Connect with us

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δέκατο κύμα επιδρομών σε υποδομές

Published

on

KIEBO. Ακόμη ένα κύμα επιθέσεων εναντίον των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, το δέκατο κατά σειρά σε διάστημα τριών μηνών, εξαπέλυσε χθες η Ρωσία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε νέα στρατηγική με πλήγματα εναντίον σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών προκειμένου να εμποδιστεί η τροφοδοσία της χώρας με δυτικά όπλα. Σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις, για το χθεσινό μπαράζ επιθέσεων η Ρωσία χρησιμοποίησε δεκατρία αεροπλάνα και δύο πλοία, εξαπολύοντας συνολικά 69 πυραύλους, εκ των οποίων καταρρίφθηκαν οι 54. Στη ρωσική επίθεση χρησιμοποιήθηκαν επίσης 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκρήγνυνται πλησιάζοντας τον στόχο τους, εκ των οποίων τα 11 επίσης καταρρίφθηκαν.

Σφυροκόπημα Κιέβου

«Η Ρωσία είχε φυλάξει μία από τις σαρωτικότερες επιθέσεις για το τέλος της χρονιάς», ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας. Η επίθεση οδήγησε σε νέα επιβάρυνση του συστήματος μεταφοράς ενέργειας, ενώ τα θραύσματα πυραύλων που καταρρίφθηκαν τραυμάτισαν τρεις ανθρώπους στο Κίεβο. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρισκόταν στα καταφύγια στη διάρκεια της επίθεσης, καθώς οι αντιαεροπορικές σειρήνες είχαν ηχήσει από τη στιγμή που έγιναν αντιληπτές οι κινήσεις προετοιμασίας δύο ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κασπία, στις 05.30 το πρωί.

Μετά τις επιθέσεις, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανήρτησε φωτογραφία στην εφαρμογή Telegram στην οποία εικονιζόταν πύραυλος τύπου Καλίμπρ. «Οι Καλίμπρ δεν τελειώνουν ποτέ», ανέφερε η λεζάντα. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί μπορεί να συνεχίζονται, αλλά, σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του ουκρανικού στρατού, στα πεδία των μαχών επικρατεί στασιμότητα. «Η κατάσταση είναι απλώς στάσιμη. Δεν μπορούμε να τους συντρίψουμε σε όλα τα μέτωπα. Ούτε κι αυτοί», είπε ο Μπουντάνοφ στη ρωσόφωνη υπηρεσία του BBC.

Την απάντηση ως προς τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει στο εξής η Ρωσία έδωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Παρατηρούμε ότι η Ουκρανία παραλαμβάνει όλο και περισσότερα και όλο και καλύτερα δυτικά όπλα», είπε ο Λαβρόφ, ανακοινώνοντας ότι στο στόχαστρο μπαίνουν στο εξής «σιδηροδρομικές γραμμές, γέφυρες και σήραγγες». «Θεωρώ ότι οι αρμόδιοι επαγγελματίες θα λάβουν αποφάσεις για το πώς μπορούν αυτές οι παραδόσεις να παρεμποδιστούν ή και να σταματήσουν τελείως», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Διάγγελμα Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι απάντησε ότι κανείς πια δεν φοβάται τη Ρωσία. «Βοηθήσαμε τη Δύση να βρει ξανά τον εαυτό της, να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή και να κάνει σαφή την επικράτησή της», είπε ο Ζελένσκι στο ετήσιο διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό. «Κανείς στη Δύση δεν φοβάται πια τη Ρωσία, ούτε πρόκειται να τη φοβηθεί».

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική άρνηση πώλησης πετρελαίου στις χώρες που επέβαλαν πλαφόν στις τιμές του –κίνηση που αποσκοπεί στο να μειώσει τα πετρελαϊκά έσοδα της Μόσχας– δεν θα προξενήσει κάποιο πρόβλημα. «Είναι μια κίνηση όχι άνευ σημασίας, αλλά άνευ πρακτικής σημασίας», σχολίασε o εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. «Ετοιμαζόμαστε εδώ και μήνες να αντικαταστήσουμε το ρωσικό πετρέλαιο με άλλες πηγές». Πραγματοποιώντας μια αναδρομή στο 2022, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υποστήριξε ότι η Ρωσία «χάνει στο πεδίο της μάχης». «Κανείς δεν περίμενε ότι θα έκλεινε έτσι η χρονιά», σημείωσε.

Στη Λευκορωσία

Το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε χθες ότι η αεράμυνα της χώρας κατέρριψε πύραυλο S-300 προερχόμενο από την Ουκρανία. «Ουδείς λόγος ανησυχίας, αυτά συμβαίνουν», είπε Λευκορώσος αξιωματούχος. Στο μεταξύ, η Λευκορωσία βρίσκεται στο επίκεντρο των ρωσικών κινήσεων των τελευταίων ημερών, με τον Πούτιν να έχει τρεις συναντήσεις με τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο. Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του ουκρανικού στρατού, Κιρίλο Μπουντάνοφ, θεωρεί ότι η διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα αποτελεί παγίδα για να αποσπάσει την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων από τη γραμμή του ανατολικού μετώπου. «Παρόμοια τακτική χρησιμοποιούσε η ΕΣΣΔ στον Β΄ ΠΠ· έστελνε στρατιώτες σε άσκοπες μετακινήσεις με τρένα για να προσποιηθεί ότι επίκειται επίθεση ή υποχώρηση», δήλωσε ο Μπουντάνοφ στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

GUARDIAN, REUTERS, FAZ

Ροή ειδήσεων

Advertisement