Connect with us

Ελλάδα

Στα 4,8 δισ. η παραγωγή ασφαλίστρων το 2022

Published

on

Αύξηση κατά 4,2% κατέγραψαν οι ασφαλιστικές εργασίες το 2022 σε σύγκριση με το 2021, ανεβάζοντας τα ασφάλιστρα του κλάδου στα 4,8 δισ. ευρώ, με ισομερή συμμετοχή του κλάδου ζωής και του κλάδου γενικών ασφαλίσεων κατά 2,4 δισ. ευρώ ο καθένας.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, οι ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκαν κατά 5,2%, αλλά λόγω της μείωσης των ασφαλίστρων των επενδυτικών προϊόντων –οι πωλήσεις των οποίων υποχώρησαν κατά 5,6%– η άνοδος του κλάδου περιορίστηκε στο 2,4%. Οι εργασίες από τα ασφάλιστρα ζωής ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ (αύξηση 5,2%), από επενδυτικά προγράμματα 857,8 εκατ. ευρώ (μείωση 5,6%), ενώ άλλα 342,9 εκατ. ευρώ προστέθηκαν στις εργασίες του κλάδου από τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, που ενισχύθηκαν κατά 15,8%.

Οι ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 5,2% και τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα κατά 15,8%.

Ανοδικά κατά 6,1% διαμορφώθηκαν το 2022 και τα ασφάλιστρα των γενικών ασφαλίσεων, με τον βασικότερο κλάδο της αστικής ευθύνης αυτοκινήτου να ενισχύεται οριακά κατά 0,7% στα 740,1 εκατ. ευρώ, παρά τη σημαντική άνοδο του πληθωρισμού το περασμένο έτος και την εκτίναξη των τιμών στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ οι ανατιμητικές τάσεις αποτυπώθηκαν κυρίως στον κλάδο των συμπληρωματικών καλύψεων του αυτοκινήτου, όπως η θραύση κρυστάλλων, η κλοπή κ.ά., οι εργασίες του οποίου αυξήθηκαν κατά 5,2%, με συνέπεια τα ασφάλιστρα για συμπληρωματικές καλύψεις να ανέλθουν στα 250,1 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας και τα συνολικά ασφάλιστα του κλάδου που συνδέονται με την ασφάλιση του αυτοκινήτου στα 990,8 εκατ. ευρώ.

Σημαντική άνοδο κατά 9,9% κατέγραψαν επίσης τα ασφάλιστρα του κλάδου υγείας, που ανήλθαν σε 369,9 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η άνοδος προκύπτει κατά κύριο λόγο από τις αυξήσεις που επέβαλαν οι εταιρείες και λιγότερο από τη μεγέθυνση των εργασιών του κλάδου. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος υγείας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δραστηριότητα των γενικών ασφαλίσεων, μετά την ασφάλιση αυτοκινήτου, ενώ τρίτος από άποψη βαρύτητας είναι ο κλάδος πυρός, που σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς ενισχύθηκε κατά 4,7%, με αποτέλεσμα τα ασφάλιστρα του κλάδου να ανέλθουν σε 345,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι εργασίες των γενικών κλάδων, πλην του αυτοκινήτου, αυξήθηκαν κατά 8,7% στο 1,7 δισ. ευρώ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement