Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΑΔΜΗΕ: Παραλαμβάνει τους πυλώνες στη Μονή Αγ. Θεοδώρων-Ολοκληρώνεται ο «Δυτικός Διάδρομος»

Published

on

Την ολοκλήρωση του “Δυτικού Διαδρόμου” μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο πρόκειται να ανακοινώσει ο ΑΔΜΗΕ καθώς τελείωσαν οι εργασίες για την εγκατάσταση και των τελευταίων πυλώνων που απέμεναν για τη θέση του έργου σε λειτουργία.

Πρόκειται για τη διασύνδεση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου-Διστόμου η οποία αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την ανάπτυξη του συστήματος και την ενίσχυση των συνθηκών ασφαλούς ασφάλειας λειτουργίας του.
Σε ποσοστό 98%, τα εναέρια, υπόγεια και υποβρύχια τμήματα της γραμμής μεταφοράς είναι έτοιμα από το 2019, με εξαίρεση το τμήμα που σύμφωνα με τη χάραξη θα διερχόταν σε απόσταση 500 μέτρων από τη Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα.
Ύστερα από προσφυγές και δικαστική διαμάχη με τις μοναχές, από την άνοιξη του 2022 άλλαξε η χάραξη του έργου και εγκαταστάθηκαν 7 νέοι πυλώνες για την ολοκλήρωση της γραμμής. Ο ανάδοχος δηλώνει έτοιμος πριν το Πάσχα να παραδώσει το τμήμα της εναέριας γραμμής που παρακάμπτει τη Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα.
Η ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εγκατάσταση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχει θέσει η ΕΕ.
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, κατά την παρουσίαση του τελευταίου δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης 2024-2033 “Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αλβανία αλλά και τα νέα έργα αναβάθμισης του εγχώριου ηλεκτρικού Συστήματος, θα υποστηρίξουν σημαντικά τη διείσδυση πράσινης ενέργειας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και θα προωθήσουν τους ευρωπαϊκούς στόχους για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας”.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement