Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ζητούν σταθερότητα με κυβερνησιμότητα-Με το βλέμμα στο αποτέλεσμα των εκλογών παραγωγοί φορείς και επιχειρηματικός κόσμος της Αχαΐας

Published

on

Το θέμα της προσφυγής στην κάλπη με την απλή αναλογική, μέσω της οποίας η Ελλάδα δοκιμάζει να προσαρμοστεί στα δεδομένα προηγμένων χωρών σε σχέση με την αντιπροσωπευτικότητα της Δημοκρατίας, αποτελεί πηγή προβληματισμού για τον παραγωγικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των επιχειρήσεων και του επαγγελματικού κόσμου της Αχαΐα έχουν…. συνειδητά επιλέξει σταθερότητα, ανεξάρτητα από χρώμα ή και από συνδυασμούς χρωμάτων.

Δεν θέλουν να προκύψει κενό και αβεβαιότητα, πρώτα απ όλα ο τουριστικός κλάδος αλλά ταυτόχρονα και οι μικρομεσαίου επαγγελματίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει ενεργός ενώ και το τοπίο μετά τις πτωχεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.

Σε σχέση με την επόμενη μέρα, από τη νέα κυβέρνηση, υπάρχουν διαφορετικές επιδιώξεις, λύση στα γνωστά προβλήματα των μικρομεσαίων (φορολογία-ασφαλιστικό-δάνεια) αλλά ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων με πρώτη την ψηφιοποίηση και ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας.

Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας

Το επιχειρηματικό περιβάλλον πρέπει να διασφαλιστεί

Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σε σχέση με τις εκλογές είναι απλό και σχεδόν μονολεκτικό! Σταθερότητα η οποία έχει ως προϋπόθεση να υπάρξει άμεσα μια σταθερή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της και από πού προέρχεται.

Τα σύννεφα πυκνώνουν, η κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα στις ΗΠΑ, οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, απαιτείται σταθερότητα καθώς μια ακόμη κρίση διαφαίνεται στον ορίζοντα ενώ η προηγούμενη δεν έχει ακόμη τελειώσει!

Δημήτρης Νικολακόπουλος, πρόεδρος ΟΕΒΕΣΝΑ Αχαΐας

 Να κλείσουν άμεσα οι… ανοικτοί πολιτικοί λογαριασμοί

Επαγγελματίες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι θέλουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Αν επιχειρηθεί να κλείσουν οι λογαριασμοί κομμάτων και αντιπάλων σε μια επαναληπτική αναμέτρηση μέσα στο καλοκαίρι μάλιστα, η ζημιά για τη χώρα μας μπορεί να είναι μεγάλη.

Την επομένη της εκλογής της νέας κυβέρνησης θα επιδιώξουμε να σκύψει άμεσα στα μεγάλα προβλήματα τα οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο συνάδελφος επαγγελματίας από την περίοδο της κρίσης, την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και τη ρευστότητα για την κάλυψη των αναγκών του, οριστική λύση στο ασφαλιστικό και μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε τα λουκέτα και τιε κατασχέσεις λόγω των ‘κόκκινων δανείων’.

Δημήτρης Λειβαδάρος, πρόεδρος Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Πατρών

Κυβέρνηση και επενδύσεις στον καιρό τους…

Το θέμα της κυβερνητικής σταθερότητας είναι βασικό για κάθε επιχειρηματία και υπό αυτή την έννοια εξετάζουμε το ενδεχόμενο να μην προκύψει άμεσα κυβέρνηση την Κυριακή.

Σε σχέση με αυτούς που θα αναλάβουν τα ηνία την επόμενη μέρα, κυρίαρχο ζήτημα και θέμα επιβίωσης είναι μια πολιτική η οποία δεν θα εστιάζει στα επενδυτικά ενδιαφέροντα που έχουν δέκα μεγάλες επιχειρήσεως της χώρας αλλά το σύνολο του παραγωγικού τομέα.

Επίσης, παρά τις προσπάθειες που έγιναν με την ψηφιοποίηση του κράτους, ακόμη και σήμερα πάσχουμε στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα τη βιομηχανία. Παρά το γεγονός ότι μετά την κρίση και μέσα στην πανδημία δημιουργήθηκαν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και πλέον υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Αναπτυξιακός Νόμος, πολλά σχέδια, όταν φτάνει η ώρα να υλοποιηθούν, έχουν σχεδόν ξεχαστεί στον… καιρό.

Τέλος δεν πρέπει επίσης να αφήσουνε να μας διαφύγει είναι και τα τεράστια προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης τα οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα.

Δημήτρης Διαμαντόπουλος, πρόεδρος Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας

Απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα

Προϋπόθεση για σταθερότητα στη χώρα είναι να υπάρχει κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών, πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία το πρόβλημα της ακυβερνησίας και μια παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Από τη νέα κυβέρνηση θέλουμε να σταθεί δίπλα στον τουρισμό και να δώσει λύσεις σ ένα κλάδο της οικονομίας που προσφέρει τόσα πολλά στη χώρα. Θα πρέπει να σκύψει πάνω απ όλα προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού.

Οδεύουμε σε μια περίοδο με μεγάλες προσδοκίες αλλά δεν υπάρχει προσφορά εργασίας και ειδικευμένο προσωπικό ιδιαίτερα για την κουζίνα η οποία αποτελεί τη βάση της φιλοξενίας και μπορεί να προκαλέσει ρήγμα στην εξυπηρέτηση και την εικόνα όλου του προϊόντος που θέλουμε να προσφέρουμε προς τα έξω.

Τέλος θα πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε δογματικά το θέμα του ΦΠΑ και στον υψηλό συντελεστή, είμαστε η μόνη χώρα με τόσο ψηλές κλίμακες με αποτέλεσμα, στον τουρισμό, να χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με γειτονικές χώρες και μεγάλους ανταγωνιστές που έχουν κινηθεί πιο αποφασιστικά σε αυτό τι θέμα.

Ιωάννης Κονταξής, εκπρόσωπος Λέσχης Μικροεπιχειρηματικότητας Δυτικής Ελλάδας  

Δεν θέλουμε αβεβαιότητα και κρυφές ατζέντες

Η μικρή επιχειρηματικότητα επιθυμεί η χώρα να βγει άμεσα από την περιπέτεια που προδιαγράφει ένα πιθανό αδιέξοδο στην κυβερνησιμότητα λόγω της απλής αναλογικής. Μια παρατεταμένη αβεβαιότητα εξ αιτίας του εκλογικού νόμου μόνο κακό θα κάνει στη χώρα.

Για την επόμενη μέρα επιθυμούμε να μην προκύψουν κρυφές ατζέντες και μετά τις εκλογές να μην υπάρχουν εκπλήξεις γενικότερα μέσα από τις οποίες θα μπει οριστικά η ταφόπλακα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement