Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Αχαΐα αλλάζει!- «Ζητώ από τους συμπολίτες μου να μου δώσουν την ευκαιρία

Published

on

Συνέντευξη στην Μαρία Σπ. Ορφανού

«Ο τόπος μας έχει ικανούς ανθρώπους και εξαιρετικές δυνατότητες. Όταν ολοκληρωθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Πάτρα του 2030, θα αλλάξει η φυσιογνωμία του τόπου μας», επισημαίνει η υποψήφια βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ευσταθία Γιαννιά, σε συνέντευξή της στη «Γ». Η αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας μιλά για τους λόγους που κατεβαίνει στην πολιτική και για το διακύβευμα της κάλπης της 21ης Μαΐου.

-Κυρία Γιαννιά, ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν στην ενεργή εμπλοκή σας με την πολιτική;

Για εμένα η πολιτική ήταν και παραμένει ο τρόπος να υπηρετώ την πατρίδα μας και τους Αχαιούς, ένα πεδίο δράσης και αφύπνισης, το οποίο απαιτεί εντιμότητα και αποτελεσματικότητα. Υπηρετώντας διαχρονικά τον άνθρωπο έμαθα πως ακόμη και για τις πιο μικρές μας κατακτήσεις απαιτείται μεγάλος κόπος και συνεχής προσπάθεια για να μετατρέπουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και τις αδυναμίες σε δύναμη. Είναι η κινητήριος δύναμη να συμμετέχω με όλες μου τις γνώσεις και τις δυνάμεις στη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος που αξίζει στα παιδιά μας και σ’ εμάς.

– Γιατί υποψήφια με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατία είναι συνειδητή επιλογή, είναι η ιδεολογική μου αφετηρία. Μην ξεχνάμε ότι είναι η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, που οδήγησαν τον τόπο σε δρόμους προοπτικής, κοινωνικής ευημερίας και ασφάλειας. Εξακολουθεί δε μέχρι σήμερα, να είναι η πιο ρεαλιστική, ωφέλιμη, συνεπής και αξιόπιστη πολιτική πρόταση. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούμενη τετραετία κράτησε τη χώρα όρθια και την κοινωνία ενωμένη, παρά τις πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Η Συμφωνία Αλήθειας που έκαναν το 2019 οι πολίτες με την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τηρήθηκε στο ακέραιο. Η υπόσχεση για τη μείωση της φορολογίας, για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, για κράτος φιλικό στον πολίτη, για την αναβάθμιση του κύρους της χώρας μας είναι πραγματικότητα.  Μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, με σκληρή δουλειά, η οικονομία ανέκαμψε, η ανεργία μειώθηκε, η Ελλάδα έγινε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και η πατρίδα μας πια έχει ισχυρό αποτύπωμα στη γεωπολιτική σκακιέρα. Μία συλλογική προσπάθεια, στην οποία είμαι υπερήφανη που συμμετέχω, ώστε να πάμε τη χώρα μας και την Αχαΐα πιο ψηλά.

– Ποιο είναι το διακύβευμα της κάλπης της 21ης Μαΐου για τη χώρα μας και ποιό για την Αχαΐα;

Το διακύβευμα των εκλογών το έχει θέσει εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας, αλλά και όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της στιγμής και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει να απαντήσει ο καθένας και η καθεμία από εμάς προσερχόμενοι στις κάλπες, είναι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε σταθερότητα και πρόοδο, αν θέλουμε να παραμείνουμε σε πορεία ανάπτυξης η οποία θα δημιουργήσει και νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά την Αχαΐα, μετά από πολλά χρόνια μπορούμε ξανά να ελπίζουμε, ότι η περιοχή μας θα καταλάβει τη θέση που της αξίζει, ως  οικονομικό, τεχνολογικό και πολιτιστικό κέντρο. Ήδη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο νομό μας, αναφέρθηκε στα περισσότερα από ογδόντα έργα που είναι σε εξέλιξη και συνθέτουν μία σύγχρονη, δυναμική και αισιόδοξη εικόνα. Με εξασφαλισμένους πόρους 3,8 δις, ήδη προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η κατασκευή του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Πατρών- Πύργου, καθώς και του σιδηροδρομικού δικτύου. Επίσης ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας από τον Πηνειό έχει δρομολογηθεί, το λιμάνι μετατρέπεται σε σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο, ενισχύθηκαν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, είναι σε εξέλιξη έργα αναπλάσεων κι άλλες δράσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης και θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής όλων μας. Ο τόπος μας έχει ικανούς ανθρώπους και εξαιρετικές δυνατότητες. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα για την Πάτρα του 2030, θα αλλάξει η φυσιογνωμία του τόπου μας.

– Πως τοποθετήστε πρώτιστα ως γυναίκα στην υπόθεση Γεωργούλη και βεβαίως ως υποψήφια βουλευτής;

Δυστυχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας έχουν αυξηθεί δραματικά. Προσωπικά, γνωρίζετε πως έχω δώσει μεγάλο αγώνα για την ενημέρωση των γυναικών, όσον αφορά στις κακοποιητικές σχέσεις και συμπεριφορές, συμμετέχοντας ως ομιλήτρια σε ημερίδες και εκδηλώσεις σε όλη την Αχαΐα. Δεν θα σταματήσω να λέω πως οι «ένοχες», «μυστικές» και βίαιες συμπεριφορές δεν μένουν πια κρυφές, δεν είναι πια προσωπική υπόθεση μεταξύ του θύτη και του θύματος, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, η οποία ναι μεν έχει επιτύχει σημαντικά βήματα, είτε μέσω της περαιτέρω θωράκισης της νομοθετικής αντιμετώπισης του φαινομένου, είτε μέσω των υποστηρικτικών και συμβουλευτικών δομών του ελληνικού κράτους, απομένουν όμως πολλά ακόμη να γίνουν. Ως γυναίκα, ως ενεργή πολίτης, αλλά και ως αξιωματικός ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας θα συνεχίσω τις προσπάθειες, ώστε κανένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας να μην αισθάνεται μόνο, γνωρίζοντας πως η κοινωνία μας είναι σήμερα πιο ώριμη από ποτέ ώστε να αντιμετωπίσει συνολικά και αποτελεσματικά τα φαινόμενα βίας.

– Στον στίβο της πολιτικής μια γυναίκα αντιμετωπίζει δυσκολίες;
Στο μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ανθρώπινης ιστορίας, οι γυναίκες ήταν αποκλεισμένες από τη δημόσια ζωή. Σήμερα η συμμετοχή των γυναικών σε ανώτατα αξιώματα της δημόσιας ζωής, σε θέσεις ευθύνης ή σε ευρωπαϊκά όργανα δεν προκαλούν έκπληξη. Αντίθετα, είναι δείκτες προόδου μιας κοινωνίας και ποιότητας της δημοκρατίας. Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότερες Ελληνίδες κατέρχονται υποψήφιες και αναμετρώνται με τους άνδρες συνυποψήφιους στα κοινά. Και οι αριθμοί αποτελούν αφορμή προβληματισμού για την υποεκπροσώπηση στις δομές λήψης αποφάσεων και την μειωμένη πολιτική συμμετοχή των γυναικών. Για να εξισορροπηθεί κάπως η διαφορά, προβλέπεται ποσόστωση των γυναικών στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, πρέπει να σας πω ότι αν και πέρασα από έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο και ίσως χρειάστηκε να προσπαθήσω πολύ περισσότερο για να αποδείξω την αξία μου, τα πράγματα έχουν αλλάξει και είμαι υπερήφανη που συνέβαλα κι εγώ προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και πολλές άλλες πρώην συνάδελφοι που φανήκαμε αντάξιες της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν. Δούλεψα σκληρά και κατάφερα να αποδείξω πως το αποτέλεσμα δεν κρίνεται από το φύλο, αλλά από τις ικανότητες.

– Ως αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. έχετε υπηρετήσει σε υψηλόβαθμες θέσεις ευθύνης και σε μάχιμα πόστα με γνώμονα την ασφάλεια του πολίτη. Γιατί ζητάτε την ψήφο των πολιτών της Αχαΐας;

Είναι γεγονός πως στη διάρκεια της επαγγελματικής μου διαδρομής, αλλά και από τη θέση της Περιφερειακής Συντονίστριας Πολιτικής Προστασίας, βρέθηκα πάντα στην καρδιά των προβλημάτων της περιοχής μας και χρειάστηκε να δώσω λύσεις στις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που διαχειρίστηκα. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να μου δώσουν την ευκαιρία με την ψήφο τους να αποδείξω ότι για ακόμη μία φορά είμαι εδώ για τα δύσκολα. Για να ενισχύσω με τις γνώσεις κι όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για μία αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, για μία ισχυρή Ελλάδα, ασφαλή και ευημερούσα.

 «Η Ν.Δ. ΕΔΩΣΕ ΛΟΓΟ, ΧΩΡΟ ΚΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ»

-Οι νέοι είναι το μέλλον της χώρας. Είναι όμως και σκληροί κριτές. Τι θα θέλατε να πείτε σε όλα τα νέα παιδιά και γιατί να επιλέξουν εσάς αλλά και τη Νέα Δημοκρατία;

Η απάθεια και η αποχή δεν είναι επιλογή σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, για όποιον νοιάζεται για ένα καλύτερο αύριο. Ιδιαίτερα για τους νέους που το μέλλον τους ανήκει. Είμαι μητέρα δυο παιδιών, που όπως κάθε ελληνική οικογένεια τα μεγάλωσε και τα σπούδασε με στερήσεις και σήμερα ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Με πληγώνει που τις γνώσεις, τις ικανότητες και την δημιουργικότητα τους, τις αξιοποιεί μια ξένη χώρα. Γι΄ αυτό συμμετέχω με όλες μου τις δυνάμεις στο όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που τα παιδιά μας θα μένουν στον τόπο τους. Μάλιστα πρόσφατα είχα την τιμή και τη χαρά να συναντήσω τον κ. Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου,  έθεσα υπόψη του προς αξιολόγηση, συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση των πανεπιστημιακών, ερευνητικών ιδρυμάτων και ινστιτούτων της περιοχής, ώστε η Πάτρα να καταστεί «πόλος» καινοτομίας, που θα εισφέρει στο brain gain.  Η Νέα Δημοκρατία έδωσε λόγο, χώρο και ελπίδα στους νέους μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές. θέλουμε τους νέους «πρωταγωνιστές» και συνδιαμορφωτές της κοινωνίας του αύριο και γι αυτό τους ζητώ να δώσουν με τη σειρά τους τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία, να συνεχίσει το έργο της γι αυτούς.

Ροή ειδήσεων

Advertisement