Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

«Ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος»–«Βόμβα» από τον πρώην πρόεδρο του Εκλογικού Συμβουλίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο δίλημμα υπό συζήτηση για τη νομιμότητα των διαδικασιών στην Τουρκία ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου.

Μία δήλωση που θα συζητηθεί πραγματοποίησε ενόψει των εκλογών στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), Τουφάν Αλγκάν θέτοντας εν αμφιβόλω τη νομιμότητά της τρίτης προεδρικής θητείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις που έκανε στον Ορχάν Ουγουρλούογλου και στην εφημερίδα «Yeniçağ», ο Αλγκάν υποστήριξε πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά.

«Ο πρόεδρος του CHP και υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει υποστηρίξει κατά τον παρελθόν ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Με βάση την εμπειρία μου κι εγώ πιστεύω το ίδιο, ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να είναι υποψήφιος μόνο αν η Εθνοσυνέλευση προκηρύξει πρόωρες εκλογές», προσέθεσε ο Αλγκάν που ήταν επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) από το 1996 έως το 2004.

Η πρ0ηγούμενη φορά που υπήρχε ανάλογο δίλημμα νομιμότητας με τον Ερντογάν

Μάλιστα ο Αλγκάν αναφέρθηκε και στο δίλημμα που είχε προκύψει πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, στις 3 Νοεμβρίου του 2002, για αν το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε να είναι βουλευτής ή όχι.

Τότε το ερώτημα που είχε τεθεί ήταν αν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής ή όχι. Στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο διέθετε επτά μέλη οι ψήφοι ήταν τρεις υπέρ και τρεις κατά. Τότε ο Αλγκάν ψήφισε πως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο Ερντογάν, ωστόσο ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση έθεσαν κάποια ένσταση για τους εκλογικούς καταλόγους και έτσι δεν συνέβη κάτι.

Ο Ουγουρλούογλου έχει κατά καιρούς λάβει και την άποψη, έξι πρώην υπουργών Δικαιοσύνης της Τουρκίας για το ζήτημα, του Σαντουλάχ Εκρίν, του Χασάν Ντενιζκουρντού, του καθηγητή, δρ. Χιμέτ Σαμί Τουρκ, του Σεϊφί Οκτάι, του Σακίρ Σεκέρ και του Ολτάν Σουνγκουρλού. Όπως επισημαίνει όλοι ισχυρίζονται το ίδιο, ότι δηλαδή ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι για τρίτη φορά υποψήφιος πρόεδρος.

Ωστόσο το Ανώτατο Εκλογικό Σύμβουλο όπως υποστηρίζει η αγγλική έκδοση της εφημερίδας Duvar, στις 24 Μαρτίου ομόφωνα αποδέχθηκε το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» και δημιουργώντας το ερώτημα κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι νόμιμο.

Τι κάνει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο

Οι αρμοδιότητες του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το τουρκικό Euronews αφορούν όλες τις διατάξεις που βεβαιώνουν ότι η διαχείριση και διεξαγωγή των εκλογών θα πραγματοποιηθεί με έναν δίκαιο και διαφανή τρόπο.

Είναι ένα Συνταγματικό Συμβούλιο που εξετάζει όλα τα παράπονα και τις αντιρρήσεις περί νοθείας στις εκλογές και παίρνει την τελική απόφαση, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα στο κοινό γρήγορα και με ασφάλεια.

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση για την υποψηφιότητα Ερντογάν

Ο Ερντογάν εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος το 2014. Αργότερα εκλέχθηκε ξανά τον Ιούνιο του 2018 υπό το νέο σύστημα προεδρίας. Σύμφωνα με το νέο σύστημα ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μέχρι δύο φορές.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι δεν υπάρχει νομικό κόλλημα να είναι ο Ερντογάν ξανά υποψήφιος, καθώς το σύστημα είναι νέο και ο ρόλος του προέδρου είναι διαφορετικός μετά τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος το 2017.

Σύμφωνα πάντως με το Άρθρο 101 του Τουρκικού Σύνταγμα βάζει όριο δύο θητειών στον πρόεδρο. Μία αλλαγή στο Σύνταγμα χρειάζεται τις ψήφους των δύο τρίτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (400 βουλευτές), τους οποίους δεν διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός των Ερντογάν και Μπαχτσελί.

Επίσης ο Ερντογάν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος αν το Κοινοβούλιο αποφάσιζε να διεξάγει πρόωρες εκλογές, κάτι που θα χρειαζόταν τη θετική ψήφο των 360 από τους 600 βουλευτές.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την εξουσία για να προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές καθώς η κυβέρνηση έχει 334 βουλευτές και δεν θα μπορούσε να περάσει τον συγκεκριμένο νόμο από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

in.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement