Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Από τον Πύργο… στο Άκτιο- Τα δύο μεγάλα οδικά έργα της Δυτικής Ελλάδας που αποτελούν προτεραιότητα για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών

Οι αυτοκινητόδρομοι Πατρών – Πύργου και Άκτιο – Αμβρακία είναι οι δύο σημαντικοί οδικοί άξονες στη Δυτική Ελλάδα που αποτελούν προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών (στη φωτό, ο υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας με την Αχαιή υφυπουργό, Χρ. Αλεξοπούλου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων)

Published

on

 

Αναμφίβολα, το πρώτο μεγάλο οδικό έργο είναι ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος.

Συνολικά η πρόοδος του έργου είχε φτάσει μέχρι το τέλος Μαΐου το 14% και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2024 η πρόοδος να αγγίξει το 25%. Η χρονιά-σταθμός θα είναι το 2024 καθώς σε αυτήν προσδοκάται η πρόοδος να εκτοξευτεί σε επίπεδα άνω του 80%.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2022, ενώ η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωσή του είναι 40 μήνες από την έναρξη της κατασκευής, ενώ για το τμήμα  Κάτω Αχαγιά – Πύργος μήκους 56 χλμ., προβλέπεται προθεσμία ολοκλήρωσης 36 μηνών από την έναρξη της κατασκευής.

To συνολικό σημερινό κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 331 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από έναν συνδυασμό ιδιωτικών κεφαλαίων των μετόχων, τραπεζικών δανείων, ευρωπαϊκών κονδυλίων και συμβολή του ελληνικού δημοσίου.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο κατασκευής, το έργο χρηματοδοτείται κατά 35% από κεφάλαια του Παραχωρησιούχου (τραπεζικά δάνεια και ίδια κεφάλαια) και 65% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό δημόσιο.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση ενός τμήματος 13 χλμ. (Μιντιλόγλι – Κάτω Αχαγιά) και την κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου μήκους 61 χιλιομέτρων. Όταν θα παραδοθεί σε λειτουργία, προβλέπονται δύο μετωπικοί σταθμοί διοδίων σε Κάτω Αχαγιά και Χανάκια και δύο πλευρικοί σταθμοί σε Κάτω Αχαγιά και Αμαλιάδα.

Με τον νέο αυτοκινητόδρομο, ο χρόνος ταξιδιού από την Πάτρα έως τον Πύργο μειώνεται κατά 40’.

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΑΚΤΙΟ – ΑΜΒΡΑΚΙΑ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Το δεύτερο σημαντικό οδικό έργο είναι το Άκτιο – Αμβρακία. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου αναμένεται η παράδοση των τελευταίων 17 χιλιομέτρων που ολοκληρώνει την αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο του άξονα Άκτιο-Αμβρακία. Πέρυσι δόθηκε ένα τμήμα 17 χιλιομέτρων που αφορούσε το ανατολικό τμήμα της Αμβρακίας Οδού (η λεγόμενη Παράκαμψη Αμφιλοχίας) και πλέον τρέχει η ολοκλήρωση και του τελευταίου τμήματος από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Βόνιτσα. Με την απόδοση αυτού του τμήματος όλος ο άξονας της Αμβρακίας Οδού, από το Άκτιο μέχρι το νότιο άκρο της Αμβρακίας λίμνης θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία. Τα έργα έχει αναλάβει η Mytilineos από τα τέλη του 2020. Σημειώνεται ότι ενδεχομένως, θα είναι το πρώτο σημαντικό έργο που θα εγκαινιάσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η νέα κυβέρνηση.

 

 

(ΦΩΤΟ: pierakakis / Foto)

 

Πιερρακάκης: «Θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16»

«Η παιδεία κρίνει το μέλλον της πατρίδας. Εκεί είναι που θα κριθούν όλα για τις επόμενες δεκαετίες», είπε ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο ίδιος εξήρε το έργο της Νίκης Κεραμέως, είπε και σημείωσε ότι θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, αναλύοντας το περίγραμμα του κυβερνητικού έργου στον τομέα της παιδείας, το οποίο εκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή «πιστεύουμε στην άρση του κρατικού μονοπωλίου στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος».

«Είναι επίσης γνωστό – και κομμάτι του προεκλογικού μας προγράμματος – ότι επιθυμούμε την άρση του καθεστώτος εθνικής εξαίρεσης σε ό,τι αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Πιστεύουμε στην άρση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση όπως ισχύει σε κάθε προηγμένη δημοκρατία και για τον λόγο αυτό θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση» τόνισε μεταξύ άλλων.

Επίσης, ο ίδιος είπε πως «μέχρι τότε πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα με τα υφιστάμενα συνταγματικά δεδομένα ώστε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να χαθεί περισσότερος χρόνος». «Εφαρμόζουμε τον νέο νόμο πλαίσιο στα πανεπιστήμια με έμφαση στις καινοτομίες. Προωθούμε τη δημιουργία funds εντός των πανεπιστημίων με στόχο τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών φοιτητών και καθηγητών».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επισήμανε τη κρίσιμη σημασία που έχει η προσχολική αγωγή και παρέθεσε τις τομές και μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί τόσο σε αυτή, όσο και στην Α’ θμια και Β’ θμία, με ιδιαίτερη μνεία στην αναμόρφωση του πλαισίου της Ειδικής Αγωγής αλλά και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Στα σχολεία εργαζόμαστε για να κάνουμε πράξη την ελεύθερη επιλογή σχολείου με συγκεκριμένους κανόνες και αρχές, διευρύνουμε την εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου, επεκτείνουμε τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, προωθούμε νέο σύστημα προσλήψεων για εκπαιδευτικούς μέσω ΑΣΕΠ».

Η κοινωνία, είπε ο κ. Πιερρακάκης, μας ζητάει να πατήσουμε γκάζι και όχι φρένο και αυτό θα κάνουμε.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός εξήγγειλε:

  • τη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών για τις σχολικές δομές ειδικής αγωγής – κατάλληλα σταθμισμένων ως προς το είδος των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών,
  • τη διεύρυνση εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17:30 και την επέκταση εφαρμογής του σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα,
  • τη διαμόρφωση προγράμματος για διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ψηφιακών δεξιοτήτων,
  • την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των σχολείων της χώρας,
  • τη στελέχωση των σχολικών μονάδων με προσωπικό αυξανόμενα μόνιμο,
  • την ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα δώσει έμφαση στη συνένωση των δυνάμεων των ΕΠΑΛ, των ΙΕΚ και των Εργαστηριακών Κέντρων μέσω ενός νόμου – πλαισίου, που θα δώσει έμφαση στη συνένωση των δυνάμεων των ΕΠΑΛ, των ΙΕΚ και των Εργαστηριακών Κέντρων,
  • την ανάπτυξη προγραμμάτων του ταμείου ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το 1 δις ευρώ,
  • τη διερεύνηση της δυνατότητας για σύναψη διακρατικών εκπαιδευτικών συμφωνιών – οι συμφωνίες αυτές που δύνανται να γίνουν με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν σε άλλες χώρες να εγκατασταθούν και μέσω παραρτημάτων επίσημα στην πατρίδα μας και να απολαμβάνουν στην Ελλάδα ισοτιμία με τα ελληνικά πανεπιστήμια, με βάση αυστηρότατα κριτήρια τα οποία θα θέσει η ΕΘΑΑΕ
  • την ενίσχυση της διά βίου μάθησης μέσω ενός προγράμματος 6μηνης φοίτησης στην πληροφορική που θα μπορούν να παρακολουθούν απόφοιτοι σχολών πέραν της πληροφορικής
  • την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, ενώ τέλος την πρόθεση συνεργασίας με την Εκκλησία με σεβασμό στους διακριτούς θεσμικούς ρόλους.

Ροή ειδήσεων

Advertisement