολιούχου στις 5:30 το απόγευμα για να υποδεχθούν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Ελαιωνίτισσας, στην οποία υποκλίθηκαν με κατάνυξη και δέος.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος πλαισιωμένος από τον Επίσκοπο Κερνίτσης κ.Χρύσανθο και τον Μητροπολίτη Δέρκων, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Απόστολο υποδέχθηκε στα προπύλαια του ναού του Αγίου Ανδρέου τον Μητροπολίτη Διοκαισαρείας, Παλαιστίνης κ. Βενέδικτο και τον π.Συμεών οι οποίοι συνόδευσαν την περίπτυστη εικόνα της Παναγίας μας, η οποία τοποθετήθηκε στο κέντρο του Ιερού Ναού του Πολιούχου μας.

Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του ιερού κλήρου και του λαού για την παρουσία στην αποστολική πόλη των Πατρών του περίπτυστου εικονίσματος της Παναγίας των Ελαιών από το πανσεβάσμιο προσκύνημα των Ιεροσολύμων.

«ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΟΛΟΥΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ»

Αναφερόμενος στην Εικόνα της Παναγίας των Ελαιών, τόνισε μεταξύ άλλων πως «πάνω σε αυτά τα χέρια μας κρατάει όλους μας η Παναγία μας και μας κατασπάζεται ως μητέρα στοργική». Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην απόφασή του να μεταφερθεί η ιερά εικόνα στην πόλη των Πατρών κατά την εορτή των Πρωτοκλητείων που είναι αφιερωμένα στον Απόστολο Ανδρέα, τονίζοντας πως «οι Απόστολοι είχαν στενοτάτη σχέση με την Παναγία, την οποία είδαν, άκουσαν και αγάπησαν και τους ηγάπησε.

Όμως, ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας είχε έναν ιδιαίτερο σύνδεσμο με την Υπεραγίαν Θεοτόκον» λέγοντας πως προτού φύγει για την περιοδεία του ζήτησε να δει την Υπεραγία Θεοτόκου αφού προηγουμένως είχε παρακαλέσει τον Απόστολο Ευαγγελιστή Λουκά ως ζωγράφος να κατασκευάσει πάνω σε ένα σανίδι το εικόνισμα της Θεοτόκου, προκειμένου να το έχει μαζί του ως εφόδιο στον ιερό αγώνα του κηρύγματος.
Η Παναγία, συνέχισε ο Μητροπολίτης, βλέποντας την εικόνα με χαρά προσέτρεξε και είπε στον Απόστολο Ανδρέα η χάρις του Αγίου Ιησού Χριστού να είναι πάντα μαζί σου. Τότε, ο Απόστολος Ανδρέας δακρυζόμενος έφυγε και έφθασε κηρύσσοντας την αλήθεια και κρατώντας το εικόνισμα της Θεομήτωρος έκανε τα πλείστα θαύματα.

Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ

Ο Μητροπολίτης Βιοκαισαρίας, Παλαιστίνης αλλά και Πατριαρχικός Επίτροπος της Βηθλεέμ Βενέδικτος Τσεκούρας (με καταγωγή από τα Καλάβρυτα) στην αντιφώνησή του μετέφερε την ευλογία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοκλήτου και εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκονται στην όμορφη και ευλογημένη Πάτρα.
«Μεταφέρουμε με μεγάλη χαρά μαζί με τον πατέρα Συμεών τη ιερά και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Ελαιωνίτισσας προς αγιασμό και ευλογία του χριστεπωνύμου πληρώματος της Αχαΐας», ανέφερε ο κ. Βενέδικτος, ο οποίος χαρακτήρισε την Υπεραγία Θεοτόκο ως «πηγή της ζωής, την παρηγορία των δυστυχισμένων και την βοήθεια των απελπισμένων».

Σημείωσε, πως «η ιερά εικόνα της Παναγίας της Ελαιωνίτισσας βρίσκεται εδώ και πολλά έτη αποθησαυρισμένη στον Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων, των λεγομένων και Γαλιλαίων Ανδρών, που βρίσκεται στην κορυφή του Όρους των Ελαιών», τονίζοντας πως πρόκειται για έναν ιερόν χώρο, καθώς εκεί μετέβαινε συχνά η Παναγία μας όπου προσεύχετο, μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας και μέχρι την Κοίμησή της και την Μετάστασή της στους Ουρανούς, αλλά και από την Αγία Γη στην οποία βάδισε ο Χριστός.

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
Μετά από την υποδοχή της Ιεράς Εικόνας τελέστηκε δοξολογία και αρχιερατικός εσπερινός.
Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας του Όρους των Ελαιών θα παραμείνει για προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου έως και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και οι πιστοί θα μπορούν να επισκέπτονται τον ναό στις 7 το πρωί και στις 9 το βράδυ για την διευκόλυνση των πιστών, ενώ θα τελούνται καθημερινά ιερές ακολουθίες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement