Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μέσα στο 2023 οι πρώτες 500 προσλήψεις συμβασιούχων πυροσβεστών – Συνάντηση του Πανελληνίου Σωματείου με Υφ. Ε. Τουρνά

Published

on

Με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Ευάγγελο Τουρνά, συναντήθηκαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Θάνος Ψαρόπουλος, ο Πατρινός αντιπρόεδρος Β’, Άκης Μπαρδάκης, και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, Γιώργος Κολιδάκης, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τον θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη.

Σχετικά με το μείζον θέμα της προκήρυξης για τις 500 προσλήψεις, ο κ. Τουρνάς – σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους- τους διαβεβαίωσε πως ήδη έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε, μέσα στο 2023 να γίνουν οι πρώτες προσλήψεις 500 Πυροσβεστών, με στόχο κάθε έτος να καλύπτονται 500 θέσεις, ήτοι 2.000 προσλήψεις Πυροσβεστών σε βάθος τετραετίας. Το Σωματείο, σε ανακοίνωσή του ανέφερε «αυτό μας βρίσκει απέναντι, καθώς οι Εποχικοί Πυροσβέστες στο σύνολο τους αριθμούνται περί τους 2.500. Συνεπώς, η πρόταση αυτή δεν είναι βιώσιμη ως προς την εργασιακή αποκατάσταση όλων».
Για το αν θα υπάρξουν όρια ηλικίας στις επικείμενες προκηρύξεις, ο κ. Τουρνάς ενέμεινε στην αρχική του θέση, πως ηλικιακά όρια θα υπάρχουν και θα καθοριστούν με βάση το συνταξιοδοτικό.
Για το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών, όπως αναφέρουν, «αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση ο μη διαχωρισμός των Εποχικών Πυροσβεστών βάσει ηλικιακών κριτηρίων και γι’ αυτό προτείναμε στον Υφυπουργό την άμεση τροποποίηση και εφαρμογή του Ν.3938/2011. Η απάντηση που λάβαμε είναι πως ο συγκεκριμένος νόμος δεν καλύπτει το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας και παρ’ όλες τις τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν δεν υπάρχει πρόθεση για την εφαρμογή του».
Ο κ. Τουρνάς διαβεβαίωσε ότι δεν διατρέχει κανένας κίνδυνος για αυτούς που οι συμβάσεις τους λήγουν φέτος και το 2024 (είχαν προσληφθεί το 2019 και το 2020 αντίστοιχα) και πως η ανανέωση των συμβάσεων πρέπει να θεωρούμε δεδομένο.
ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ
ΔΑΣΙΚΟΥ ΚΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΒΥΛΩΝ
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρδάκη ενημερώθηκε ο κ. Τουρνάς για τα ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας τα οποία τους έχουν χορηγηθεί, καυτηριάζοντας τη μη χορήγηση δασικού κράνους σε πολλές υπηρεσίες ανά την επικράτεια καθώς και τη μη χορήγηση δασικών αρβυλών στο σύνολο των Εποχικών Πυροσβεστών.
Ο Υφυπουργός τους ανακοίνωσε πως σε συνεννόηση με το Αρχηγείο, έχουν ξεκινήσει ήδη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να χορηγηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής προστασίας όσο το δυνατόν συντομότερα.
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Συζητήθηκε το ενδεχόμενο επέκτασης της σύμβασης των Εποχικών Πυροσβεστών από 6μηνη σε 8μηνη, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. Η απάντηση του Υφυπουργού ήταν πως για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο, θα πρέπει να προηγηθεί μελέτη η οποία θα βασίζεται στις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος.
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Επί τάπητος τέθηκε το θέμα της υγειονομικής καρτέλας και τους 11 – 12 γιατρούς που απαιτούνται κάθε έτος για την επαναπρόσληψή τους, τονίζοντας πως «το κόστος είναι δυσβάσταχτο, καθώς προερχόμαστε από περίοδο 6μηνης ανεργίας και ειδικά για τους συναδέλφους που είναι σε νησιά και επαρχία είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν γιατροί τόσων πολλών ειδικοτήτων», με τον Υφυπουργό να τους διαβεβαιώνει πως θα εργαστεί για την επίλυση αυτού του μείζονος προβλήματος.
Επίσης ο κ. Τουρνάς σχετικά με τη μη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία σε στρατιωτικά νοσοκομεία δεσμεύτηκε πως θα λύσει άμεσα εν όψει και της αντιπυρικής περιόδου που μόλις ξεκίνησε.
Σχετικά με το εκλογικό επίδομα, τους διαβεβαίωσε πως θα το λάβουν και οι εποχικοί όπως και το υπόλοιπο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Εν κατακλείδι, αναφέρουν πως «ήταν μια συνάντηση με ουσία, καθώς λάβαμε απαντήσεις από τον Υφυπουργό για το πλάνο της πολιτικής ηγεσίας όσον αφορά τον θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη» διαμηνύοντας πως «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος που δεν είναι άλλος από την εργασιακή αποκατάσταση όλων των εποχικών πυροσβεστών».
ΕΛΕΝΗ A. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Από την σημερινή έντυπη έκδοση της ΓΝΩΜΗΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement