Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με το σταγονόμετρο τα φάρμακα-Μεγάλα ελλείμματα στα αντιβιοτικά , αλλά υπάρχουν αντιβιοτικά και τεστ για τον στρεπτόκοκκο

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Κρατική παρέμβαση για επίλυση του προβλήματος αιτούνται με δηλώσεις τους στην «Γ» Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαϊας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος και ο φαρμακοποιός Ν. Πραγιάννης και διευκρινίζουν ότι υπάρχουν αντιβιοτικά και τεστ για τον στρεπτόκοκκο

Το focus που έγινε τις τελευταίες μέρες για τους 6 θανάτους παιδιών από το διηθητικό στέλεχος στρεπτόκοκκου ( iGAS ) τα κρούσματα και ηνοσηλεία παιδιών από στρεπτόκοκκο με επιπλέον την έξαρση ποικίλων λοιμώξεων , ιογενών και μικροβιακών σε παιδιά, αυτονόητα θέτει το εύλογο ερώτημα που απευθύνει η «Γ» στον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πατρών Ανδρέα Σοφιανόπουλο και τον Φαρμακοποιό Ν. Πραγιάννη, έχουν καλυφθεί τα υπάρχοντα ελλείμματα σε φάρμακα και υπάρχει επάρκεια αντιβιοτικών για τον στρεπτόκοκκο;

Α. Σοφιανόπουλος: «Ψάχνουμε σε ποιον πελάτη θα κληρώσει το φάρμακο»
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πατρών Ανδρέας Σοφιανόπουλος στο ερώτημα της «Γ» απαντά κατηγορηματικά «Μου είχατε θέσει προ 6αμήνου το ίδιο ερώτημα για τις ελλείψεις στα φάρμακα και τώρα ρωτάτε αν υπερκεράστηκε το έλλειμα και αν υπάρχουν παιδικές αντιβιώσεις, με δεδομένη την έξαρση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων. Λοιπόν τίποτα δεν άλλαξε. Περιμένατε ότι ως δια μαγείας θα λυνόταν το πρόβλημα ή επανερχόμαστε στο θέμα λόγω της προβολής των τραγικών περιστατικών 6 θανάτων παιδιών; Αν ικανοποιεί το κοινό αίσθημα και την πολιτεία ότι έρχονται παρτίδες φαρμάκων για συγκεκριμένες νόσους και για άλλες υπάρχει έλλειμμα και αυτή η κατάσταση παραμένει ως καθεστώς τι να πώ; Ωραία υπάρχουν κάποια αντιβιοτικά αλλά υπάρχει για παράδειγμα τεράστιο έλλειμα, ειδικά ενέσιμων φαρμάκων για τους διαβητικούς .Αυτή η κατάσταση μας καλύπτει; Θα συνοψίσω υπογραμμίζοντας: Υπάρχει πλήρης ανεπάρκεια της αγοράς φαρμάκων για φαρμακευτικά σκευάσματα όλων των ασθενειών».
Στο ερώτημα, που αποδίδει τους λόγους αυτής της κατάστασης, ο ίδιος απαντά: « Οι Φαρμακοβιομηχανίες και οι εταιρείες δίνουν συγκεκριμένο αριθμό φαρμάκων σε μια φτηνή Αγορά όπως η Ελλάδα. Στη συνέχεια οι φαρμακαποθήκες παρέχουν με το σταγονόμετρο φαρμακευτικά σκευάσματα γιατί τα προωθούν σε χώρες που τα φάρμακα έχουν διπλάσια τιμή για να αποκομίσουν κέρδος και εμείς ψάχνουμε σε ποιον πελάτη θα κληρώσει».

Ν. Πραγιάννης: «Τραγικές οι ελλείψεις για διαβητικούς»
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου συντάσσεται και ο φαρμακοποιός Νίκος Πραγιάννης απαντώντας στο ίδιο ερώτημα που έθεσε και σε αυτόν η «Γ».
«Υπάρχουν αντιβιοτικά και γενικώς φάρμακα που έρχονται κατά παρτίδες. Έρχονται κάποια λείπουν κάποια άλλα και κυρίως δεν υπάρχουν τα σκευάσματα της εταιρείας που ζητά ο πελάτης. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο όπως ήταν τον περασμένο χειμώνα που υπήρχε μείζον θέμα τροφοδοσίας με σκευάσματα. Αντιβιοτικά για τον στρεπτόκοκκο υπάρχουν γιατί ανταποκρίνεται σε μεγάλη γκάμα και κυκλοφορεί και το τεστ για στρεπτόκοκκο. Το ζωτικής σημασίας έλλειμμα βρίσκεται στα φάρμακα για τους διαβητικούς.

Τα ενέσιμα σκευάσματα όπως ινσουλίνη και τα φάρμακα που τελευταία χρησιμοποιούνται για την παχυσαρκία λείπουν σε ανθρώπους με ζαχαρώδη διαβήτη που για αυτούς είναι θέμα ζωής »
Στο ερώτημα για τους λόγους της φαρμακευτικής ανεπάρκειας ο κ. Πραγιάννης επισημαίνει: «Οι πολυεθνικές πουλάνε μεγάλο ποσοστό φαρμάκων στις χώρες που το κάθε φάρμακο έχει διπλάσια και τριπλάσια τιμή από ότι στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια αυτό το μικρό ποσοστό των φαρμάκων που εισάγονται στην Ελλάδα, οι φαρμακαποθήκες, μας μοιράζουν ένα μικρό κομμάτι και τα υπόλοιπα τα εξάγουν στις ακριβές χώρες με πολύ μεγάλο κέρδος. Επίσης υπήρχε και έλλειψη πρώτων υλών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας στην Κίνα όποτε περιορίστηκε η παραγωγή των φαρμακευτικών σκευασμάτων »
Τέλος, συντασσόμενος απολύτως με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο Φαρμακοποιός Νίκος Πραγιάννης θεωρεί ότι με κρατική παρέμβαση θα επελύοντο πολλά θέματα στον τομέα του φαρμάκου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement