Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Σηκώνουν τα χέρια ψηλά, για την εκτός σχεδίου δόμηση, μηχανικοί, δήμοι, δικηγόροι και τοπογράφοι -Διαβάστε σήμερα στην “ΓΝΩΜΗ”

Published

on


Μπάχαλο συνεχίζει να επικρατεί στις Πολεοδομίες της Αχαΐας σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση, με εκατοντάδες οικοδομικές άδειες που έχουν λάβει προέγκριση νομιμότητας και οικοδομησημότητας να μπαίνουν στο συρτάρι μέχρι νεοτέρας, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της σήμερα η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ και ο συντάκτης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος!

Το Συμβούλιο Επικρατείας τίναξε πρόσφατα στον αέρα σχεδιασμούς δεκαετιών για την εκτός σχεδίου δόμηση ακυρώνοντας, μεταξύ άλλων, ακόμη και νόμιμες άδειες και κατασκευές που έχουν γίνει από το 1985 και μετά με πρόσωπο δεν δρόμους που, εν τω μεταξύ, διαθέτουν άσφαλτο και δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης!
Στο δήμο Πατρέων διαπίστωσαν μάλιστα ότι ολόκληροι οικισμοί κρίνονται πλέον αυθαίρετοι καθώς τα όριά τους είναι παλαιοί αγροτικοί δρόμοι που δεν έχουν περάσει ακόμη σε νόμιμο οικισμό. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε παραθαλάσσιες περιοχές δήμων όπου οι Πολεοδομίες -κατά την τελευταία 30ετία- δεν ήσαν τόσο αυστηρές, όπως του Δήμου Πατρέων, και επέτρεπαν την έκδοση αδειών κατά παρέκκλιση.
Ο τοπογράφος και πρώην Αντιδήμαρχος Πατρέων Παύλος Στάμος Μνημείο χαρακτηρίζε μνημείο ασυνέπειας εκ μέρους της Πολιτείας, έναντι της λαϊκής και μικρής ιδιοκτησίας το χειρισμό της υπόθεσης με την εκτός σχεδίου δόμηση.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτήτων Ακινήτων Νομού Αχαϊας και δικηγόρο Κυριακή Αθανασιάδη, μετά και την τελευταία απόφαση (176/2023) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκτός σχεδίου δόμηση με κανόνες κρίθηκε αυθαίρετη και απαιτείται άμεση θεραπεία!
Για μετά τις εκλογές «βλέπει» τη λύση του προβλήματος με την εκτός σχεδίου δόμηση στα ακίνητα το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος καθώς η Κυβέρνηση απέτυχε να φέρει έγκαιρα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου για να ‘θεραπεύσει’ το ζήτημα που άνοιξε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, περιορίζοντας την εκτός σχεδίου δόμηση μόνο σε ακίνητα που έχουν πρόσωπο σε νόμιμα αναγνωρισμένη οδό.
Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα και το Δ.Σ. του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων το οποίο εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Αιγιαλείας η εμπλοκή αφορά πάνω από το 50% του συνόλου των υπό έκδοση αδειών.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην σημερινή ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement