Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Σήκωσε μποφόρ» αντιδράσεων ο σερβιτόρος – κολυμβητής

Βασίλης Βασιλείου, συνδικαλιστής – ξενοδοχοϋπάλληλος και Κωνσταντίνος Σακκής επιχειρηματίας και μέλος του Δ.Σ. ΣΚΕΑΝΑ σχολιάζουν το συμβάν στη Ρόδο

Published

on

Προβληματισμός για φαινόμενα αυθαιρεσίας τα οποία είναι πιθανό να συσκοτίσουν περεταίρω τη… λάμψη στο ‘Ελληνικό καλοκαίρι’ επικρατεί σε επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης και συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, μετά και το γνωστό περιστατικό με τον κολυμβητή-σερβιτόρο σε beach bar της Ρόδου.

Το θέμα, κατά τους συνδικαλιστές των ξενοδοχοϋπαλλήλων και της εστίασης, δεν είναι το συγκεκριμένο, μεμονωμένο, περιστατικό αλλά η πιθανότητα, μέσω ενός υποτιθέμενου «ανταγωνισμού» (μέσα από αυθαιρεσίες και με αφορμή τα κενά στον ελεγκτικό μηχανισμό) να προκληθεί ζημιά σε επιχειρήσεις που δεν χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα για να διατηρήσουν τα έσοδα αλλά και το προσωπικό τους κατά το φετινό καλοκαίρι!

«Η υπόθεση της Ρόδου δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα κάποιων ελέγχων, από την Επιθεώρηση Εργασίας, την ΑΑΔΕ ή την Κτηματική. Έγινε, δυστυχώς, θέμα από τα ‘σόσιαλ μίντια’. Τα όσα υποστηρίζει η επιχείρηση δεν γίνονται πιστευτά, ποιος νορμάλ σερβιτόρος θα πάει να βραχεί για να πάει μια παραγγελία; Είναι εξευτελισμός της εργασίας στο βωμό του κέρδους!» αναφέρει ο Βασίλης Βασιλείου πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού του Ε.Κ.Π.

Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έσπευσαν να καλύψουν τον εργοδότη τους δεν σημαίνει ότι το σωματείο δεν ήταν υποχρεωμένο να κινηθεί προς την Εισαγγελία. «Πολλοί εργαζόμενοι δεν προβάλλουν αντίσταση γιατί φοβούνται για τη δουλειά τους. Εδώ όμως μπορεί να ανοίξει μια ‘Κερκόπορτα’ γι αυτό και καλούμε τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τέτοιες συμπεριφορές στα σωματεία. Με δράση και πίεση θα γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι και θα καλυφθούν νομικά κενά όπως η αδυναμία του νόμου να ‘προβλέψει’ με πόσα… ρούχα θα πηγαίνει ο σερβιτόρος/α σε μια αυθαίρετη κατασκευή μέσα στη θάλασσα, αν αποτελεί ‘δροσισμό’ να κολυμπά με το δίσκο και στα πόσα μποφόρ μπορεί να πλεύσει!» καταλήγει ο κ.Βασιλείου.

«Η εικόνα με τον σερβιτόρο να κολυμπά προς την πλωτή πλατφόρμα ή ξαπλώστρα προκαλεί άσχημη εντύπωση με βάση αυτό που γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε ως επίπεδο φιλοξενίας και παροχής υπηρεσιών στη χώρα μας. Φαίνεται καθαρά ότι αυτό το είδος του ‘σερβιρίσματος’ προκύπτει ως υποχρέωση για τον εργαζόμενο, σε συνθήκες που θυμίζουν άλλες εποχές, τις γαλέρες και τους σεΐχηδες! Ακόμη και αν ο σερβιτόρος το αποδέχεται, κακώς το επιτρέπει ο επιχειρηματίας… φαίνεται καθαρά όμωςότι αποτελεί μέρος από τα υποτιθέμενα ‘καθήκοντά’ στο χώρο» σχολιάζει ο Κώστας Σακκής, επιχειρηματίας και μέλος του Δ.Σ. ΣΚΕΑΝΑ σχολιάζουν το συμβάν στη Ρόδο.

Ο κ.Σακκής επισημαίνει ότι αυτού του είδους οι «πολυτέλειες» δεν μπορεί να παρέχονται για λόγους ανταγωνισμού. Επισημαίνοντας πάντως ότι το σέρβις στην παραλία και οι χρήσεις του αιγιαλού -αλλά και πρόσθετών μέσων μέσα στη θάλασσα- εντάσσεται σ ένα καθεστώς πολυνομίας και δεν είναι κατ΄ ανάγκη θέμα κάποιας επιχειρηματικής αυθαιρεσίας.

«Θα αποδειχθεί αν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας χρησιμοποιεί κάποια αθέμιτα μέσα με σκοπό το κέρδος. Το δεδομένο είναι ότι από αυτή την υπερβολή δεν θα κερδίσει ούτε ο επιχειρηματίας, ούτε ο εργαζόμενος. Κανείς δεν είναι μπορεί να είναι δούλος της εξυπηρέτησης αλλά ‘δούλος’ του επιπέδου της ποιότητας των υπηρεσιών που επιβάλλεται προσφέρει μια επιχείρησης το οποίο, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να επιβάλει τον σερβιτόρο-κολυμβητή» καταλήγει.

Ροή ειδήσεων

Advertisement