Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ως τέλος Μαΐου αφρικανική σκόνη και λασποβροχές

Επιδρά στην παρόξυνση του άσθματος και της ΧΑΠ αναφέρει στην «Γ» ο πνευμονολόγος Γιάννης Γαλαριώτης

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Με περιοδικότητα και αυξομείωση της έντασης του, εμφανίζεται το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης από την Αφρική και ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες μας επισκέπτεται και διχρωματική λασποβροχή με κόκκινο ή κίτρινο χρώμα , ανάλογα με τα υλικά της σκόνης που μεταφέρει.

Από που προέρχεται το συγκεκριμένο φαινόμενο που κάνει περιοδικά την εμφάνισή του αυτόν τον μήνα και πόσο θα διαρκέσει, εξηγεί στην «Γ» ο Δρ. Φυσικός -Μετεωρολόγος συνεργάτης του ALFAtv Γιώργος Τσατραφύλλιας: «Όντως η Αφρική είναι μία από τις περιοχές από την οποία μεταφέρεται η συγκεκριμένη σκόνη στην Ελλάδα. Πρόκειται για άμμο που λόγω στροβιλισμών ανεβαίνει σε μεγάλο ύψος και εξ αιτίας του μικρού βάρους της ταξιδεύει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και φτάνει μέχρι τη χώρα μας.

Ανάλογα με τα υλικά της σκόνης που μεταφέρεται η λασποβροχή είναι κόκκινη αν περιέχει περισσότερα αργυρώδη υλικά, ή κίτρινη αν μεταφέρει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κασσίτερου. Γεγονός είναι ότι το φαινόμενο δεν θα σταματήσει έως το τέλος Μάϊου».
Γ. Γαλαριώτης: «Επιδρά σε όσους πάσχουν από άσθμα ή ΧΑΠ» »
Αντιπροσωπεύει επιστημονική αλήθεια ότι η Αφρικανική σκόνη μπορεί να μειώσει το οξυγόνο και να μας επηρεάσει καθολικά και αν όχι, υπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες που υφίστανται επιπτώσεις; Είναι το ερώτημα που έθεσε η «Γ» στον πνευμονολόγο Γιάννη Γαλαριώτη.

«Τα βλαπτικά για την υγεία υλικά που μεταφέρονται με την Αφρικανική σκόνη δεν έχουν αθροιστική δράση και έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις βλαπτικών ουσιών ώστε να επιδράσουν σε υγιή άτομα. Βρισκόμαστε ακόμα στην Άνοιξη και υπάρχει γύρις και άλλες αλλεργιογόνες ουσίες, επομένως προστιθέμενης της σκόνης είναι προφανές ότι αυξάνεται το αλλεργιογόνο φορτίο. Όμως να ξεκαθαρίσουμε αυτή η κατάσταση δεν μειώνει το οξυγόνο ούτε επηρεάζει τα υγιή άτομα. Αυτοί που πρέπει να προσέχουν είναι άτομα που έχουν ευαισθησία στους πνεύμονες και συγκεκριμένα άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)».

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίζει ο κ. Γαλαριώτης, ότι τα συγκεκριμένα άτομα «Ενδεχομένως να εμφανίσουν παρόξυνση του άσθματος ή της ΧΑΠ. Άρα κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες και έως την λήξη του φαινομένου, το οποίο από τους μετεωρολόγους προβλέπεται μέχρι τα τέλη Μάϊου, είναι φρόνιμο οι συγκεκριμένες ομάδες ασθενών να κυκλοφορούν με μάσκες, οι οποίες προφυλάσσουν από τις ουσίες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια παρόξυνση και σε κάθε περίπτωση αν εμφανίσουν συμπτώματα να επισκεφθούν τον γιατρό τους», συμβουλεύει ο πνευμονολόγος, Γιάννης Γαλαριώτης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement