Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μέλη στο Σωματείο Επισιτισμού πήγαν για δουλειά το Μάιο σε νησιά και ήδη αποχώρησαν!

Βασίλης Βασιλείου: «12ωρο, χωρίς αποζημίωση και ρεπό, είναι ‘κανόνας’»

Published

on

Υπερωριακή και χαμηλά αμειβόμενη απασχόληση είναι το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής σεζόν στον τουρισμό η οποία μόλις ξεκίνησε, σύμφωνα με τον Βασίλη Βασιλείου, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Νομού Αχαΐας.

Ο κ.Βασιλείου κλήθηκε από τη «Γ» να σχολιάσει το ζήτημα με την έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία και εποχικά καταλύματα της περιοχής αλλά και τις καταγγελίες που αφορούν τις συνθήκες διαμονής σε νησιά του Ιονίου και Αιγαίου όπου «μεταναστεύουν» εποχικά πολλοί εργαζόμενοι και από την Αχαΐα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα μετά την έναρξη της νέας θερινής σεζόν στον τουρισμό;
-Όπως και το 2022, τρεις αναμένεται να είναι και φέτος οι βασικές αιτίες που σχετίζονται με το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό. Πρώτη είναι η εντατικοποίηση, εργασία χωρίς ρεπό, 12ωρα και 14ωρα στο πόστο, ακολουθούν οι χαμηλές αποδοχές, αναλογικά με την προσφορά της εργααίας και το τρίτο είναι οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Σε πολλές περιπτώσεις ο εργοδότες ‘διαφημίζουν’ στους υποψηφίους για πρόσληψη ότι το θέμα της στέγασης είναι λυμένο αλλά τελικά βρίσκονται πέντε-έξι μαζί να διαμένουν σε υπόγεια και μη αεριζόμενα δωμάτια. Αυτός είναι βασικός λόγος για τον οποίο πολλοί συνάδελφοι το εξετάζουν δύο και τρεις φορές όταν πρέπει να πάνε για εργασία σε άλλη περιοχή μέσα στη σεζόν. Και αν πάνε, κάποιοι σηκώνονται να φύγουν διαπιστώνοντας τις πραγματικές συνθήκες διαμονής για εργασία.

Έχουμε καταγγελίες-παράπονα για τέτοια περιστατικά ήδη μέσα στον πρώτο μήνα της νέας σεζόν στον τουρισμό;

-Ναι, ήδη έχουμε μέλη στο σωματείο μας άτομα που πήγαν για δουλειά σε νησιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κω και αλλού οι οποίοι αποχώρησαν, αναζητώντας πλέον κάτι καλύτερο. Αλλιώς τα έλεγαν πριν κάποιοι εργοδότες, και σε επίπεδο αποδοχών αλλά και σε σχέση με την διαβίωσή τους εκεί και αλλιώς τα βρήκαν!
Γνωρίζουμε βέβαια ότι υπάρχει υπογραμμένη Συλλογική Σύμβαση (Σ.Σ.Ε.) η οποία προστατεύει στον κλάδο…

-Πραγματικά υπάρχει Συλλογική Σύμβαση απλά δεν εφαρμόζεται και η ευθύνη βαραίνει τους μηχανισμούς ελέγχου εκ μέρους της Πολιτείας που δεν κάνουν σωστά τη δική τους δουλειά. Ορίζει η Σ.Σ.Ε. μισθούς με βάση προϋπηρεσία και ωράριο εργασίας. Είναι μια σύμβαση βέβαια πέραν των αναγκών των εργαζομένων οι οποίοι έχουν ανάγκη περισσότερα, αλλά και αυτή δεν τηρείται.

Υπάρχουν παραδείγματα εργαζομένων σε πόστα που απαιτούν εξειδίκευση και δεν αμείβονται σωστά;
-Στην πλειονότητα των εργαζομένων στον τουρισμό οι μικτές αποδοχές δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ/μήνα. Οι αποδοχές δεν ξεπερνούν το χαμηλό μέσο όρο διότι δεν τηρείται στην πράξη το 8ωρο, με πρόσθετη αμοιβή για την υπερωρία, ενώ δίνονται ένα δύο ρεπό το μήνα. Το 10ωρο και 12ωρο εργασίας χωρίς υπερωριακή αποζημίωση και ρεπό είναι «κανόνας».

Μπορεί να οχυρωθεί κάποιος στο γεγονός ότι η ανάγκη είναι εποχική…

-Δεν μπορεί να καλυφθούν πλεονάζουσες ανάγκες και υποχρεώσεις χωρίς να γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις. Για παράδειγμα μια εργαζόμενη στην καθαριότητα, καμαριέρα, δεν μπορεί να χρεώνεται 20 και 25 δωμάτια καθημερινά ενώ, στην πράξη, έχει προσληφθεί για λιγότερα. Εδώ πρέπει να γίνουν προσλήψεις και όχι να υπάρχει φόρτος εργασίας με την αιτιολογία ότι δεν βρίσκονται άλλοι εργαζόμενοι.
Αμφισβητείτε τους εργοδότες που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό;
-Δεν μπορεί να καλύπτουμε ελλείψεις όταν επιμένουμε να στοιβάζουμε προσωπικό σε μικροσκοπικούς χώρους διαμονής, να τους υποχρεώνουμε να δουλεύουν όλη μέρα και να τους πληρώνουμε ένα ξεροκόμματο, διότι αυτό αντιπροσωπεύει εργασία με 700 ευρώ για 29 και 30 μέρες το μήνα. Εκμεταλλεύονται καταστάσεις και την ανάγκη για δουλειά!
Σωστός ανταγωνισμός, με βελτίωση αποδοχών, μπορεί να υπάρξει;
-Δική μας αποστολή είναι η βελτίωση των όρων εργασίας, σίτιση, διαμονή, αμοιβή των συναδέλφων. Διάθεση δεν υπάρχει, οι διευθύνσεις είναι προσανατολισμένοι πως θα βρουν φθηνό εργατικό δυναμικό ακόμη και από άλλες χώρες για να ισορροπήσουν το κενό που αφήνει η έλλειψη εγχώριου εργατικού δυναμικού. Η είσοδος στην αγορά εργασίας στον τουρισμό από υπαλλήλους προερχόμενους από τρίτες χώρες συμπιέζει τις αποδοχές προς τα κάτω ή τουλάχιστον δεν αφήνει κάποια αισιοδοξία ότι μπορεί να ‘ξεκολλήσουμε’ από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είναι σήμερα οι αμοιβές.
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα μοιάζει ατελείωτο αλλά δεν είναι τόσο ατελείωτα… μακρύ. Εξ ανάγκης συνάδελφοί σας πρέπει να επιλέξουν υποχρεωτικά να απασχοληθούν!
-Εμείς πρέπει να διαχειριστούμε καταγγελίες έχουμε στα χέρια μας μέσα από τα περιθώρια που ορίζει ο νόμος, παρεμβαίνοντας κυρίως όσον αφορά την ανασφάλιστη αλλά και την υπο-αμειβόμενη εργασία. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά βέβαια τα κενά του ελεγκτικού μηχανισμού, την απαξίωση και την αδυναμία να επιβάλλουν ένα καθεστώς ομαλότητας. Πλέον κάποιοι εργοδότες προσλαμβάνουν με ρήτρα ποινής πρόωρης αποχώρησης έως και 5.000 ευρώ…
Είναι προφανές πάντως ότι το τοπίο κάπως πρέπει να ξεκαθαρίσει για όλους…
-Το ‘αφήγημα’ της ανάπτυξης δεν μπορεί να έχει ως βάση την εκμετάλλευση του εργαζόμενου. Οι χαμηλοί μισθοί δεν μπορεί να συνδυάζονται με υψηλή κερδοφορία. Δεν αναφερόμαστε στο όνειρο του μικρομεσαίου ξενοδόχου και τουριστικού παράγοντα αλλά σε έναν κλάδο όπου η παρουσία μεγάλων τουριστικών ομίλων είναι σχεδόν μονοπωλιακή. Τα περισσότερα συγκροτήματα είναι ενταγμένα σε μεγάλους ομίλους, οι διευθύνσεις είναι κατά βάση απρόσωπες και ο αγώνας για να μπει φρένο σε φαινόμενα ασυδοσίας, αντιμετωπίζει εμπόδια. Το κράτος το οποίο επικροτεί την άνθηση και μεγέθυνση του τουριστικού τομέα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη για τους εργαζομένους που μοχθούν και οικοδομούν αυτό το… θαύμα.

«Επιθυμούμε οργάνωση της πάλης για τον εργαζόμενο»
Είμαστε μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων, είναι διαφορετική η ατζέντα των εκλογών της 25/6/2023 σε ζητήματα που αφορούν εργασία και οικονομικά δεδομένα, σε σχέση με την κάλπη της 21ης Μαΐου;

-Κατά την προεκλογική περίοδο, τα κόμματα θα χαϊδέψουν αφτιά με αυξήσεις σε μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η καλυτέρευση της ζωής μας περνά μέσα από τους αγώνες, κανείς δεν θα μας χαριστεί αν δεν είμαστε ενταγμένοι και δυνατοί, μέσα από τα συνδικάτα. Αυτός είναι ο όρος για να πετύχουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ούτε εναλλακτική, ανάλογα με την κυβέρνηση που θα προκύψει αύριο, μόνο η οργάνωση της πάλης. Το απέδειξαν το προηγούμενο διάστημα και οι εργαζόμενοι στην e-food, την Cosco και την οικοδομή.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement