Connect with us

Ελλάδα

Λιανεμπόριο: Η «μάχη» επενδύσεων σε πολυκαταστήματα και εμπορικά

Published

on

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου μετά την κίνηση της εξαγοράς από πλευράς Ideal Holdings των πολυκαταστημάτων Attica που ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα.

Το λιανεμπόριο θεωρείται κλάδος με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ανοδική πορεία καθώς συνδέεται με τη δυναμική του τουρισμού στη χώρα μας, κάτι άλλωστε που αποδεικνύεται από τις επενδυτικές κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την «Αττικά Πολυκαταστήματα» η οποία περνά πλέον σε νέα «χέρια», έχει παρουσία στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε Citylink, Golden Hall, The Mall και στη Θεσσαλονίκη Mediterranean Cosmos και Tsimiski. Διαχειρίζεται συνολικά 62.000 τ.μ., απασχολεί 2.000 άτομα και συνεργάζεται με περισσότερους από 300 προμηθευτές. Ο κύκλος εργασιών της το 2022 διαμορφώθηκε σε 190 εκατ. ευρώ ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2023 ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,9 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη εξαγορά σηματοδοτεί την επέκταση των δραστηριοτήτων της IDEAL Holdings στον κλάδο του retaii. «Η συναλλαγή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την επενδυτική μας φιλοσοφία και την εστίασή μας σε εταιρείες που διαθέτουν: άριστο management, υγιή οικονομικά στοιχεία και ισχυρούς μετόχους που όλοι μαζί θέλουν να πορευτούν μαζί μας» σχολίασε ο πρόεδρος της IDEAL Holdings κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου συμπληρώνοντας πως «η εξαγορά της attica είναι σημαντική, προσθετική στα κέρδη ανά μετοχή και δημιουργεί αξία για την IDEAL Holdings. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, ο στόχος για το 2023 θα είναι να προσεγγίσουμε τα 400 εκατ. ευρώ σε Κύκλο Εργασιών και τα 50 εκατ. ευρώ σε EBITDA».

Τα ρεκόρ στα εμπορικά κέντρα της Lamda Development

Την ίδια στιγμή, τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development – The Mall Athens, Golden Hall, Meditteranean Cosmos και το νεοαποκτηθέν Designer Outlet Athens- κατέγραψαν το 2022 νέο ιστορικό ρεκόρ στα κέρδη EBITDA και ανήλθαν σε 68,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα 51% έναντι του 2021 με τις πωλήσεις στα 652 εκατ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών των εμπορικών κέντρων αυξήθηκε 38% και το EBITDA κατά 36% σε σχέση με το 2022.

Η Lamda Development σχεδιάζει να προχωρήσει στην εισαγωγή της θυγατρικής της Lamda Malls, η οποία θα περιλαμβάνει τα τέσσερα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα μαζί με τα δύο υπό ανάπτυξη στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria), στο Χρηματιστήριο, το 2024 και συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στα δύο νέα εμπορικά κέντρα που θα δημιουργηθούν στο Ελληνικό σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αθανασίου, το Vouliagmenis Mall θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα (1,5 φορά το μέγεθος του The Mall Athens), με 280 καταστήματα και έως το τέλος του 2023 εκτιμάται πως θα έχουν υπογραφεί συμφωνίες για το 70%. Για το μικρότερο εμπορικό του Ελληνικού, το Riviera Galleria, έχουν υπογραφεί, όπως είπε συμβόλαια για την εκμίσθωση χώρων με τα μεγαλύτερα ονόματα του εξωτερικού στον χώρο της μόδας και της εστίασης, με πολλά εξ αυτών να έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σαν καταστήματα monobrands». Μέχρι το τέλος του 2023 εκτιμάται πως θα έχουν υπογραφεί συμφωνίες για το 50%.

Ροή ειδήσεων

Advertisement