Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αλλάζουν Δ.Ο.Υ. πολλοί Αχαιοί-Με βάση τον Τ.Κ θα ταξινομούνται πλέον από τις εφορίες τα φυσικά πρόσωπα –Αυτόματη εγγραφή στα οικεία Επιμελητήρια για νέες επιχειρήσεις

Published

on

Με την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αλλάζουν τα γεωγραφικά όρια ευθύνης για τις Εφορίες της Αχαΐας και οροθετείται η αντιστοίχιση ενός Ταχυδρομικού Κώδικα και μιας μοναδικής Δ.Ο.Υ. για κάθε φορολογούμενο, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης για τους πολίτες.

Με τον ανακαθορισμό της αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. δημιουργείται η αναγκαία υποδομή ώστε οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες, να εξασφαλίζουν την αυτόματη επιλογή της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με βάση τη Διεύθυνση και τον Τ.Κ. του φορολογούμενου σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.
Επίσης, μέσω της διευθέτησης των σωστών στοιχείων της έδρας στο σωστό νομό και δήμο, με τις αλλαγές στα γεωγραφικά όρια αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. πολλές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην Αχαΐα αλλά ανήκουν σε άλλους νομούς, ενσωματώνονται στην οικεία Δ.Ο.Υ. του δήμου. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι η χρήση της «Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης» θα πραγματοποιεί την εγγραφή της έναρξης δραστηριότητας μιας επιχείρησης απευθείας στο ΓΕΜΗ του οικείου Επιμελητηρίου.
Εξαιρούνται σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι περιπτώσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων όπου ο Τ.Κ. σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ ανήκει σε δύο διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες, οπότε η κάθε περιοχή υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
Η αυτόματη επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ με βάση τη Διεύθυνση και τον ΤΚ, ανοίγει τις πύλες μιας προωθημένης υβριδικής ψηφιακής υποδομής εξυπηρέτησης του πολίτη.
Η αντιστοίχιση ενός ΤΚ σε μια μοναδική ΔΟΥ πανελλαδικά θα αρχίσει από αυτή τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου για τους φορολογούμενους φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που θα αποκτήσουν ΑΦΜ καθώς και για όσους θα προβούν σε έναρξη εργασιών.
Επισημαίνεται ότι, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, από τις 18 έως 21 Νοεμβρίου, θα προχωρήσουν σε μεταγραφή των φορολογουμένων στη νέα ΔΟΥ στην οποία θα υπάγονται, για τις περιοχές που δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ενώ από τις 16 έως 19 Δεκεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί μεταγραφή, για τις περιοχές που υπάρχουν εξαιρέσεις.
ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, οι φορολογούμενοι που διαμένουν σε περιοχές που ήσαν στην αρμοδιότητα της Γ΄Δ..Ο.Υ. Πατρών, υπάγονται πλέον στην ενοποιημένη Δ.Ο.Υ. (πρώην Α’ Πατρών) που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, από την Αθηνών-Πατρών.
Οι φορολογούμενοι της Δάφνης Καλαβρύτων, από περιοχές τόσο της Αχαΐας, όσο και της Αρκαδίας, που υπάγονταν στις Δ.Ο.Υ. Τρίπολης και Αιγίου, υπάγονται στην Δ.Ο.Υ. Αιγίου. Εξαιρούνται οι φορολογούμενοι των οικισμών Μουριά και Πουρναριά της Δημοτικής Κοινότητας Πουρναριάς και Ξηροκαρίταινα της Δημοτικής Κοινότητας Ξηροκαριταίνης της Δημοτικής Ενότητας Κλείτορος του Δήμου Γορτυνίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Τρίπολης.
Φορολογούμενοι από τη Βάρδα Ηλείας, τόσο από την Ηλεία, όσο και από την Αχαΐα, που υπάγονταν στις Δ.Ο.Υ. Αμαλιάδας και Πατρών, υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Αμαλιάδας. Εξαιρούνται οι φορολογούμενοι των οικισμών, Άνω Βελιτσαί και Κάτω Βελιτσαί της Δημοτικής Κοινότητας Βελιτσών, Βουπράσιο, Μετόχι Λαρισσού, Λάπας και Νέο Βουπράσιο της Δημοτικής Κοινότητας Μετοχίου, Καλόγρια της Δημοτικής Κοινότητας Αράξου, Κάνδαλος Λαρισσού, Μιχόϊον, Τσαμαίικα Λαρισσού και Ψευτέϊκα της Δημοτικής Κοινότητας Μιχοΐου της Δημοτικής Ενότητας Λαρισσού του Δήμου Δυτικής Αχαΐας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Πατρών.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement