Connect with us

Ταξίδι

Διακοπές στην Κω: Οι καλύτερες παραλίες για να εξερευνήσετε

Published

on

Αμέτρητες επιλογές προσφέρουν στους επισκέπτες της Κω, οι δεκάδες αμμουδιές με τα κρυστάλλινα νερά του νησιού.

Στην 112 χιλιομέτρων ακτογραμμή της Κω, υπάρχουν πλήθος εύκολα προσβάσιμων παραλιών κάθε είδους.

Είτε αναζητάτε λίγη περιποίηση σε άνετες ξαπλώστρες, είτε επιθυμείτε να ζήσετε τη δική σας καλοκαιρινή περιπέτεια ανακαλύπτοντας μερικές από τις πιο απομονωμένες παραλίες του νησιού, η Κως προσφέρει λίγο από το μπλε της σε όλους.

Μάλιστα, 12 από τις ακτές της φέρουν την παγκοσμίου φήμης Γαλάζια Σημαία.

Εξωτικές αμμουδιές, κολπίσκοι με βότσαλα, βραχώδεις όρμοι, σμαραγδένιες ακτές, τιρκουάζ νερά και θερμές ιαματικές πηγές; ότι κι αν ψάχνετε θα το βρείτε στην Κω.

Παραλία Άγιος Στέφανος

 

Εκπληκτικές βουτιές σε ένα σκηνικό που μοιάζει με καρτ ποστάλ: αυτό θα βρείτε στην παραλία του Αγίου Στεφάνου, όπου το γαλάζιο του Αιγαίου συναντά την ιστορία. Αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές και μαγευτικό θαλάσσιο τοπίο του νησιού, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε ερείπια δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών, απέναντι από το γραφικό νησάκι Καστρί με το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Εκτός από κρυστάλλινα και συχνά τσουχτερά, ρηχά νερά, αυτή η αμμουδιά προσφέρει ένα μοναδικό σκηνικό στους επισκέπτες της, οι οποίοι μπορούν να κολυμπήσουν δίπλα στα καλοδιατηρημένα ερείπια δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών. Αυτή η καλά οργανωμένη παραλία βρίσκεται στον κόλπο της Κεφάλου, 40χλμ. από την πόλη της Κω και διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην την επισκεφθείτε, αν ψάχνετε για ακόμα μια αξέχαστη εμπειρία στην Κω. Περιπλανηθείτε στα αρχαία ερείπια και θα νιώσετε σαν να συμμετέχετε σε κυνήγι θησαυρού!

Μην το χάσετε: Κολυμπήστε, χρησιμοποιήστε ποδήλατο θαλάσσης ή κάντε κουπί μέχρι το νησί και εξερευνήστε τον εντυπωσιακό βυθό της θάλασσας προτού να φτάσετε στο εμβληματικό λευκογάλανο ξωκλήσι, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο – προστάτη των ναυτικών και πολυούχο της Κω.

Το γνωρίζατε; Οι παλαιοχριστιανικές εκκλησίες χρονολογούνται από τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ. και ανακαλύφθηκαν το 1932 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luciano Laurenzi. Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν στα θεμέλια των κύριων ναών, ανάμεσα στους κίονες και τις καμάρες των αυλών, θαυμάζοντας τα ψηφιδωτά δάπεδα, αλλά και τα τμήματα των βαπτιστηρίων και των βωμών τους.

Παραλία Άγιος Θεολόγος

Η παραλία Άγιος Θεολόγος είναι δημοφιλής για τα φλογερά ηλιοβασιλέματα και την παραθαλάσσια ταβέρνα της. Διαθέτει βότσαλα και βρίσκεται περίπου 46 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω. Καλό είναι να προμηθευτείτε ελαστικά παπούτσια θαλάσσης, αφού η είσοδος μπορεί να σας δυσκολέψει και μπορεί να μην είναι ιδανική για ατελείωτες δροσιστικές βουτιές. Αν όμως βρίσκεστε στην περιοχή, σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείτε το ηλιοβασίλεμα για να θαυμάσετε την έκρηξη χρωμάτων που αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια σας.

Η ειδυλλιακή παραλία αποτελείται από χρυσαφένιους λόφους και σμιλεμένους όρμους με γαλαζοπράσινα μεσογειακά νερά. Ένα πραγματικά μοναδικό τοπίο μακριά από τα πλήθη. Συνήθως φυσάει και τα κύματα είναι δυνατά – ιδανικό για τους λάτρεις του σερφ θα έλεγε κανείς. Παρόλο που η παραλία δεν είναι πραγματικά οργανωμένη – το να προμηθευτείτε μερικά πράγματα είναι απαραίτητο, υπάρχουν μερικές ξαπλώστρες προς ενοικίαση. Παρά τη σχετικά εύκολη πρόσβαση, περίπου επτά χιλιόμετρα δυτικά της Κεφάλου, μια επίσκεψη στην παραλία Άγιος Θεολόγος μοιάζει με απόδραση.

Μην το χάσετε: Κάντε μια στάση στη μοναδική ταβέρνα της περιοχής, η οποία προσφέρει καθημερινά τοπική κουζίνα. Μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά εδέσματα ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σας, σερβιρισμένα παρέα με ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα του νησιού.

Το γνωρίζατε; Η παραλία του Αγίου Θεολόγου πήρε το όνομά της από το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από την ακτή.

Παραλία Άγιος Φωκάς

Δημοφιλής προορισμός για όσους αναζητούν ηρεμία. Ο Άγιος Φωκάς βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από την πόλη της Κω, ακολουθώντας μια γραφική διαδρομή (ή ποδηλατάδα) στην περιοχή Ψαλίδι. Οι ακτή είναι κυρίως βοτσαλωτή με βαθιά νερά ενώ η ευρύτερη περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις των καταδύσεων και για όσους αναζητούν λίγη γαλήνη. Ωστόσο η περιοχή διαθέτει και μερικές γνωστές οργανωμένες παραλίες με ομπρέλες και ξαπλώστρες, παραθαλάσσια μπαρ και θαλάσσια σπορ, ότι χρειάζεστε δηλαδή για να διασκεδάσετε κάτω από τον ελληνικό ήλιο.

Τα νερά του Αιγαίου, οι αναζωογονητικές βουτιές και η ατελείωτη θέα προς τις ακτές της Τουρκίας δημιουργούν έναν υπέροχο συνδυασμό κατά μήκος της περιοχής. Νιώστε τη θάλασσα να σας ανυψώνει, να σας απαλλάσσει από οτιδήποτε σας βαραίνει και να σας χαρίζει απόλυτη αναζωογόνηση!

Μην το χάσετε: Όταν έχει καλοκαιρινή πανσέληνο, μείνετε στην παραλία μέχρι αργά για να δείτε το φεγγάρι να ανεβαίνει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια σας

Το γνωρίζατε; Οι φυσικές ιαματικές πηγές της Κω (Θερμά) βρίσκονται ακριβώς μετά την περιοχή του Αγίου Φωκά, σε απόσταση σχεδόν 3 χιλιομέτρων. Ένα σημείο που αξίζει να επισκεφτείτε στην περιοχή!

Παραλία Αλυκές

Η παραλία Αλυκές βρίσκεται αμέσως μετά το Τιγκάκι και προσφέρει ένα πιο ανέγγιχτο τοπίο. Αυτή η αμμώδης ακτογραμμή διαθέτει ρηχά, σμαραγδένια νερά κοντά στην αλυκή του Τιγκακίου – εξού και το όνομα της παραλίας! Τα νερά είναι ρηχά αρκετά ζεστά, στην αρχή τουλάχιστον, ενώ το νησί Ψέριμος φαίνεται ακριβώς απέναντι.

Είναι μερικώς οργανωμένη σε σημεία και διαθέτει λίγες ξαπλώστρες, ομπρέλες με κλαδιά φοίνικα και ντους. Συνήθως, όμως, αυτή η παραλία επιλέγεται για τη δυνατότητα που προσφέρει να απλώσει κανείς την πετσέτα του στην άμμο και να απολαύσει αναψυκτικά και σνακ, καθώς χαζεύει τους kite surfers πάνω από τη θάλασσα.Και αν είστε αρκετά τυχεροί, μπορεί να έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις σιλουέτες των αλόγων καθώς εμφανίζονται και εξαφανίζονται ξαφνικά στον ορίζοντα.

Μην το χάσετε: Σκαρφαλώστε στους αμμόλοφους για λίγη έξτρα διασκέδαση κάτω από τον ήλιο, ή κολυμπήστε στον αφρό της θάλασσας, αφεθείτε και δείτε τα πράγματα από άλλη σκοπιά.

Το γνωρίζατε; Αν μείνετε στην παραλία για αρκετή ώρα, εκτός από το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα, μπορεί να έχετε την ευκαιρία να χαζέψετε και μερικά άλογα καθώς περνούν από δίπλα σας!

Παραλία Καμήλα

Βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα πριν από τον κόλπο της Κεφάλου και 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω. Την παραλία Καμήλα μπορεί να είναι εύκολο να τη βρείτε, αλλά δεν είναι το ίδιο εύκολο να την κατεβείτε, καθώς υπάρχει μια απότομη κατηφόρα μετά την πινακίδα που θα βρείτε στην αριστερή πλευρά του κεντρικού δρόμου προς Κέφαλο. Υπάρχουν ένα – δύο εστιατόρια πριν φτάσετε στην αμμουδιά, από τα οποία μπορείτε να ατενίσετε την απέραντη θάλασσα και τον καταγάλανο ουρανό.

Η παραλία Καμήλα χωρίζεται, κατά κάποιον τρόπο, σε δύο περιοχές. Η μία περιλαμβάνει ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ η άλλη, που βρίσκεται αμέσως μετά τους πέτρινους λόφους, μοιάζει με παρθένα γη, φιλοξενώντας συνήθως αυτοσχέδιες σκηνές και διάσπαρτες παρέες ή ζευγάρια που απολαμβάνουν τον ήλιο. Διαθέτει καραμελένια, ψιλή άμμο, καθαρά αστραφτερά νερά και βραχώδεις σχηματισμούς τριγύρω, με το πιο ήσυχο τμήμα της να είναι συνήθως πιο χαλαρό.

Μην το χάσετε: Μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο, να πάτε για κολύμπι με αναπνευστήρα για να θαυμάσετε τον αμμώδη βυθό ή να κάνετε μια γραφική βόλτα στην παραλία για να μαζέψετε μικροσκοπικά κοχύλια.

Το γνωρίζατε; Η παραλία Καμήλα χωρίζεται στα δύο θυμίζοντας την πλάτη μιας καμήλας – ή τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι για την προέλευση του ονόματός της!

Παραλία Ψηλός Γκρεμός (Κάβο Γκρέκο)

Η Κέφαλος είναι ένας οικισμός γεμάτος αμμουδιές, με καταγάλανα καθαρά νερά, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στον κόλπο της Κεφάλου. Η παραλία Κάβο Γκρέκο, γνωστή και ως “Μάρκος” για τους ντόπιους, βρίσκεται περίπου 33,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω. Αποτελεί μία από τις ομορφότερες αμμουδιές της Κεφάλου και είναι ιδανική για όσους αναζητούν μια αναζωογονητική και άκρως καλοκαιρινή εμπειρία!

Η παραλία Κάβο Γκρέκο, με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά της που βαθαίνουν σταδιακά όσο κολυμπάτε, είναι ιδανική για ζευγάρια, φίλους ή οικογένειες και αποτελεί μια πραγματική όαση για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Εδώ, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν κρεβάτια, να πλατσουρίσουν στο Αιγαίο όλη μέρα, να μείνουν στην παραλία μέχρι τις απογευματινές ώρες για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα ή να τσιμπήσουν κάτι στις παραλιακές καντίνες και ταβέρνες της περιοχής.

Μην το χάσετε: Απολαύστε μια μεγάλη βόλτα κατά μήκος της παραλίας και μην ανησυχείτε αν απομακρυνθείτε πολύ. Θα καταλήξετε λογικά στην επόμενη μαγευτική παραλία!

Το γνωρίζατε; Η στεριά στον ορίζοντα είναι το Γυαλί, ένα ηφαιστειογενές νησί που βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και την Νίσυρο, με πληθυσμό 21 κατοίκους (απογραφή 2011). Αποτελείται από δύο λόφους που συνδέονται με μια στενή λωρίδα γης. Το Γυαλί είναι γνωστό για την εξόρυξη ελαφρόπετρας και περλίτη.

Παραλία Cavo Paradiso

Ή αλλιώς, ένας επίγειος παράδεισος! Το Cavo Paradiso είναι ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Κω και για αυτό η πρόσβαση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο του νησιού, αφού περάσετε τον κόλπο της Κεφάλου, διασχίσετε το χωριό και πάρετε το χωματόδρομο προς Άγιο Μάμα, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Cavo Paradiso. Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε μια γραφική διαδρομή, καθώς κατευθύνεστε προς αυτό το απομακρυσμένο κομμάτι παραδείσου, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Ο γλυκός ελληνικός ήλιος, η λευκή πουδρένια άμμος μέσα-έξω, τα κυματιστά γαλαζοπράσινα νερά οι επιβλητικοί λόφοι για φόντο και μια αίσθηση απόλυτης ελευθερίας, είναι αρκετοί λόγοι για να περάσετε μια ολόκληρη μέρα εδώ και νιώσετε για λίγο ναυαγοί. Υπάρχουν ορισμένες ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και μια μικρή καντίνα που προσφέρει τα απαραίτητα. Άκρως απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό το εξωτικό θαλάσσιο τοπίο θα ικανοποιήσει την ακατάπαυστη επιθυμία κάθε ταξιδιώτη για εξερεύνηση!

Μην το χάσετε: Περιπλανηθείτε και κολυμπήστε μέχρι να φτάσετε στη λεγόμενη «μυστική απίθανη παραλία» που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχεια της παραλίας Cavo Paradiso.

Το γνωρίζατε; Η παραλία παρουσιάζει συχνούς ανέμους, γιατί δε φαίνεται στεριά στον ορίζοντα; το κοντινότερο νησί της Κω σε αυτό το σημείο είναι η Αστυπάλαια!

Παραλία Φάρος

Η παραλία του Φάρου είναι ουσιαστικά μια προέκταση της παραλίας της Λάμπης, με αρκετά μπουτίκ ξενοδοχεία και παραθαλάσσια θέρετρα. Η αμμώδης παραλία οφείλει το όνομά της σε έναν φάρο που βρίσκεται στην περιοχή. Δεν συγκαταλέγεται στους αγαπημένους παραθαλάσσιους προορισμούς της Κω όσον αφορά το κολύμπι, καθώς διαθέτει βότσαλα σε αρκετά σημεία και συχνά παρουσιάζει ανέμους και κύματα, αλλά η περιοχή αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη, έναν παραθαλάσσιο περίπατο ή μια ποδηλατάδα.

Εύκολα προσβάσιμη, περίπου 4 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω, η περιοχή προσφέρει πολλά απομονωμένα σημεία για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τον ήλιο, ατενίζοντας το κοντινό νησί της Ψερίμου. Οι περισσότερες διάσπαρτες ξαπλώστρες εδώ παρέχονται από τα ξενοδοχεία, επομένως φροντίστε να ρωτήσετε πριν χρησιμοποιήσετε κάποια. Μια επιστροφή το απόγευμα συνιστάται ανεπιφύλακτα για να παρακολουθήσετε τη δύση του ήλιου, αφού ο Φάρος είναι μια από τις πιο προνομιούχες τοποθεσίες του νησιού όσον αφορά το ηλιοβασίλεμα!

Μην το χάσετε: Απολαύστε τη μαγευτική θέα, καθώς ο ήλιος βυθίζεται αργά μέσα στη θάλασσα βάζοντας φωτιά στον ορίζοντα, προκαλώντας μια εκθαμβωτική έκρηξη χρωμάτων.

Το γνωρίζατε; Ο μακρύς και φαρδύς παραλιακός δρόμος του Φάρου (οδός Αιγαίου) αποτελεί δημοφιλές σημείο για ένα αναζωογονητικό τρέξιμο, έναν χαλαρό περίπατο δίπλα στη θάλασσα, ή μια ξέγνοιαστη βόλτα με το σκύλο σας.

Παραλία Καμάρι

Το Καμάρι στην Κέφαλο αποτελεί μία τεράστια ηλιόλουστη αμμουδιά. Ως μία από τις πιο δημοφιλείς και εύκολα προσβάσιμες παραλίες του νησιού, η γαλήνια παραλία Καμάρι βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο από τον κεντρικό οικισμό της Κεφάλου και 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω. Το λιμάνι της Κεφάλου, ή το λιμάνι του Καμαριού, βρίσκεται προς το τέλος του κόλπου και η παραλία Καμάρι καλύπτει όλη την περιοχή, πριν και μετά το λιμάνι. Τα καταγάλανα και συχνά κρύα κρυστάλλινα νερά του Καμαριού είναι το κάτι άλλο!

Εύκολα προσβάσιμο και ως επί το πλείστον οργανωμένο, το Καμάρι μπορεί να υπερηφανεύεται για την ατελείωτη θέα στο Αιγαίο με θέα τα ιστιοπλοϊκά σκάφη και τα γραφικά μικρά ψαροκάικα, που βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από τον κόλπο. Οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν, να κολυμπήσουν και να κάνουν ηλιοθεραπεία ή να ανεβάσουν ρυθμούς δοκιμάζοντας κάποια από τα θαλάσσια σπορ που προσφέρονται στην περιοχή. Καφετέριες με θέα στη θάλασσα, ταβέρνες και εστιατόρια βρίσκονται κατά μήκος της ακτής, όπου μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακές γεύσεις. Η πρόσβαση είναι εύκολη, είτε με λεωφορείο χρησιμοποιώντας τα συχνά δρομολόγια, είτε με ιδιωτικό όχημα.

Μην το χάσετε: Δοκιμάστε να κολυμπήσετε με μάσκα και αναπνευστήρα για να παρατηρήσετε από κοντά τα ψάρια και τα άλλα ενδιαφέροντα πλάσματα του βυθού.

Το γνωρίζατε; Τα νερά στο Καμάρι θεωρούνται από τα πιο κρύα της Κω!

Παραλία Καρδάμαινα

Γνωστή κυρίως για τη ξέφρενη νυχτερινή ζωή της πριν από μερικές δεκαετίες, η Καρδάμαινα διαθέτει μια υπέροχη, κυρίως αμμώδη, ακτογραμμή γεμάτη καφετέριες, μοντέρνα εστιατόρια, κοκτέιλ μπαρ και παραδοσιακές, οικογενειακές ταβέρνες. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, ωστόσο σε ορισμένα σημεία βαθαίνει γρήγορα, οπότε είναι προτιμότερο να έχετε λίγο το νου σας αν δεν είστε έμπειροι κολυμβητές.

Συνήθως γαλήνια και χωρίς κύματα, η προστατευμένη παραλία της Καρδάμαινας που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω, προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες της ένα κομμάτι Ελλάδας. Πολυσύχναστα μπαρ, παραθαλάσσιες ταβέρνες που προσφέρουν παραδοσιακή κουζίνα, μοντέρνα στέκια, μικρά ρουστίκ μαγαζιά, απομονωμένες ακτές, σημεία γυμνιστών και πολλά άλλα, αποτελούν μερικούς μόνο λόγους για τους οποίους η Καρδάμαινα αποτελεί αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό εδώ και χρόνια.

Μην το χάσετε: Ορισμένα σημεία κατά μήκος της μεγάλης παραλίας της Καρδάμαινας είναι λίγο βραχώδη, οπότε αν είστε λάτρεις του μαλακού βυθού φροντίστε να πάρετε μαζί σας ένα ζευγάρι παπούτσια θαλάσσης.

Το γνωρίζατε; Η Καρδάμαινα, γνωστή ως Αλάσαρνα στην αρχαιότητα, υπήρξε ένας ακμάζων οικισμός, όπως δείχνουν τα πολλά ευρήματα. Ο οικισμός, το νεκροταφείο και οι τέσσερις βασιλικές των παλαιοχριστιανικών αιώνων, υποδηλώνουν μια ακμάζουσα πόλη με αρκετούς ναούς και έντονη εμπορική δραστηριότητα, κατά την ελληνιστική περίοδο (3ος-1ος αιώνας π.Χ.) που συνέχισε να ευδοκιμεί στην παλαιοχριστιανική εποχή, ιδιαίτερα από τον 4ο με 6ο αιώνα μ.Χ.

Παραλία Καρνάγιο

Η παραλία Καρνάγιο βρίσκεται λίγο πριν το Τιγκάκι, περίπου 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω και προσφέρει μια γαλήνια ακτή, με τη σιλουέτα του κοντινού νησιού της Ψερίμου να συμπληρώνει το κάδρο. Αυτή η παράκτια περιοχή δεν θεωρείται οργανωμένη, οπότε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πέσετε πάνω σε πολυσύχναστες ξαπλώστρες κατά μήκος της διαδρομής.

Η μεγάλη ακτογραμμή διαθέτει μαλακή άμμο και ζεστά ρηχά νερά σε σμαραγδένιο μπλε, ιδανικά για καλά οργανωμένες παρέες φίλων, οικογένειες ή ζευγάρια που αναζητούν καταφύγιο από την καθημερινή ρουτίνα. Εκτός από τους επισκέπτες, το φυσικό περιβάλλον κοντά στο Καρνάγιο επιτρέπει και στους ντόπιους παραθεριστές να περάσουν λίγο χρόνο με τον εαυτό τους και να δουν τα πράγματα από άλλη σκοπιά.

Επιπλέον, υπάρχουν λίγες κλασικές ψαροταβέρνες στην περιοχή που ίσως να αξίζουν μια επίσκεψη.

Μην το χάσετε: Επιστρέψτε κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος για να απολαύσετε την αξεπέραστη θέα του Αιγαίου καθώς αγκαλιάζει τον μεγαλοπρεπή ήλιο.

Το γνωρίζατε; Αν κάνετε μια βόλτα στην παραλία προς τα αριστερά, μην ανησυχείτε μήπως χαθείτε; Θα καταλήξετε στην κοντινή παραλία Τιγκάκι!

Παραλία Κοχυλάρι

Στη βόρεια πλευρά της Κεφάλου, περίπου 37 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω, στο Κοχυλάρι θα βρείτε ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για wind & kite surf στο νησί. Η παραλία είναι οργανωμένη, προσφέροντας ομπρέλες και ξαπλώστρες και έναν χώρο για ελεύθερη χρήση. Απολαύστε ένα υπέροχο μπάνιο ή κάντε μια μαγευτική παραλιακή βόλτα θαυμάζοντας τον αφρό της θάλασσας που κινείται συνεχώς.

Το Κοχυλάρι προσφέρει ένα εξωτικό σκηνικό με κυματιστά γαλαζοπράσινα νερά και μια τεράστια έκταση από λευκή, μεταξένια άμμο. Οι σχεδόν συνεχείς άνεμοι και τα πολύ ρηχά σμαραγδένια νερά έχουν δημιουργήσει έναν σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του wind & kite surfing που πετούν ασταμάτητα πάνω από τα κύματα. Οι επισκέπτες θα πρέπει να περπατήσουν πολύ μέσα στη θάλασσα μέχρι τα νερά να βαθύνουν, γεγονός που καθιστά την παραλία ιδανική και για οικογένειες με παιδιά.

Μην το χάσετε: Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό, ίσως εντελώς ξένο σε εσάς, και ανεβάστε την αδρεναλίνη σας στα ύψη!

Το γνωρίζατε; Η θέα του ηλιοβασιλέματος στο Κοχυλάρι είναι μοναδική, με τον ουρανό να μοιάζει να φλέγεται. Σίγουρα αξίζει λίγο από το χρόνο σας!

Παραλίες στην πόλη Κω

Με μια τόσο μεγάλη ποικιλία παραλιών και τόσο εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κως υποδέχεται ετησίως περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Προσφέροντας τόσο αμμώδεις όσο και βοτσαλωτές ακτές, οι παραλίες στην πόλη Κω συνήθως διαθέτουν ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες και μπαρ/εστιατόρια σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα.

Καλύπτοντας μια μεγάλη περιοχή της πόλης Κω, από την οδό Αβέρωφ (γνωστή και ως Κρητικά στους ντόπιους) μέχρι τη μαρίνα Κω λίγο πριν το Ψαλίδι, οι παραλίες στην πόλη Κω μπορεί να διαθέτουν άμμο ή βότσαλα. Στις περισσότερες παραλίες της πόλης προσφέρονται εγκαταστάσεις και επιλογές φαγητού/ποτού. Ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους, γήπεδα βόλεϊ στην παραλία, μπαρ, καφετέριες, μασάζ στην παραλία και πολλά άλλα, εγγυώνται ξέγνοιαστες μέρες κάτω από τον ελληνικό ήλιο! Όσο υπέροχες κι αν είναι, οι παραλίες στην πόλη Κω θα έρθουν σε δεύτερη θέση αν τις συγκρίνουμε με τις χρυσαφένιες αμμουδιές του νησιού που βρίσκονται εκτός πόλης.

Μην το χάσετε: Επισκεφτείτε και τις άλλες παραλίες του νησιού για μια ατελείωτη καλοκαιρινή εμπειρία.

Το γνωρίζατε; Η Κως διαθέτει το μεγαλύτερο μήκος ήπιων παραλιών σε σχέση με το μήκος της ακτογραμμής της, ίσως σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Τα ⅔ της ακτογραμμής καταλήγουν σε μικρότερες ή μεγαλύτερες παραλίες! Στην Κω, μπορείτε να φτάσετε σε μια παραλία κυριολεκτικά μέσα σε λίγα λεπτά, από οποιοδήποτε σημείο του νησιού.

Παραλία Λαγκάδα

Η παραλία Λαγκάδα είναι το μέρος που θα ξεχάσετε όλα σας τα προβλήματα! Διαθέτει χρυσαφένιους αμμόλοφους και γαλαζοπράσινα νερά τόσο καθαρά, που μπορείτε να δείτε μέχρι και τα δάχτυλα των ποδιών σας. Αποτελεί μια ακόμη θαυμάσια παραλία στον κόλπο της Κεφάλου, ο οποίος είναι, περιττό να αναφέρουμε, ιδανικός για τις καλοκαιρινές σας ημέρες. Ο άνετος χώρος στάθμευσης εγγυάται ξέγνοιαστες ώρες και βουτιές, με θέα το Αιγαίο.

Η παραλία βρίσκεται περίπου 34 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω και η πρόσβαση είναι εύκολη από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Κέφαλο. Διαθέτει ξαπλώστρες προς ενοικίαση με την απαραίτητη σκίαση και μια μικρή καντίνα που προσφέρει σνακ και αναψυκτικά. Τα λαμπερά καταγάλανα νερά της είναι ρηχά στην αρχή και μετά βαθαίνουν, αγκαλιάζοντας τον αμμώδη βυθό της θάλασσας.

Μην το χάσετε: Κάντε μια βόλτα κατά μήκος της ακτής για να επισκεφθείτε τις επόμενες παραλίες με τα πόδια!

Το γνωρίζατε; Υπάρχει άπλετος χώρος (χωρίς σκίαση) στην παραλία Λαγκάδα για να απλώσετε την πετσέτα σας και να χαλαρώσετε κάτω από τον ήλιο, χωρίς να χρειάζεται να νοικιάσετε ξαπλώστρα. Προσέξτε τα βράχια μέσα στη θάλασσα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αν προτιμάτε τον αμμώδη βυθό.

Παραλία Λάμπη

Η Λάμπη αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς παραθαλάσσιους προορισμούς του νησιού. Λόγω της βολικής της θέσης, σε απόσταση περίπου 3 χιλιόμετρα από το κέντρο, η παραλία Λάμπη προσελκύει καθημερινά πολλούς λουόμενους. Η περιοχή διαθέτει αρκετές παραθαλάσσιες καφετέριες, εστιατόρια, γήπεδα βόλεϊ και δημοφιλή μπαρ δίπλα στη θάλασσα. Εκτός από ξαπλώστρες, ομπρέλες και εγκαταστάσεις ντους σε όλα τα οργανωμένα σημεία της Λάμπης, υπάρχουν και μερικές περιοχές με αλμυρίκια για να απολαύσετε δωρεάν τον ελληνικό ήλιο. Τα νερά στη Λάμπη συνήθως βαθαίνουν γρήγορα και η αμμουδιά διαθέτει παχιά άμμο, αναμεμειγμένη με χαλίκια και βότσαλα.

Ο βυθός της θάλασσας είναι καλυμμένος με λείες πέτρες και απαιτεί από τους ευαίσθητους επισκέπτες να προμηθευτούν μαλακά παπούτσια θαλάσσης, τουλάχιστον για μερικά από τα σημεία της περιοχής. Για να κάνετε ηλιοθεραπεία με άνεση μετά τις αναζωογονητικές σας βουτιές, απολαύστε ένα καφέ, κοκτέιλ ή ένα σνακ από τα γεμάτα παραλιακά μπαρ και χαλαρώστε στη δωρεάν ξαπλώστρα σας.

Μην το χάσετε: Περάστε όλη την ημέρα ξέγνοιαστα στην παραλία, απολαμβάνοντας σνακ και αναψυκτικά από τα προσεγμένα και πολυσύχναστα παραθαλάσσια μπαρ της περιοχής.

Το γνωρίζατε; Στην Λάμπη βρίσκεται και ο Ναυτικός Όμιλος της Κω, ο οποίος προσφέρει μαθήματα κολύμβησης και ιστιοπλοΐας για όλες τις ηλικίες.

Παραλία Λιμνιώνας

Τοποθετημένος στη βόρεια πλευρά της ατελείωτης ακτογραμμής του νησιού, περίπου 42 χιλιόμετρα από την πόλη Κω, ο γραφικός κόλπος του Λιμνιώνα είναι κάπως προστατευμένος και προσφέρει ένα εντελώς διαφορετικό παραθαλάσσιο σκηνικό. Η παραλία μοιάζει περισσότερο με όρμο, διαθέτει ένα μικρό κομμάτι άμμου με λίγα φύκια και ξαπλώστρες. Είναι σχετικά απομακρυσμένη, επομένως μην περιμένετε να συναντήσετε πολύ κόσμο.

Ορισμένα σημεία της είναι πολύ βραχώδη για να εισέλθετε και η αμμουδιά δεν είναι πολύ φαρδιά, γι’ αυτό και δεν συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές για παιδιά, ηλικιωμένους ή ακόμη και φανατικούς των ατελείωτων ακτών της Κω. Τα καθαρά νερά είναι πανέμορφα, αλλά μην περιμένετε το μήκος και το πλάτος των παραλιών της κοντινής Κεφάλου. Αυτό το απόμακρο σημείο αντανακλά κατά κάποιο τρόπο την ταραγμένη θάλασσα. Ωστόσο, μια επίσκεψη στην ελληνική ψαροταβέρνα της περιοχής θα σας ανταμείψει.

Μην το χάσετε: Επισκεφθείτε την παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής με θέα θάλασσα και εμπλουτίστε γευστικά τη μέρα σας με μια ποικιλία από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, καθώς το αεράκι του Αιγαίου χαϊδεύει απαλά το πρόσωπο σας.

Το γνωρίζατε: Παρόλο που ο κολπίσκος του Λιμνιώνα βρίσκεται σε ένα σημείο του νησιού που παρουσιάζει συχνούς ανέμους, το γραφικό λιμανάκι τον προστατεύει από τον άνεμο. Η παραλία μοιάζει να χωρίζεται στα δύο με κάποιο τρόπο, δημιουργώντας δύο διαφορετικές εισόδους.

Παραλία Μαστιχάρι

Σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την πόλη της Κω, η παραλία του Μαστιχαρίου προσφέρει τόσο οργανωμένες όσο και απομακρυσμένες περιοχές για να απολαύσετε τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου. Ως πολυσύχναστο θέρετρο, γνωστό για τις μεγάλες αμμώδεις παραλίες του, το Μαστιχάρι είναι γεμάτο με πολυσύχναστα παραθαλάσσια μπαρ, προσφέρει αρκετές ξαπλώστρες, εστιατόρια κια ταβέρνες πάνω στο κύμα.

Η ακτογραμμή του Μαστιχαριού καλύπτεται από ψιλή άμμο, συνήθως μαζί με ορισμένα φύκια, χαλίκια ή κοχύλια, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μεγάλη επιλογή από παραλίες. Τα φύκια θα βρεθούν συχνά στο διάβα σας και ο άνεμος το ίδιο, γι’ αυτό και η περιοχή είναι εξαιρετικά δημοφιλής για τους λάτρεις του windsurfing και kitesurfing.

Μην το χάσετε: Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας την ώρα του ηλιοβασιλέματος για να απολαύσετε τη λάμψη του σούρουπου στον ουρανό.

Το γνωρίζατε; Το Μαστιχάρι περιλαμβάνεται στις περιοχές με τη μεγαλύτερη πιθανότητα ανέμου στο νησί και για αυτό αποτελεί πολύ δημοφιλές σημείο για τους λάτρεις του windsurfing και του kitesurfing!

Παραλία Paradise

Μόλις φτάσετε στην παραλία και ξαπλώσετε αναπαυτικά στην ξαπλώστρα σας, καταλαβαίνετε από πού προήλθε το όνομα της! Η παραλία Paradise είναι μια από τις πιο δημοφιλείς του νησιού και βρίσκεται ακριβώς στη μέση του κόλπου της Κεφάλου, περίπου 35 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω. Μια αμμώδης γαλαζοπράσινη παραλία με ρηχά νερά που βαθαίνουν αρκετά ομαλά, με τη στάθμη της θάλασσας να παραμένει στο μισό μέτρο για τουλάχιστον 40 μέτρα.

Όπως είναι φυσικό, τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν στην άμμο, οπότε η παραλία Paradise προσελκύει δεκάδες οικογένειες. Προσφέροντας βολικές εγκαταστάσεις, όπως το μεγάλο εστιατόριο που μοιάζει με καντίνα, καφέ-μπαρ και διάφορα θαλάσσια σπορ, η πολυσύχναστη παραλία γεμίζει καθημερινά με εκατοντάδες λουόμενους, οι οποίοι επιθυμούν να απολαύσουν τα παραδεισένια της νερά χωρίς άγχος και ταλαιπωρία.

Μην το χάσετε: Εξερευνήστε τον υποβρύχιο κόσμο της παραλίας Paradise και βρείτε το σημείο όπου εκατοντάδες μικροσκοπικές φυσαλίδες λάμπουν μέσα από την ηλιόλουστη θάλασσα.

Το γνωρίζατε; Οι φυσαλίδες αναδύονται από τον πυθμένα της θάλασσας και αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο που προκαλείται από τα απομεινάρια ενός παλιού ηφαιστείου, το οποίο βρίσκεται κάτω από την παραλία.

Πρωτοκάραβος

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ακόμη ανεξερεύνητες παραλίες στο νησί της Κω, που μοιάζουν με παραδεισένια καταφύγια και η παραλία Πρωτόκαραβος είναι σίγουρα ένα από αυτά. Η αμμώδης ακτή δεν είναι πολύ φαρδιά, και διαθέτει μερικές πέτρες που απλώνονται στην παραλία, ενώ για φόντο υπάρχουν αμμόλοφοι σμιλεμένοι από τον άνεμο και τη θάλασσα.

Η παραλία εδώ είναι ιδανική για γαλήνιες ημέρες χωρίς άγχος κάτω από τον ελληνικό ήλιο, μακριά από τα πλήθη. Αλλά με σχεδόν καθόλου ξαπλώστρες και εγκαταστάσεις, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα άλλο να κάνετε πέρα από το να αράξετε χαλαρά στην άμμο ή να ξυπνήσετε τους γευστικούς σας κάλυκες με εδέσματα από τη μοναδική ταβέρνα της περιοχής. Ο άνεμος είναι συχνός σε αυτή την πλευρά του νησιού, οπότε μην περιμένετε ήρεμη θάλασσα, αλλά θα εκτιμήσετε τον χαλαρωτικό ήχο από τα κύματα της θάλασσας.

Μην το χάσετε: Διαβάστε ένα βιβλίο ή απλά αφιερώστε λίγα λεπτά (ή πολλά) στο να απολαύσετε το φυσικό περιβάλλον. Θα φύγετε από εκεί με μια καρδιά πιο γεμάτη.

Το γνωρίζατε; Το ηλιοβασίλεμα είναι εκπληκτικό εδώ, προσφέροντας μια πανέμορφη θέα στο Αιγαίο σε απόλυτη ιδιωτικότητα. Θα σας δώσει μια νέα οπτική και θα σας γεμίσει με θετική ενέργεια!

Ψαλίδι

Αν ψάχνετε τρόπο να ξεφύγετε χωρίς να πάτε μακριά, η παραλία του Ψαλιδίου αυτή που πρέπει να επισκεφθείτε! Προσφέροντας ως επί το πλείστον παραλίες με βότσαλα μέσα-έξω, η περιοχή είναι ευλογημένη με πολλά οργανωμένα σημεία. Προσφέρει αρκετές εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ, πολυσύχναστα παραθαλάσσια μπαρ για διασκέδαση, ξενοδοχεία, καταστήματα, αυθνεντικές παραλιακές ταβέρνες με γνήσια ελληνική κουζίνα και φρέσκα θαλασσινά και έναν μακρύ ποδηλατόδρομο για να φτάσετε με ασφάλεια, αν έχετε όρεξη για μια ποδηλατάδα 4 χιλιομέτρων.

Φροντίστε να εξερευνήσετε την περιοχή για να ανακαλύψετε τα καλύτερα σημεία για χαλάρωση, στα οποία θα απολαύσετε φρεσκοστυμμένους χυμούς, καφέδες, δροσερά κοκτέιλ και σνακ, που σερβίρονται στην παραλία. Ή αξιοποιήστε στο έπακρο το ταξίδι σας τολμώντας να δοκιμάσετε μια από τις αμέτρητες θαλάσσιες δραστηριότητες της περιοχής, για να εξοικειωθείτε με τη θάλασσα και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας!

Μην το χάσετε: Το Ψαλίδι είναι ένα δημοφιλές κέντρο για θαλάσσια σπορ, όπως Θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα, μπανάνα, τζετ σκι, κυματοσανίδα, όρθια σανιδοκωπηλασία, αλεξίπτωτο θαλάσσης και πολλά άλλα, που προσφέρονται ευρέως και είναι ιδανικά για μια απόδραση γεμάτη δραστηριότητες!

Το γνωρίζατε; Στο Ψαλίδι υπάρχει ένας υγροβιότοπος κρυμμένος ανάμεσα στις τουριστικές υποδομές, γεμάτος καλάμια και πλούσια βλάστηση. Θεωρείται προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο άγριας ζωής, φιλοξενώντας μια ποικιλία από μεταναστευτικά πουλιά (και ροζ φλαμίνγκο) και είναι ιδανικό σημείο για την παρατήρηση πτηνών.

Θερμά

Σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από την πόλη της Κω, η παραλία Θερμά (ή Εμπρός Θέρμες) βρίσκεται κάτω από έναν γκρεμό με θέα το ατέλειωτο μπλε του Αιγαίου στην νοτιοανατολική άκρη της Κω, αμέσως μετά την περιοχή του Αγίου Φωκά. Αυτή η παραλία ονομάστηκε έτσι λόγω των θερμών πηγών που αναβλύζουν εδώ και αιώνες, οι οποίες τώρα προσφέρουν μια ανεκτίμητη, υπαίθρια εμπειρία ευεξίας. Το μεγαλύτερο τμήμα της παραλίας είναι καλυμμένο από σκούρη άμμο και πέτρες, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή. Αφού περάσετε μέσα από τους τεράστιους, απότομους βράχους, μην αιφνιδιαστείτε αν συναντήσετε μια ή δύο κατσίκες!

Αυτό το βραχώδες τοπίο προσφέρει βαθιά, κρυστάλλινα νερά και μια κάπως δραματική θέα προς το ηφαιστειακό νησί της Νισύρου. Η μικρή παραλία διαθέτει σκουρόχρωμα βότσαλα, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας πριν από χιλιάδες χρόνια και υπάρχει μια μικρή πολύχρωμη καντίνα με μερικές ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση.

Η θερμή πηγή που αναβλύζει προς τα κάτω στην παραλία για να συναντήσει το Αιγαίο, σχηματίζει ένα είδος μικρής λίμνης όπου το ζεστό νερό αναμιγνύεται με το θαλασσινό.

Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται μεταξύ 42 – 50 βαθμών Κελσίου (100 – 120 Φαρενάιτ) – όσο πιο κοντά έρχεστε στην πηγή, τόσο πιο ζεστό είναι το νερό! Ενώ βρίσκεστε σε αυτό το είδος φυσικής πισίνας, η οποία περιβάλλεται από πέτρες για να διατηρείται το ζεστό νερό περιορισμένο, οι επισκέπτες αισθάνονται ένα υποβρύχιο γαργαλητό ως αποτέλεσμα των φυσαλίδων που διαχέονται μέσα από το νερό. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από ηφαιστειακά αέρια που ωθούνται στην επιφάνεια από τον πυθμένα της θάλασσας!

Αυτές οι φυσικές ηφαιστειακές πηγές φέρουν θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς περιέχουν στοιχεία πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, θείο και μαγνήσιο, συστατικά που θεωρούνται καθοριστικά για τη θεραπεία δερματικών, αρθριτικών ή ρευματικών παθήσεων. Επιπλέον, το μπάνιο σε θερμές πηγές βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των κυττάρων, βελτιώνοντας τις πεπτικές και αποτοξινωτικές ικανότητες του οργανισμού μας. Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη, παρά την έντονη μυρωδιά του θείου, δε νομίζετε; Κολυμπήστε εναλλάξ στη θάλασσα και στις φυσικές θερμές ιαματικές πηγές, για την απόλυτη εμπειρία αναζωογόνησης!

Μην το χάσετε: Επισκεφτείτε τα Θερμά το βράδυ και απολαύστε την εμπειρία κάτω από τον έναστρο ουρανό. Προτιμήστε μια νύχτα με φεγγάρι για να παρατηρήσετε το πως αντανακλά το φως από το θειάφι κάτω από την μαύρη επιφάνεια της θάλασσας, δημιουργώντας μια εικόνα που μοιάζει με υποβρύχιες πυγολαμπίδες.

Το γνωρίζατε; Το νερό έχει θερμοκρασία 45–50 βαθμούς και αναμιγνύεται με το θαλασσινό νερό δημιουργώντας διαφορετικά επίπεδα θερμοκρασίας κατά μήκος της φυσική θερμής πηγής. Το υποβρύχιο γαργαλητό είναι αποτέλεσμα φυσαλίδων που αναδύονται μέσα από το νερό, ένα φαινόμενο που προκαλείται από ηφαιστειακά αέρια που έρχονται προς την επιφάνεια από τον βυθό της θάλασσας.

Παραλία Μαρμάρι

Το Μαρμάρι προσφέρει σε κάθε επισκέπτη μεταξένια άμμο και αναζωογονητικές βουτιές στα σμαραγδένια γαλάζια νερά της Μεσογείου. Το παραδεισένιο τοπίο βρίσκεται περίπου 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω. Εκτός από τις οργανωμένες παραλίες με ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ, το Μαρμάρι προσφέρει επίσης και πολλά απομονωμένα σημεία για να χαλαρώσετε και να ευχαριστηθείτε το δροσερό αεράκι του Αιγαίου.

Η εν μέρει οργανωμένη παραλία στο Μαρμάρι είναι κατάλληλη για οικογένειες, καθώς τα νερά είναι διάφανα και πολύ ρηχά. Γραφεία ενοικίασης οχημάτων, καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης και παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες υπάρχουν σε όλη την περιοχή. Τέλος, το Μαρμάρι είναι ένα κορυφαίο σημείο για τις μαγικές στιγμές του ηλιοβασιλέματος. Η πρόσβαση στο Μαρμάρι είναι εύκολη και χωρίς κόπο είτε με λεωφορείο, το οποίο εκτελεί συχνά δρομολόγια, είτε με ταξί, αυτοκίνητο, ποδήλατο ή μοτοσικλέτα.

Μην το χάσετε: Δοκιμάστε μια ημερήσια εκδρομή με άλογο στην παραλία γύρω στο απόγευμα, για να ατενίσετε τον απέραντο ουρανό σε ροζ αποχρώσεις.

Το γνωρίζατε; Οι απειλούμενες προς εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες συχνά φωλιάζουν στις αμμώδεις εκτάσεις αυτής της παραλίας, γι’ αυτό έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα.

Παραλία Τιγκάκι

Μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στο νησί, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την πόλη της Κω, γεμάτη με φοίνικες και διάσπαρτα αρμυρίκια κατά μήκος της ακτής. Η ατμόσφαιρα εδώ μοιάζει σχεδόν τροπική. Μπορείτε εύκολα να φτάσετε στο Τιγκάκι είτε χρησιμοποιώντας τα συχνά δρομολόγια των λεωφορείων είτε με ταξί, αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε χρησιμοποιώντας τον πίσω δρόμο, που είναι επίπεδος και ξεκινάει από την παραλία του Φάρου στη Λάμπη, απολαμβάνοντας μια γραφική ποδηλατάδα μέσα στη φύση.

Στον κεντρικό παραλιακό δρόμο, υπάρχουν μπαρ και εστιατόρια για όλες τις ώρες και όλα τα γούστα, ενώ όλοι οι παράδρομοι είναι διάσπαρτοι με ξενοδοχεία, διαμερίσματα, βίλες ή θέρετρα. Η μεγάλη ακτογραμμή είναι αρκετά δημοφιλής για οικογένειες λόγω των ρηχών, διαφανών νερών και της φαρδιάς αμμώδους ακτής. Στην κυρίως οργανωμένη παραλία του Τιγκακίου θα συναντήσετε συχνά φύκια και ενώ προσφέρονται ξαπλώστρες με άφθονη σκιά. Τα θαλάσσια σπορ στο Τιγκάκι προσφέρονται, φυσικά, ευρέως στους χιλιάδες επισκέπτες που επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο.

Μην το χάσετε: Την ώρα του ηλιοβασιλέματος, εκτίμησε τα σαφράν χρώματα του ουρανού καθώς λαμπυρίζουν πάνω από τα σμαραγδένια νερά του Αιγαίου.

Το γνωρίζατε; Οι αλυκές στο Τιγκάκι είναι ένα φυσικό καταφύγιο Natura 2000 γεμάτο με καλαμιώνες, ελώδεις περιοχές και διάφορα μεταναστευτικά πουλιά, συμπεριλαμβανομένων των εντυπωσιακών φλαμίνγκο. Ωστόσο, η λίμνη στεγνώνει κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, αφήνοντας πίσω της μια ολόλευκη επιφάνεια από το εναπομείναν αλάτι.

Παραλία Τρυπητή (ή παραλία Κάβο Θεολόγος)

Η Τρυπητή είναι ένα από τα καλά κρυμμένα διαμάντια της Κω και βρίσκεται 47 χιλιόμετρα από την πόλη Κω, στην Κέφαλο. Το να φτάσετε στην ίδια την παραλία μπορεί να είναι μια μικρή πρόκληση, ακόμη και με αυτοκίνητο, αλλά το τοπίο θα σας ανταμείψει απόλυτα. Αυτός ο προστατευμένος όρμος αποτελεί μια όαση χαλάρωσης και προσφέρει στους επισκέπτες μια μικρή χρυσαφένια αμμουδιά με θαυμάσια γαλαζοπράσινα νερά.

Σε αυτό το γαλήνιο μέρος, δεν θα στριμωχτείτε με άλλους λουόμενους. Υπάρχουν μερικές διαθέσιμες ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση, μια βασική τουαλέτα και ένας δωρεάν χώρος στάθμευσης, αλλά όχι εγκαταστάσεις εστιατορίου, οπότε φροντίστε για τις απαραίτητες προμήθειες προτού την επισκεφθείτε. Πέρα από αυτά, υπάρχει μια ρουστίκ ιδιοκτησία και άφθονος χώρος χωρίς σκίαση για να απλώσετε μια πετσέτα στην απαλή λευκή άμμο και να κάνετε ηλιοθεραπεία.

Μην το χάσετε: Υπάρχουν βραχώδεις σχηματισμοί για να εξερευνήσετε στην περιοχή, οπότε γιατί να μην βγάλετε μια (και δυό) φωτογραφίες κάτω από το χαρακτηριστικό βράχο που μοιάζει με πύλη;

Το γνωρίζατε; Αν μείνετε μέχρι το ηλιοβασίλεμα, θα δείτε τον ουρανό να αλλάζει χρώματα καθώς ο ήλιος βυθίζεται αργά μέσα στη θάλασσα, κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια σας.

Παραλία Βολκάνια

Μια αλλαγή από τα συνηθισμένα είναι καλή, ακόμη και αν είναι σύντομη! Και μια ημερήσια εκδρομή στα Βολκάνια, τα οποία βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της ακτής της Κεφάλου, περίπου 35 χιλιόμετρα από την πόλη Κω, θεωρείται σίγουρα μια καλή αλλαγή σκηνικού. Το όνομα Βολκάνια προέρχεται από το ηφαιστειακό έδαφος και τον κρατήρα που βρίσκονται σε αυτή τη λιγότερο γνωστή περιοχή της Κεφάλου.

Λίγες διάσπαρτες ξαπλώστρες, γαλαζοπράσινα νερά, μια μικρή καλύβα και ισχυρά κύματα τα οποία δημιουργούν ένα ολόλευκο πέπλο αφρού στην επιφάνεια της θάλασσας; αυτά που προσφέρει η εξωτική παραλία στα Βολκάνια. Τα νερά είναι αρκετά ρηχά, καθιστώντας την περιοχή έναν τέλειο προορισμό για παιδιά όταν οι δυνατοί άνεμοι εξαφανίζονται.

Μην το χάσετε: Μείνετε μέχρι το ηλιοβασίλεμα για να δείτε τον ουρανό να μεταμορφώνεται σε ένα πολύχρωμο καμβά με πορτοκαλί αποχρώσεις, καθώς ο ήλιος βυθίζεται στον απέραντο ορίζοντα.

Το γνωρίζατε; Υπάρχει ένα τοπικό οινοποιείο στην περιοχή, που χρησιμοποιώντας το γόνιμο ηφαιστειακό έδαφος παράγει τοπικό κρασί.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement