Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

SOS εκπέμπουν οι περιοχές Καλλιθέα και Καρυές

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ολοκληρωμένη πλέον μελέτη μέτρησης των επιπτώσεων σε επίπεδο διάβρωσης και κατολισθήσεων στις πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές σε Αχαΐα και Ηλεία.

Για την συγκεκριμένη μελέτη όταν βρισκόταν στο στάδιο της εκπόνησή της και αφορούσε τον προσδιορισμό της γεωλογικής επικινδυνότητας στις πυρόπληκτες περιοχές Ηλείας και Αχαΐας, ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας Κώστας Νικολακόπουλος. είχε κάνει σχετική αναφορά σε συνέντευξη του στην «Γ.

Η «Γ» έκλεισε λοιπόν «Ραντεβού» με τον Καθηγητή Νικολακόπουλο, για την δημοσιοποίηση των σημαντικών για την περιοχή αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση της μελέτης. Η μελέτη τέλειωσε και ήρθε η ώρα των ερωτημάτων της «Γ»: Πότε ξεκίνησε τι περιελάβανε η μελέτη; υπήρχε χρηματοδότηση; , με ποιον σχεδιασμό διεξήχθη σε ποιες περιοχές και ποια τα αποτελέσματα σε σχέση βέβαια με το ποσοστό επικινδυνότητας λόγω διάβρωσης και κατολισθήσεων;

Στον χάρτη που σχεδίασε επί των στοιχείων της μελέτης η ερευνητική ομάδα του Γεωλογικού Πατρών, αποτελούμενη πέραν του Καθηγητή Κ. Νικολακόπουλου από τους Καθηγητές Παρασκευά Ξυπολιά ( Πρόεδρο του Τμήματος ), Ιωάννη Κουκουβέλα και τον Επίκουρο Καθηγητή Νικόλαο Δεπούντη , απεικονίζονται με σαφήνεια ποιες περιοχές παρουσιάζουν ιδιαίτερη διάβρωση και ιδιαίτερη επικινδυνότητα για κατολισθήσεις. Οι περιοχές SOS που υποδεικνύονται στον χάρτη για την εγγύς περιοχή μας είναι η Καλλιθέα, οι Καρυές και πάνω από την Τριταία η ενδιάμεση περιοχή των Νομών Αχαΐας και Ηλείας.

«Απεικονίστηκε σε χάρτη η γεωλογική επικινδυνότητα στις πυρόπληκτες περιοχές Αχαϊας /Ηλείας»

Ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας Νικολακόπουλος υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα, αναφέρεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που αποκαλύπτουν το ρόλο της Περιφέρειας στην γεωλογική χαρτογράφηση των πυρόπληκτων περιοχών και την συμβολή του Πανεπιστημίου Πατρών σε μια διεξοδική μελέτη . «Υπάρχει ενδιαφέρον θεωρώ, στο ιστορικό της μελέτης που διεξαγάγαμε με την ερευνητική ομάδα του Γεωλογικού, της οποίας ένα μέρος ήταν ενταγμένο σε μια προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2021 η Περιφέρεια με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τίτλος του έργου ήταν «Καταγραφή προβλημάτων και προτάσεις μέτρων αντιμετώπισης έναντι γεωλογικού και πλημμυρικού κινδύνου, ασφάλειας οδικού δικτύου και προστασίας λοιπών τεχνικών έργων μετά τις πυρκαγιές του 2021 που έπληξαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Ο ίδιος εξηγεί ότι η στην σύμβαση που περιελάμβανε τρία υποέργα μετείχαν και διεξήγαγαν ερευνητικές ομάδες από τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωλογίας.
Όσον αφορά την Ηλεία, σύμφωνα με τον Καθηγητή Νικολακόπουλο η μελέτη του έργου αφορούσε, στον «Προσδιορισμό της γεωλογικής επικινδυνότητας στις πυρόπληκτες περιοχές της Π.Ε. Ηλείας» και στην εκπόνηση των αναγκαίων ερευνών για την αναγνώριση της γεωλογικής επικινδυνότητας στις περιοχές των πυρόπληκτων Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου της Περιφερειακής Ενότητα Ηλείας. « Η ερευνητική ομάδα που συμμετείχε , διεξήγαγε την έρευνα και εκπόνησε την όλη μελέτη την οποία υποβάλαμε την τελευταία εβδομάδα του 2022 ηλεκτρονικά στην ΠΔΕ, αποτελείτο από τους προαναφερθέντες Ερευνητές Καθηγητές του Τμήματος Γεωλογίας» .
«Διευρύναμε την μελέτη σε βάθος 10ετίας και επισημάνθηκαν οι επικίνδυνες περιοχές»
«Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γεωγραφικών Πληροφοριών και Τηλεπισκόπησης, διεύρυνε τη μελέτη χωρικά και χρονικά», υπογραμμίζει ο Καθηγητής Νικολακόπουλος «Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριλάβαμε τους Νομούς Αχαΐας και Ηλείας και την μελέτη των πυρόπληκτων περιοχών σε βάθος 10ετίας. Τουτέστιν, τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2011 έως και το 2022». Στον χάρτη που σχεδίασέ η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα απεικονίζονται με σαφήνεια ποιες περιοχές παρουσιάζουν ιδιαίτερη διάβρωση με βάση τις ενδείξεις της μελέτης και ιδιαίτερη επικινδυνότητα για κατολισθήσεις»
«Επικινδυνότερες για διάβρωση / κατολισθήσεις περιοχές με επανειλημμένες πυρκαγιές»
Ο Καθηγητής Νικολακόπουλος αποσαφηνίζει ότι η «εκτίμηση της γεωλογικής επικινδυνότητας για διάβρωση και κατολισθήσεις στους δύο νομούς εκτιμήθηκε αφού έλαβε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες: Σφοδρότητα πυρκαγιάς, Υψόμετρο, Κλίση, Προσανατολισμός των κλίσεων, Γεωλογικό υπόβαθρο, Τεκτονική (ρήγματα), Χρήσεις Γης, Οδικό δίκτυο, Υδρογραφικό δίκτυο και πόσες φορές έχει καεί κάθε περιοχή. «Πρέπει να επισημανθεί» τονίζει ο ίδιος «πως αν μια περιοχή έχει καεί περισσότερο από μια φορές τότε αυξάνεται ο κίνδυνος διάβρωσης του εδάφους γιατί δεν μπορεί σε αυτήν την περιοχή να υπάρξει φυσική αναδάσωση»
Σημείωση . Όσο πιο σκούρα η απόχρωση στον χάρτη τόσο πιο επιρρεπής είναι η περιοχή σε κατολίσθηση .

Ροή ειδήσεων

Advertisement