Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αξιολογεί το «διογκωμένο» εορταστικό πρόγραμμαμποροϋπαλλήλων της Πάτρας

Επαγρύπνηση μέσα στις γιορτές για να μην… καταστρατηγηθούν τα εργασιακά αποφασίζει το σωματείο Ε

Published

on

Αποστάσεις από το εορταστικό πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, με νουθεσίες προς τους εμποροϋπαλλήλους να τηρήσουν, και μέσα στις γιορτές, κατά γράμμα μάλιστα, το ωράριο εργασίας με το οποίο έχουν δηλωθεί αναμένεται να λάβει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων της Πάτρας.

Η συνεδρίαση κλήθηκε προκειμένου να συζητηθεί το εορταστικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει ότι θα καταστήματα θα λειτουργούν καθημερινά, από αυτή την Κυριακή 11 του μηνός έως και την παραμονή των Χριστουγέννων 24/12/2022.

Εκτός από το γεγονός ότι οι εμποροϋπάλληλοι θα κληθούν να εργαστούν για 13 μέρες συνεχόμενα, με δύο Κυριακές στο ενδιάμεσο, αυτή και στις 18 του μηνός, ο Σύλλογος καλείται να αξιολογήσει και την απόφαση για 12ωρη λειτουργία των καταστημάτων την μεθεπόμενη Παρασκευή 23 αλλά και την προπαραμονή των Χριστουγέννων 31/12/2022.

Το 12ωρο λειτουργίας των καταστημάτων (9.00 – 21.00) για τις δύο Παρασκευές που μεσολαβούν, πριν την αργία των Χριστουγέννων η οποία πέφτει φέτος Κυριακή, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Πάτρα.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές, σε πρώτη φάση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων είναι αναγκαίο, άμεσα, να κινητοποιηθεί για να ξεκαθαρίσει ότι το εορταστικό ωράριο αφορά τους εμπόρους και όχι τους εμποροϋπαλλήλους!

Η ανακοίνωση αυτή κρίνεται αναγκαία και μάλιστα άμεσα καθώς, κατά το παρελθόν στην Πάτρα, στην έκδοση του εορταστικού προγράμματος Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς αλλά και το Πάσχα, οι εμποροϋπάλληλοι καλούνταν να εκφέρουν γνώμη και μάλιστα επίσημα, πριν εκδοθεί.

Τα τελευταία χρόνια λόγω και της αλλαγής στα εργασιακά, επιτρέπεται η ελαστικοποίηση του ωραρίου, μέσα από τη διευθέτηση σε ατομική βάση των ωρών εργασίας, μετά από συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου.

Ο νόμος 4808/2021, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Γιώτα Παναγοπούλου, δεν επιτρέπει ούτε προϋποθέτει καμία συμφωνία μεταξύ εμπόρων και εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Σύλλογος, μέσα στα επόμενα 24ωρα, θα κινητοποιηθεί προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις ακραίες και τραγελαφικές, με 12ωρα χωρίς διάλειμμα και καθημερινή εργασία, χωρίς υπερωριακή απασχόληση.

Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, μεθαύριο Κυριακή 11/12/2022 τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από 11.00 – 17.00.
Από την προσεχή Τρίτη 13/12/2022 έως και την Παρασκευή 16/12/2022 τα καταστήματα της Πάτρας θα λειτουργούν με διακεκομμένο ωράριο 9.00 – 14.00 το μεσημέρι και 17.30 – 21.00 το απόγευμα.
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
Οι δύο Παρασκευές με το 12 πρόγραμμα συνεχούς ωραρίου αλλά και το συνεχώς ωράριο τα Σαββατοκύριακα είναι μια απόφαση των εμπόρων της Πάτρας να «κουμπώσουν» με το ωράριο που ισχύει για Σ/Μ και Πολυκαταστήματα ώστε να αποφύγουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις υπεραγορές.
Η στροφή του κόσμου στα απαραίτητα για το τραπέζι αλλά και η πώληση ειδών δώρου και κατοικίας από Σούπερ Μάρκετ και Πολυκαταστήματα είναι αυτά που επέβαλαν στους εμπόρους να επεκτείνουν το ωράριο.
Επίσης φέτος, μετά την λήξη της πανδημίας, καταγράφεται μια τάση επιστροφής του κοινού στο φυσικό κατάστημα ενώ πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι πολλοί είναι οι έμποροι που αναζητούν από την αύξηση του τζίρου των εορτών να καλύψουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος αλλά και το κόστος για μισθούς και επιδόματα.
Από την πλευρά τους οι εμποροϋπάλληλοι θα επιδιώξουν ελέγχους σχετικά με την τήρηση του ωραρίου εργασίας και τα απαραίτητα διαλείμματα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement