Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λούκα Κατσέλη: «Τα ωραία της πολιτικής»-Η πρώην υπουργός μίλησε στη «Γ» για τον νόμο που πήρε το όνομα της

Επεσήμανε την αναγκαιότητα ενός νέου, ανθρωποκεντρικού, για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Published

on

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Στη μεταπολιτευτική Ελλάδα υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα που (χωρίς να το επιδιώξουν) ταύτισαν το όνομα τους με ρηξικέλευθες νομοθετικές πρωτοβουλίες και τομές, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους στην κοινωνία.

Η Λούκα Κατσέλη ανήκει στην προαναφερόμενη κατηγορία, εφόσον συνέδεσε το όνομα της με τον πρώτο νόμο που ψηφίστηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Εξ ου και η σχετική βράβευση της στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε, τον Φεβρουάριο του 2019, από την Ένωση Γυναικών Πάτρας και τον Σύνδεσμο Αποστράτων Ελληνικής Αστυνομίας Αχαϊας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος της συγγραφέως Ευρυδίκης Λειβαδά – Ντούκα με τον τίτλο: «Στους θρόνους της Αποκάλυψης».

Ακριβώς τρία χρόνια μετά, η Λούκα Κατσέλη βρέθηκε ξανά στην Πάτρα, πρόσφατα για να μιλήσει σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη σκιά της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία δίνεται το «πράσινο φως» στα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς.

Και τις προάλλες, ήταν παρούσα στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρουσίασε μια «άρτια επεξεργασμένη και άμεσα εφαρμόσιμη λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Μιλώντας στη «Γ» η πρώην υπουργός επεσήμανε ότι ένας νέος «Νόμος Κατσέλη» είναι αναγκαίος. Και η σύντομη συνομιλία μας, δεν μπορούσε παρά να ξεκινήσει από τον νόμο που πήρε το όνομα της ομολογώντας ότι αυτό δεν το περίμενε.

Πώς αισθάνεστε που ένας νόμος πήρε το όνομα σας και ακόμη και σήμερα μνημονεύουμε τον Νόμο Κατσέλη;

Τα ωραία της πολιτικής, αν μπορείς να αφήσεις ένα αποτύπωμα, κοινωνικό, αναπτυξιακό, που σε κάνει να θέλεις να μπεις στα κοινά, να συμμετέχεις στα κοινά.

Ομολογουμένως, πάντως, δεν θα περιμένατε ότι θα μιλούσαμε επί χρόνια για «Νόμο Κατσέλη»…

Δεν το περίμενα. Αλλά να σας πω ότι το καταλαβαίνω, γιατί αυτός ο νόμος ήρθε σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή, στην οποία το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα μακράν μειωνόταν και χειροτέρευε. Υπήρχε η προετοιμασία αυτού του νόμου. Ακόμη και ως αντιπολίτευση, ως ΠΑΣΟΚ, είχαμε καταθέσει δύο φορές ένα σχέδιο νόμου. Είχαμε προβλέψει ότι θα υπήρχε μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κι αυτό σου δείχνει την αξία της πρόβλεψης στην πολιτική και τον σχεδιασμό, εκ των προτέρων.

Το εύλογο ερώτημα που μπαίνει είναι εάν ένας νέος «Νόμος Κατσέλη», με τα σημερινά δεδομένα, είναι εφικτός….

Όχι μόνο είναι εφικτός, είναι αναγκαίος. Ένας νόμος, ο οποίος θα είναι ανθρωποκεντρικός και όχι τραπεζοκεντρικός, όπως αυτός ο πτωχευτικός κώδικας.

Εάν σας ζητούσε η κυβέρνηση να συνδράμετε στην εκπόνηση ενός νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας, θα συνεισφέρατε;

Συνεισφέρω πάντοτε με την εμπειρία μου και τη γνώση μου, σε όποιον ζητάει κάτι που πιστεύω και στο οποίο μπορώ να υπηρετήσω. Αλλά νομίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση, και με τον υφιστάμενο πτωχευτικό κώδικα, και με άλλες πρωτοβουλίες και πολιτικές, δεν θα ζητούσε τη δική μου γνώμη.

«Χάνονται σπίτια πρώτης κατοικίας»

Φοβάστε ότι μετά από την απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την οποία τα funds θα μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς, θα χαθούν χιλιάδες σπίτια, πρώτης κατοικίας;

Χάνονται σπίτια πρώτης κατοικίας. Οι πλειστηριασμοί προχωρούν, ενώ οι διαδικασίες που προβλέπονται, κατά τη γνώμη μου, δεν προστατεύουν το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη στη στέγη

Ροή ειδήσεων

Advertisement