Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε η αναγόρευση του Τίτου Πατρίκιου σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Published

on

Πραγματοποιήθηκε  σε επίσημη τελετή  η αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστήμιο Πατρών του  Τίτου Πατρίκιου ενός  από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ποιητές της Ελλάδας και όχι μόνον. Η τελετή άρχισε στις 6:15 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου σε μια ιδιαίτερη  ατμόσφαιρα ανάλογη με την ποιότητα και το  εκτόπισμα που δημιουργεί αυτόματα η φυσιογνωμία του Τίτου Πατρικίου.  

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας προλόγισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στο ποιητικό εύρος του Τίτου Πατρίκιου. Στην συνέχεια  ο Αν Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας  Ιωάννης  Παπαθεοδώρου, μίλησε με λόγο ουσιαστικής συμπύκνωσης για το έργο και την προσωπικότητα  του ποιητή αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι ο Τίτος Πατρίκιος ζυμώθηκε με τις ιστορικές προκλήσεις της εποχής του ήτοι πόλεμο, κατοχή εμφύλιο, φυλακές,  εξορίες , χούντα που τον ανάγκασαν  σε υποχρεωτικό εκπατρισμό. Προσδίδοντας το στίγμα του ποιητή μεταξύ άλλων,  εστίασε στα λόγια του: « Χρειάζεται σε καιρούς μικρόψυχους η ποίηση; Όλες οι εποχές είναι μικρόψυχες αλλά όσο πιο μικρόψυχοι είναι οι καιροί,  τόσο περισσότερο χρειάζονται οι ποιητές γιατί μέσα από αυτούς οι άνθρωποι μπορούν να ανακαλύψουν το εαυτό τους». Ακολούθησε η  αναγόρευση του σε Επίτιμο Διδάκτορα από την Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, Αν Καθηγήτρια Ευφημία Καρακάντζα και η περιένδυσή του από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα.

Αυλαία της τελετής αποτέλεσε η ομιλία τιμώμενου : «Παράδοση και νεωτερικότητα στην ποίηση». Λιτός, σεμνός και εξαιρετικά άμεσος,  ο μεγάλος ποιητής  επέλεξε  για πρώτες πρώτες φράσεις να πει απλά « Νοιώθω μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Πραγματικά νοιώθω μεγάλη συγκίνηση για αυτή την τιμή, για όλα όσα έγιναν για μένα σήμερα. Γιατί νομίζω πως το σημαντικό για έναν καλλιτέχνη δεν είναι να αναγνωρισθεί ότι είναι ο καλύτερος αλλά  να του αναγνωρισθεί ότι κάτι προσέφερε και του αναγνωρίζεται» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους μεγάλους Έλληνες ποιητές δίνοντας το στίγμα της οντότητας τους. Ύστερα με απίστευτη γλυκύτητα είπε από πως βρήκε από τις πολλές  σημειώσεις του  το θέμα της ομιλίας του «Παράδοση και νεωτερικότητα στην ποίηση», λέγοντας πολύ απλά « επειδή τα γυαλιά μου δεν με βοηθάνε μπορείτε κ. Πρύτανη να διαβάσετε τα γραφόμενα μου;» Ο Πρύτανης ανέλαβε και διάβασε το παρελθόν και την νεωτερικότητα της ποίησης σε ένα συγκινημένο ακροατήριο. Η ποίηση χθες έδωσε εμφατικό «παρών» στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ο Τίτος Πατρίκιος αποκάλυψε το ήθος του ποιητή.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement