Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Oι σταυροί… και τα «ασταύρωτα»-Μια προσέγγιση  της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων  με βάση τα τελικά αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο Πατρών

Published

on

H επίσημη  ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο της Πάτρας, σε ότι αφορά τα ποσοστά των κομμάτων στην Αχαΐα, αλλά και των σταυρών προτίμησης των υποψηφίων, προσφέρεται και για την εξαγωγή συμπερασμάτων, αναφορικά με την συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Όπως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, έτσι και την 21η Μάϊου, σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων, δεν εξάντλησε τη δυνατότητα του, να χρησιμοποιήσει και τους τρεις σταυρούς προτίμησης στα ψηφοδέλτια των κομμάτων που επέλεξε.

Η Νέα Δημοκρατία στην Αχαΐα πήρε 60.727 ψήφους. Συνεπώς οι σταυροί προτίμησης των 3 βουλευτών και των άλλων εννέα υποψηφίων βουλευτών, εφόσον είχαν  «χρησιμοποιηθεί» από τους ψηφοφόρους και οι τρεις σταυροί, έπρεπε να ήταν 182.178.  Ωστόσο το άθροισμα των σταυρών, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου, ανέρχεται σε 127.961, γεγονός που σημαίνει ότι δεν «χρησιμοποιήθηκαν» 54.127 σταυροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από δικαστικούς αντιπροσώπους και μέλη εφορευτικών επιτροπών, χιλιάδες ψηφοδέλτια δεν είχαν ούτε ένα σταυρό, ενώ σε άλλα υπήρχαν ένας και δυο σταυροί.

Πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι αυτοί, δεν έχουν σχέση με κομματικούς μηχανισμούς και υποψηφίους  της Ν.Δ. και εμπιστεύτηκαν  τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις θέσεις που εξέφραζε, χωρίς να επιθυμούν να αναμιχθούν σε άλλους «ανταγωνισμούς»

Aντίστοιχη εικόνα παρατηρείται, σε επίπεδο Αχαϊας και στα άλλα κόμματα, που έχουν εξασφαλίσει την είσοδο τους στην Βουλή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε 48.313 ψήφους, η τρισταυρία στους 3 βουλευτές και στους άλλους εννέα υποψηφίους, έπρεπε να «μεταφραζόταν» σε συνολικά 144.939 σταυρούς προτίμησης, Ωστόσο από το  το άθροισμα των σταυρών, προκύπτει ότι «χρησιμοποιήθηκαν» μόνο οι 92.742. Άρα 52. 197 σταυροί παρέμειναν  «ορφανοί» δίχως να χρησιμοποιηθούν.

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς το σύνολο των ψήφων του κόμματος, «πιστώνεται» στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου, πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Οι άλλοι 11 υποψήφιοι, πήραν συνολικά 37.617 σταυρούς,  γεγονός που σημαίνει ότι  29.043 σταυροί έμειναν στα «ράφια».

Στο ΚΚΕ των 12.166 προτιμήσεων των Αχαιών ψηφοφόρων, τόσο ο βουλευτής, όσο και οι άλλοι 11 υποψήφιοι, πήραν συνολικά 22.487 σταυρούς, ενώ 11.011 σταυροί δεν «χρησιμοποιήθηκαν».

Η Ελληνική Λύση πήρε 6.585 ψήφους, οι οποίοι προσμετρήθηκαν στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Αχαΐα,  πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Βελλόπουλο.

Ο αριθμός των ψήφων, με την τρισταυρία που προβλέπεται για την Αχαΐα, «μεταφράζεται» συνολικά σε 19.755 σταυρούς, εφόσον σε όλα τα ψηφοδέλτια είχαν αποτυπωθεί οι προτιμήσεις, συνεπώς 7734 σταυροί έμειναν εκτός προτιμήσεων.

Tην 5η θέση στο νομό, κατέλαβε η «ΝΙΚΗ» με 6.647 ψήφους. Πρώτος σε σταυρούς ήταν ο Σπύρος Τσιρώνης με 2.170 σταυρούς και ακολούθησαν, Παναγιώτης Γκουρβέλος με 2082 και Μαρία Χρονοπούλου με 1368. Συνολικά οι 10 υποψήφιοι πήραν 12.566 σταυρούς, ενώ η «δυνατότητα» της επιλογής και των 3 σταυρών, ήταν 19.941 σταυροί.

Τέλος στο κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που πήρε 5.240 ψήφους στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη σε σταυρούς, Μαρία Ευστ. Αλεξίου, πήρε σχεδόν το 50% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων (2.535 σταυρούς).

Ροή ειδήσεων

Advertisement