Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κατεβάζουν ρολά τα Κέντρα Φυσικοθεραπείας-Επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις αυτή την Παρασκευή 24 του μηνός σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ψαλίδι στις πληρωμές που επιβάλει ο ΕΟΠΠΥ

Published

on

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Παραρτήματος Αχαΐας και Ηλείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ως διαμαρτυρία στην εφαρμογή των μέτρων του rebate και του claw back, από τον ΕΟΠΥΥ μέσω και του Υπουργείου Υγείας, τα εργαστήρια θα παραμείνουν προειδοποιητικά κλειστά αυτή την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου.

Το Παράρτημα συντονίζεται επίσης με την απόφαση για επαναλαμβανόμενη απεργία κάθε Πέμπτη, από τις 2/3/2023 ενώ την επόμενη Τετάρτη 1/3/2023 θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη Γενική Συνέλευση με αντικείμενο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, «ομόφωνα αποφάσισε την έναρξη κινητοποιήσεων, λόγω της ολοένα επιδεινούμενης κατάστασης με τον ΕΟΠΥΥ».

«Είναι γνωστό ότι το 2013, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που αντιμετώπιζε η χώρα, επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού των δαπανών υγείας με την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών για κάθε κατηγορία δαπάνης του ΕΟΠΥΥ τιμωρώντας τον συμβεβλημένο πάροχο και αφαιρώντας από την συμφωνημένη αμοιβή του γιατί παρείχε υπηρεσίες!» αναφέρει η ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι με το rebate (κλιμακωτή έκπτωση πριν την έκδοση του σχετικού τιμολογίου) αφαιρούνται από τα δεδουλευμένα 10 εκατ. ευρώ ενώ με το claw back (οριζόντια έκπτωση σε όλους τους παρόχους) η επιτρεπόμενη δαπάνη μειώνεται επίσης κατά 13,2 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας και ανέρχεται στα 74 εκατ. ευρώ.

«Το 2022 η πραγματική ανάγκη για φυσικοθεραπεία στον Ελληνικό πληθυσμό, στο σύνολο του έτους είναι 97.000.000 ευρώ. 23.000.000 ευρώ υπολείπονται για να καλυφθεί η πραγματική ετήσια ανάγκη και αυτό το ποσό εισπράττεται ως επιστροφή από τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές. Στα δέκα μαύρα χρόνια που βιώνουν οι φυσικοθεραπευτές παρέχοντας υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και βιώνοντας τα ληστρικά μέτρα του rebate και του claw back έχουν επιστρέψει βάσει των υπογεγραμμένων συμφωνιών μεταξύ ΕΟΠΥΥ-ΠΣΦ, πάνω από 230.000.000 ευρώ. Η μη καταβολή δεδουλευμένων στον εργαζόμενο, αποτελεί ποινικό αδίκημα, όταν όμως επιβάλλεται από το κράτος αναγκαστικά, καλυπτόμενη από τον μανδύα των έκτακτων δημοσιονομικών συνθηκών, νομιμοποιείται και καταστρέφει ολοκληρωτικά τον μικρομεσαίο φυσικοθεραπευτή» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών εκτός από το αίτημα της αύξησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ανέκπτωτη αποζημίωση των περιστατικών post covid, συμψηφισμό του claw back με δαπάνες έρευνας, ανάπτυξης και επενδυτικών σχεδίων για τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας και ενίσχυση του προϋπολογισμού, λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για φυσικοθεραπείες από τις περισσότερες Δημόσιες Δομές Υγείας, με 30.000.000 ευρώ για το 2022.Τίποτε δεν έγινε πράξη» υποστηρίζει ο Σύλλογος.

ΜΩΡΟΣ:ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παραρτήματος Αχαΐας και Ηλείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Γεώργιο Μώρο, η οικονομική κατάσταση, λόγω των περικοπών, είναι τραγική αυτή την περίοδο, στα περισσότερα εργαστήρια φυσικοθεραπευτών της Πάτρας οι οποίοι καλούνται να κάνουν κοινωνική πολιτική για τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας που βρίσκεται σε οικονομική στενωπό!
«Εδώ και μια 10ετία οι περικοπές μέσω του rebate και του claw back έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στον κλάδο. Για το 2021-΄22 συνάδελφοι καταβάλλουν τακτικά χρήματα σε ρυθμίσεις και δόσεις επιστροφής χρημάτων μέσω του claw back. Από τις αρχές του 2023 η επιστροφή του claw back γίνεται από την αρχή της χρονιάς. Η αμοιβή μας από τον ΕΟΠΥΥ με rebate και claw back ταυτόχρονα, από 15 ευρώ ανά συνεδρία την ώρα, έχει πέσει στα 7 ευρώ. Αυτή την περίοδο με τις σωρευτικές ρυθμίσεις και νέες χρεώσεις, οι πάροχοι στη ουσία καλούνται να πληρώσουν τον ΕΟΠΥΥ για κάθε επίσκεψη!» αναφέρει ο κ.Μώρος στη Γ».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement