Connect with us

Ελλάδα

Πάνω από 40.000 διαδήλωσαν στην Αθήνα για το δυστύχημα στα Τέμπη – Τι λέει η αστυνομία για τα επεισόδια

Published

on

Περισσότερα από 40.000 άτομα εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ. ότι συμμετείχαν στις σημερινές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η πορεία στο μεγαλύτερο μέρος της εξελίχθηκε ειρηνικά. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα λίγων εκατοντάδων ατόμων αποσπάστηκε από το σώμα της πορείας και εκτόξευσε μάρμαρα, πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Μέλη της συγκεκριμένης ομάδας προκάλεσαν φθορές, κατέστρεψαν το μνημείο των θυμάτων της Μαρφίν και έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένο βαν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις απέκρουσαν τις επιθέσεις «με χρήση των προβλεπόμενων μέσων», ενώ προχώρησαν σε 26 προσαγωγές και 15 συλλήψεις. Οι αστυνομικοί που έχουν διατεθεί σε μέτρα τάξης στο κέντρο της Αθήνας παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς υπάρχουν νέες κινητοποιήσεις κυρίως του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ειρηνικές οι διαδηλώσεις

Η ΑΔΕΔΥ και πλήθος εργατικών σωματείων, φορέων, οργανώσεων της Αριστεράς, φοιτητές, μαθητές, με κεντρικό σύνθημα «8 Μάρτη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Οι ζωές μας μετράνε. Να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων», συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι και τη Βουλή.

«Προκηρύξαμε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση σε όλο το δημόσιο εκφράζοντας την αγανάκτηση μας, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στα σιδηροδρομικά, ζητώντας την τιμωρία αυτών που ευθύνονται γι αυτήν την τραγωδία που βιώσαμε και διατρανώνοντας τη θέλησή μας να μπορέσουμε να μπούμε σε μια αντίληψη και κατεύθυνση ευνομούμενης πολιτείας με αξιοκρατία και με απόδοση ευθυνών. Είναι μια ημέρα μνήμης για τα άτομα που άδικα έχασαν τη ζωή τους από λάθη διαχρονικά των κυβερνήσεων, της πολιτικής ηγεσίας», ανέφερε ο προεδρεύων της εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Βασίλης Πολυμερόπουλος.

Παράλληλα χιλιάδες απεργοί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και συμμετείχαν στο συλλαλητήριο εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, μαζικών φορέων, φοιτητών και μαθητών με κεντρικό σύνθημα «Καμία συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων για το έγκλημα στα Τέμπη».

Επιπλέον εργατικά σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Χαυτεία και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Ροή ειδήσεων

Advertisement