Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Αχαΐας Ιωάννης Κουκουβέλας στην «Γ»: «Η ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στην σωστή διαχείριση του νερού»

Published

on

 

Μια σειρά προβλημάτων και των λύσεων τους, που αφορούν στην ορθολογική χρήση νερού και επίκειται να πολλαπλασιαστούν λόγω των εντεινόμενων επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, θέτει στην «Γ», ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Αχαΐα Ιωάννης Κουκουβέλας.

Αναφερόμενος στην Αχαΐα Καθηγητής Κουκουβέλας τονίζει: «Η ανάπτυξη της Αχαΐας και γενικότερα της χώρας είναι θέμα ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της. Επί χρόνια η Αχαΐα αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την χρήση των υδατικών πόρων, γεγονός που αποτελεί βεβαίως και πανελλαδικό πρόβλημα. Κάποια εκ των προβλημάτων της σωστής διαχείρισης των υδατικών πόρων μέλλεται να ενταθούν και να αποτελέσουν πρωτόγνωρα γεγονότα , επειδή με βάση τα προγνωστικά μοντέλα τα επόμενα χρόνια η κλιματική κρίση θα αυξήσει τα φαινόμενα λειψυδρίας, ώστε να καταστούν ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας για την οικονομία και την κοινωνία. Η συγκεκριμένη επιβάρυνση θα αυξήσει με αρνητικό πρόσημο την δυναμική των χρόνιων προβλημάτων αυτού του επιπέδου».

Στο πλαίσιο αυτό θέτει ερωτήματα και καταθέτει απόψεις επίλυσης:  Πού ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα; Πόσο κοντά είμαστε ως χώρα στους στόχους για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, ή για την διατήρηση υψηλής ποιότητας υδάτινων σωμάτων συμπεριλαμβανομένων των υπόγειων υδροφόρων; Πόσα βήματα έχουμε κάνει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών που συνδέονται άμεσα και με την κλιματική αλλαγή;

«Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι καινούργια, αφού ο σχεδιασμός μας μέχρι σήμερα έχει κινηθεί στην αειφορία και όχι στη βιωσιμότητα των φυσικών συστημάτων. Τα προβλήματα που περιγράφηκαν προηγουμένως είναι σημαντικά και πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και να παραχθούν αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η διαχείριση του νερού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που χαρακτηρίζεται από τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού χώρου. Οι ιδιαίτερες μορφολογικές, κλιματολογικές και γεωλογικές συνθήκες της Ελλάδας και ειδικότερα της Αχαΐας πρέπει να ληφθούν υπόψη και ένα νέο σύστημα αδειοδότησης-χρήσης νερού και ανόρυξης γεωτρήσεων πρέπει να υιοθετηθεί. Στην Ελλάδα είναι γνωστές καλές πρακτικές σε ανάλογα θέματα. Αυτές οι πρακτικές πρέπει να υιοθετηθούν και στους υδατικούς πόρους ώστε να ξεπερασθούν χρονίζοντα προβλήματα με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, σαφή στόχευση και σταθερότητα. Στην χώρα υπάρχει ικανό επιστημονικό προσωπικό και η τεχνολογία μπορεί να σταθεί αρωγός ώστε η αδειοδότηση σημείων υδροληψίας και οι όροι χρήσης να ικανοποιούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια, να υπάρχει αυτόματη καταγραφή αντλήσεων, έλεγχος στη χρήση, καταγραφή υδροληψιών σε ζώνες προστασίας Natura και σε περιοχές με ευαίσθητα υδατικά συστήματα ή ελλειμματικούς υδροφόρους ορίζοντες. Ο επιτελικός ρόλος της υπηρεσίας σε συνεργασία με τους ιδιώτες γεωλόγους αποτελεί το κλειδί για την πρόοδο των αγροτικών επιχειρήσεων στο 21ο αιώνα.»

TETA ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ 

Ροή ειδήσεων

Advertisement