Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Φουντώνει η προεκλογική μάχη για τους δήμους-Ποια είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Published

on

Στη Δυτική Αχαΐα το προεκλογικό «σκηνικό» έχει πάρει «φωτιά» από σχετικά νωρίς, με τους διεκδικητές του Δήμου να είναι τρείς, ο νυν Δήμαρχος, Σπύρος Μυλωνάς, ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Ν. Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος και ο επικεφαλής της νυν αντιπολίτευσης, Φίλιππος Λιάκος.

Στο γειτονικό Δήμο της Πάτρας, η «κούρσα» των εκλογών ξεκίνησε από την στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση του Γρηγόρη Αλεξόπουλου να κατέλθει ως υποψήφιος Δήμαρχος «μεταπηδώντας» από την Πάτρα στον όμορο Δήμο τον περασμένο Ιανουάριο. Εκτoτε προκλήθηκε ένα «μπαράζ» διαρροών από την ομάδα του νυν Δημάρχου, Σπύρου Μυλωνά, αλλά και μετακινήσεις στελεχών.

Είναι ενδεικτικό πως «πρωτοκλασάτα» στελέχη της παρούσας δημοτικής Αρχής, όπως οι Αγ. Καραντζάς, Κ. Ταπεινός και Π. Παναγιωτοπούλου που είχαν και θέσεις αντιδημάρχων «εγκατέλειψαν» τον Δήμαρχο για να συμμετέχουν στο αυτοδιοικητικό εγχείρημα του κ. Αλεξόπουλου, ο οποίος αντίστοιχα, δεν βρήκε όλες τις «αγκάλες ανοικτές» από παλαιούς τους συνεργάτες -την εποχή που ήταν Δήμαρχος Ωλενίας- όπως για παράδειγμα από τον πρώην αντιδήμαρχο του, Κώστα Πετρόπουλο, ο οποίος θα είναι υποψήφιος με τον κ. Μυλωνά.

Οι μετακινήσεις όμως, όπως και το «κυνήγι» υποψηφίων δεν είναι αναίμακτο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως είναι και αρκετά… κοστοβόρο. Κι αυτό, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται πως οι εκλογές και το πεδίο της αντιπαράθεσης μεταφέρονται μέσα στα ίδια σπίτια, διχάζοντας ολόκληρες οικογένειες. Αδέλφια και ξαδέλφια θα είναι υποψήφιοι σε διαφορετικούς συνδυασμούς και ήδη έχουν αρχίσει οι ενδοοικογενειακές κόντρες, αφού οι «σταυροί» είναι μετρημένοι και η επιλογή θα είναι δύσκολη…
Παράλληλα, στη Δυτική Αχαΐα υπάρχει μία ακόμη ιδιαιτερότητα που αναπόφευκτα αποτελεί «ρυθμιστή» σε μεγάλο μέρος του εκλογικού αποτελέσματος.

Πρόκειται για την κοινότητα των Ρομά, οι οποίοι ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχαν δικό τους υποψήφιο, σ’ αυτές φαίνεται πως δεν θα κινηθούν τόσο συντεταγμένα, αν και στο σημείο αυτό «κερδίζει πόντο» ο συνδυασμός Λιάκου, μετά τη συνεργασία με τον Δ. Γεωργογιάννη, ο οποίος είναι ιδρυτικός μέλος του Συλλόγου Κ. Αχαΐας «Ο Άγιος Ταξιάρχης» που έχει δώσει έμφαση στα προβλήματα του οικισμού των Ρομά, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα του αλληλοσεβασμού στα ήθη και έθιμα και της αρμονικής συνύπαρξης.
Μέχρι σήμερα πάντως, όλοι οι υποψήφιοι συνεχίζουν τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους, με πρόσωπα από την τοπική κοινωνία, αλλά και με μετεγγραφές. Όσον αφορά στους υποψήφιους που ζουν μόνιμα στην περιοχή, είναι σαφής η υπεροχή του Φίλιππου Λιάκου, ο οποίος άλλωστε, επιμένει στο σύνθημα «πάμε δυνατά, γιατί ζούμε στη Δυτική Αχαΐα». Δεν ισχύει όμως το ίδιο για Μυλωνά και Αλεξόπουλο που η μόνιμη κατοικία αποτελεί «μήλον της έριδος» με τον πρώτο να εξακολουθεί να αμφισβητεί αν ο δεύτερος έχει τα εκλογικά του δικαιώματα στη Δυτική Αχαΐα, με δεδομένο ότι ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων.
Πάντως, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας φαίνεται τουλάχιστον μέχρι σήμερα να έχει το μεγαλύτερο προεκλογικό ενδιαφέρον…

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ
Στον Δήμο Ερυμάνθου, εξαιτίας του νέου εκλογικού νόμου και του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων που απαιτείται για τη συγκρότηση ενός πλήρους ψηφοδελτίου, αρκετοί εκτιμούν πως τέσσερα ψηφοδέλτια για έναν τόσο μικρό Δήμο είναι πολλά… Παρ’ όλα αυτά οι προσπάθειες συνεχίζονται και ο χρόνος θα δείξει αν τελικά φθάσουν όλοι οι διεκδικητές μέχρι τις κάλπες. Πρόκειται για τον νυν Δήμαρχο Ερυμάνθου, Θόδωρο Μπαρή, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει περισσότερους από 130 υποψήφιους καταδεικνύοντας μια σημαντική δυναμική κι έχει στο πλευρό του και αρκετούς εν ενεργεία προέδρους Κοινοτήτων, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Διαμαντή Κανελλόπουλο, ο οποίος καταγράφει ένα σημαντικό ρεύμα και επίσης, ανακοινώνει καθημερινά υποψήφιους, τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Δριβήλα που δίνει τον δικό του «αγώνα» για να βρει υποψήφιους για το συνδυασμό του, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες, όπως την ονομασία του, και τον Τάκη Σκιαδά επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που θα συμμετέχει εκ νέου στις εκλογές. Και στον Δήμο Ερυμάνθου παρατηρείται το τελευταίο χρονικό μια έντονη κινητικότητα με μεγάλο ζητούμενο να παραμένει στην παρούσα φάση η εύρεση υποψηφίων για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, κάτι που αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος Ιουλίου. Αυτός ο χρονικός ορίζοντας δεν είναι δεσμευτικός, ωστόσο, επειδή τα χωριά γεμίζουν από κόσμο το καλοκαίρι και κυρίως, τον Αύγουστο, καλό είναι οι υποψήφιοι να έχουν «κλειδώσει» για να μπορέσουν να διεκδικήσουν την ψήφο των συνδημοτών τους.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement