Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι εκλογές του Μαΐου και η απλή αναλογική-Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Published

on

Κάτι που δείχνουν να μην έχουν καταλάβει πολλοί – μεταξύ αυτών και αρκετοί υποψήφιοι βουλευτές – είναι πως οι κάλπες της 21ης Μαΐου θα γίνουν με απλή αναλογική.

Τι σημαίνει αυτό για τους υποψήφιους; Ότι όσο μεγαλύτερο ποσοστό έχει το κόμμα, τόσο περισσότερες έδρες θα βγάλει και άρα, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες εκλογής.
Παράδειγμα: Εάν ένα κόμμα πάρει 10%, τότε θα εκλέξει 30 βουλευτές, δηλαδή το 10% των «300».

Και αυτό σημαίνει πως κυρίως τα πιο μικρά κόμματα, ανάλογα με τα ποσοστά τους, μπορεί να δουν κοινοβουλευτικές ομάδες-μαμούθ σε σχέση με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Από την αντίθετη πλευρά όμως, όσο πιο ισχυρή θα είναι η κοινοβουλευτική δύναμη των «μικρών» κομμάτων, τόσο πιο ανίσχυρη θα είναι των «μεγάλων». Ως παράδειγμα και πάλι, εάν η ΝΔ πάρει 30% θα εκλέξει 90 βουλευτές (σε σχέση με τους 156 που έχει σήμερα). Ποιος θα… προλάβει να μπει στην επόμενη Βουλή, λοιπόν;

Και μπορεί μεν κάποιοι να σκέφτονται ότι η επόμενη Βουλή θα έχει πολύ μικρή διάρκεια, δεδομένου ότι το πιο πιθανό είναι να μην σχηματιστεί κυβέρνηση και να οδηγηθούμε σε επαναληπτικές κάλπες τον Ιούλιο, όμως η σειρά κατάταξης έχει πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν με λίστα και συνήθως, οι πολιτικοί αρχηγοί σέβονται τη σειρά κατάταξης των πρώτων εκλογών. Κατά συνέπεια, όλοι ανταγωνίζονται για τις πρώτες θέσεις, αφού οι επόμενες ουσιαστικά δεν προσφέρουν πιθανότητες (επαν)εκλογής.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement