Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επιστρέφει ο… εφιάλτης του ‘21- Συναγερμός για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς

Λίγα λεπτά έφταναν για να καούν οικίες, καλλιέργειες, εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και αποθήκες σε Ζήρια και Λαμπίρι στις 31/7/2021

Published

on

Σε ύψη ρεκόρ αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία στα ανατολικά της Αχαΐας έως το Σάββατο γεγονός που γεννά μνήμες των όσων συνέβησαν το καλοκαίρι του 2021, με την καταστροφική φωτιά της 31ης Ιουλίου στη Ζήρια και αυτό που ακολούθησε μέσα σε λίγα 24ωρα, το ρεκόρ θερμοκρασίας με 43 βαθμούς Κελσίου, στις 5/7/2021, μέσα στο Αίγιο.

Αυτή τη φορά η κατάσταση έκτακτης θα κινηθεί με… αντίθετη τροχιά: Αυτό το Σάββατο 15 Ιουλίου η θερμοκρασία θα φτάσει στους 42 βαθμούς Κελσίου στο Αίγιο, η υψηλότερη σε επίπεδο Αχαΐας και από την Κυριακή 16 του μηνός θα φυσά ενισχυμένος βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος, σε συνδυασμό με την ξηρασία, θέτει την Πολιτική Προστασία του δήμου και την Π.Υ. Αιγίου σε κατάσταση συναγερμού!

«Τα περισσότερα προβλήματα εστιάζονται λόγω της αναμενόμενης μεγάλης διάρκειας του φαινομένου καθώς, μετά τα πρώτα 24ωρα, από το Σάββατο και μετά, το κτιριακό απόθεμα σε μεγάλες πόλεις όπως το Αίγιο θα σηκώσει περεταίρω τη θερμοκρασία κάνοντας τις συνθήκες διαβίωσης, εκτός κλιματιζόμενων χώρων, ασφυκτικές. Τη νύχτα στην πόλη η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 28-29 βαθμούς και την ημέρα είναι σταθερά πάνω από τους 40, έως και 42 βαθμούς. Η πόλη θα είναι σε μόνιμη δυσφορία» εξηγεί ο μετεωρολόγος Νικόλας Σερέτης και καταλήγει: «Από τα τέλη της εβδομάδας θα αυξηθεί η ένταση των ανέμων και θα επηρεαστούν ανατολικές περιοχές της Αχαΐας. Στο έδαφος θα υπάρχει πλέον ελάχιστη υγρασία γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο φωτιάς. Εστιάζουμε σε περιοχές που επηρεάζονται από βορειοανατολικούς ανέμους, με έμφαση την Αιγιάλεια».

Τα επικίνδυνα – ακραία φαινόμενα, όπως αυτό που καταγράφηκε στον Ελαιώνα την 25η Ιουνίου στην παραλιακή ζώνη, είναι ολιγόλεπτα αλλά αρκετά ισχυρά για να προκαλέσουν τεράστιες υλικές ζημιές και καταστροφές. Λίγα λεπτά έφταναν για να καούν οικίες, καλλιέργειες, εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και αποθήκες σε Ζήρια και Λαμπίρι στις 31/7/2021

Η Πυροσβεστική Αιγίου δηλώνει έτοιμη για την αντιμετώπιση κάθε κατάστασης που προκύπτει, ενώ ομάδες πυρόσβεσης των εθελοντών στην ευρύτερη περιοχή, δηλώνουν παρούσες για να συνδράμουν σε οποιαδήποτε κατάσταση κληθούν να αντιμετωπίσουν, όσο σύνθετη ή δύσκολη και αν είναι αυτή.

«Όλα είναι θέμα συγκυριών και τύχης. Όμως αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά ως Πυροσβεστικό Σώμα, είναι να προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο και να μπορούμε να επέμβουμε άμεσα σε καθετί που θα προκύπτει» αναφέρει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Αιγίου Παναγιώτης Μιχαλόπουλος.

Η Π.Υ. Αιγίου έχει ενισχυθεί φέτος με επιπλέον 10 άτομα και 14 ακόμα άτομα τα οποία έχουν προσληφθεί για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ακράτας.

Ο δήμος Αιγιάλειας με συντονιστή τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Νίκο Καραΐσκο, βρίσκεται σε επαγρύπνηση, έχοντας τον σχεδιασμό και τις δράσεις που έχουν προβλεφθεί για την αντιμετώπιση πάσης φύσεως αναγκών. «Υπάρχει προσωπικό που έχει αναλάβει τις περιπολίες και την επιφυλακή, και είμαστε σε μία άψογη συνεννόηση και συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έτσι ώστε να βρισκόμαστε συντονισμένα και πράττουμε αποτελεσματικά» ανέφερε για την ετοιμότητα που υπάρχει ο αντιδήμαρχος της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Νίκος Καραΐσκος.

ΠΑΝ.ΣΑΚ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement