Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χαλάζι «εξολοθρευτής» για τις υπαίθριες καλλιέργειες – Σε απόγνωση οι αγρότες της Ηλείας

Published

on

«Μαύρη» Δευτέρα ξημέρωσε για τους παραγωγούς στην Ηλεία, που είδαν χθες τις καλλιέργειές του να καταστρέφονται ολοκληρωτικά εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που «χτύπησαν» την περιοχή.

Όπως φάνηκε περισσότερη μισή ώρα χαλαζόπτωσης ήταν αρκετή για να εξαφανίσει κυριολεκτικά δεκάδες καλλιεργημένα χωράφια, με τους παραγωγούς να βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, καθώς πλησιάζει η περίοδος της συγκομιδής, που πλέον είναι αδύνατο να γίνει.

Ανδρέας Λυκουρέντζος για τις καταστροφές απ’ την χαλαζόπτωση στην Ηλεία

Εκατοντάδες στρέμματα ισοπεδώθηκαν στην κυριολεξία, με τις μεγαλύτερες ζημιές να καταγράφονται σε παραλιακές κοινότητες του δήμου Ήλιδας, όπως τα Δουνέικα, η Αγία Μαρίνα, το Παλούκι, η Δάφνη, η Μαραθιά.

Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή στις υπαίθριες καλλιέργειες πατάτας, στους ελαιώνες, στα αμπέλια αλλά και στο καρπούζι, με τους καλλιεργητές να μετρούν τον χαμένο κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς και να βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν και οι υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν είναι μπροστά τους.

Η  επόμενη ημέρα για τους ίδιους μοιάζει να είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς από την μια στιγμή στην άλλη τα προϊόντα που θα μάζευαν σε λίγες ημέρες και προορίζονταν για εξαγωγή αφανίστηκαν.

Αυτό που ζητούν από την πολιτεία είναι οι  ελεγκτές του ΕΛΓΑ να βρεθούν στην περιοχή προκειμένου να κάνουν επιτόπια αυτοψία, να εκτιμήσουν τη ζημιά και οι παραγωγοί να λάβουν ουσιαστικές αποζημιώσεις που να αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» κλιμάκιο του ΕΛΓΑ αναμένεται να μεταβεί αύριο κιόλας στις πληγείσες περιοχές ώστε να γίνουν και οι πρώτες εκτιμήσεις.

Θοδωρής Βασιλόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

«Η ζημιά θα επηρεάσει την τοπική μας οικονομία»

«Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες σε καρπούζια, πατάτες, οπωροκηπευτικά, αμπελοειδή, ελιές, αραβόσιτο και σε μια σειρά από άλλες καλλιέργειες. Από την πρώτη στιγμή επικοινώνησα με τη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και σήμερα οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Ηλείας θα βγουν στους αγρούς μέχρι να έρθουν τα συνεργεία, ο επόπτης και ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ Πατρών αύριο Τετάρτη για να κάνει την πρώτη επιθεώρηση. Θεωρώ ότι όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε στην σωστή καταμέτρηση και εκτίμηση της ζημιάς.

Η ζημιά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που έγινε θα επηρεάσει την τοπική μας οικονομία, γιατί πολλές καλλιέργειες δε θα ολοκληρώσουν το στάδιο ωρίμανσης των καρπών. Ευελπιστώ σε γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ».

Δημήτρης Λαγκαδινός, παραγωγός-Δάφνη

«Άμεσα εκτίμηση και μετά να δρομολογηθούν οι αποζημιώσεις»

«Μετά τη βροχόπτωση ξεκίνησε και έντονο χαλάζι. Ήταν τόσο μεγάλη η ένταση της χαλαζόπτωσης που είπαμε ότι κάτι σπάει έξω, κάτι γίνεται. Ακραίο φαινόμενο. Όταν ήρθαμε στο κτήμα αντικρίσαμε εικόνα χειμερινού τοπίου. Σαν ένα μέρος που έχει ρίξει χιόνι και έχουν περάσει το εκχιονιστικά και το έχουν πάρει δεξιά και αριστερά. Για τόσο χαλάζι μιλάμε.

Η ζημιά είναι ολοκληρωτική. Ειδικά σε σταφίδες, αμπέλια κηπευτικά και ελιές η ζημιά είναι στο 100%. Δεν έχουμε ξαναδεί πότε τόσο χαλάζι. Από εδώ και πέρα να γίνει άμεσα εκτίμηση και μετά να δρομολογηθούν οι αποζημιώσεις. Δεν έχουμε να ζήσουμε από κάτι άλλο. Η δουλειά μας είναι αυτή. Το προϊόντα μας είναι ασφαλισμένα και πρέπει να ανταποκριθεί η πολιτεία αυτή τη φορά».

Παύλος Ψαχούλιας, παραγωγός-Παλούκι

«Τα φυτά δεν επανέρχονται»

«Σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί έγινε μια ολοκληρωτική καταστροφή. Έπεσε χαλάζι ανάλογο του οποίου θυμάμαι ξανά το 1995 και τα ισοπέδωσε όλα. Η ζημιά είναι ολοκληρωτική. Τα φυτά έτσι όπως έχουν γίνει δεν επανέρχονται. Το 1995 είχαμε καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ.

Το ίδιο θέλουμε και τώρα από την πολιτεία και το κράτος. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να έρθει και να ανταποκριθεί στη ζημιά που πάθαμε. Οι καλλιέργειες που έχουμε εδώ είναι καρπούζι, πατάτες και ελιές και κάποιοι θα μάζευαν σε έναν μήνα από τώρα».

Βασίλης Πασσάς, παραγωγός- Παλούκι

«Είμαστε σε απόγνωση»

«Έχουμε μια μεγάλη καταστροφή από χαλαζόπτωση στην καλλιέργεια καρπουζιού. Ακούσαμε το χαλάζι, βγήκαμε στα χωράφια να δούμε τι γίνεται και είδαμε πράγματα που δε τα χωράει ο ανθρώπινος νους. Το χωράφι ήταν κάτασπρο, σα να έχει χιονίσει. Τα καρπούζια δε φαίνονταν καν. Είμαστε σε απόγνωση. Δεν έχει μείνει καρπός, δεν έχει μείνει κλάρα, δεν έχει μείνει τίποτα. Το 100% κάποιες στιγμές το λέμε με υπερβολή. Όμως, αυτή την στιγμή το 100% το λέμε κυριολεκτικά. Το θέμα είναι ότι βρισκόμασταν στην τελική ευθεία της καλλιέργειας, τα πολλά έξοδα είχαν γίνει και το πολύ σε ένα μήνα θα είχαμε συγκομιδή. Το μόνο που ζητάμε από την πολιτεία είναι να μας βοηθήσει. Έστω να βγάλουμε ένα μέρος των εξόδων για να μπορέσουμε και εμείς να ανταποκριθούμε στα τεράστια έξοδα. Να πληρώσουμε τους γεωπόνους, τους εργάτες. Βρισκόμαστε σε μια αγροτική περιοχή η οποία στηρίζεται από τον αγροτικό τομέα. Με αυτά που έγιναν θα πονέσει όλη η περιοχή. Μόνο στο συγκεκριμένο χωράφι που είναι 50 στρέμματα μπορούμε να πούμε και για ζημιά που φτάνει τα 55-60 χιλιάδες ευρώ».

Γιώργος Βαλκανάς, παραγωγός-Παλούκι

«Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική»

«Το χαλάζι έπεφτε τουλάχιστον για τρία τέταρτα. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Το χαλάζι διέλυσε τελείως την καλλιέργεια. Τώρα περιμένουμε να δούμε τι μπορεί να κάνει ο ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούμε. Να πάρουμε τα χρήματα της καλλιέργειας για να πληρώσουμε τον κόσμο. Τα καρπούζια θα τα μαζεύαμε σε ένα με ενάμιση μήνα το πολύ».

Γιώργος Αχαμνός, παραγωγός-Δουνέικα

«Οι πατάτες ‘’τελείωσαν’’»

«Επί σαράντα λεπτά έριχνε μόνο χαλάζι που ήταν σαν καρύδι. Οι πατάτες ‘’τελείωσαν’’. Η ζημιά είναι καταστροφική και οι εκτιμήσεις πρέπει να βγουν νωρίς. Όσοι έχουν βάλει πατάτες και καρπούζια έχουν πολλές υποχρεώσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, για αυτά οι αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν άμεσα. Το πρόβλημα είναι τώρα.

Οι εκτιμήσεις θα βγουν τα Χριστούγεννα και οι πληρωμές θα γίνουν Γενάρη και Μάρτη. Κάνω έκκληση. Απευθύνομαι προσωπικά στον κ. Τσιλιγιάννη, γιατί ξεχωρίζει παραγωγούς. Να έρθει ο ίδιος εδώ με τους επόπτες. Να μην στείλει έναν επόπτη, γιατί θα κινηθούμε νομικά. Στην πραγματική ζημιά απέχει ο ΕΛΓΑ».

Ανδρέας Ψαχούλιας, παραγωγός-Δουνέικα

«Στα καρπούζια η ζημιά είναι ολοκληρωτική»

«Στα καρπούζια η ζημιά είναι ολοκληρωτική, τα έχει καταστρέψει. Οι πατάτες με πολύ αγώνα μπορεί κάπως να επανέλθουν, αλλά με μειωμένη παραγωγή και με καθυστέρηση. Δηλαδή θα χάσουμε την πρωιμότητα, θα χάσουμε και από την παραγωγή. Αυτό σημαίνει αυξημένο κοστολόγιο γιατί χρειάζονται επιπλέον ραντίσματα. Σε δύο εβδομάδες θα ξεκινούσαμε να βγάζουμε τις πρώιμες πατάτες. Που πλέον θα γίνει ένας μήνας».

 

Χαλάζι «εξολοθρευτής» για τις υπαίθριες καλλιέργειες – Σε απόγνωση οι αγρότες της Ηλείας

Ροή ειδήσεων

Advertisement