Connect with us

Ταξίδι

6 προορισμοί κοντά στην Αθήνα, 6 καλοκαιρινά long weekends που τα συνδυάζουν όλα

Published

on

Το πού θα πάμε κάθε χρόνο διακοπές είναι η μεγάλη συζήτηση λίγο πριν αρχίσει το καλοκαίρι, αλλά και αφού αρχίσει. Όσοι έχουν πολλές μέρες άδειας είναι οι τυχεροί, είναι αυτοί που θα απολαύσουν πραγματικές διακοπές. Όσοι, όμως, έχουν ελάχιστες μέρες άδειας ή σχεδόν καθόλου ή κάπως πιο περιορισμένο προϋπολογισμό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν ολιγοήμερες εξορμήσεις. Για παράδειγμα, ένα Σαββατοκύριακο στα κοντινά νησιά της Αθήνας ή στην ακτογραμμή της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι ό,τι πρέπει για μικρές δόσεις χαλάρωσης και καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς.

Κυπαρισσία

Η Κυπαρισσία είναι από αυτούς τους προορισμούς που προσφέρονται ιδανικά για ένα άκρως χαλαρό καλοκαιρινό σαββατοκύριακο. Μπορείτε να μείνετε εντός της πόλης, αλλά και εκτός – μεταξύ της Κυπαρισσίας και της Ζαχάρως. Ιδανικότερη παραλία για να αράξετε δίχως αύριο είναι αυτή που ξεκινά από το Καλό Νερό και φτάνει στο Κατάκολο. Έχει τέλεια άμμο, λεπτή, χρυσή και βελούδινη που τη «σπάνε» κατά τόπους λίγα στρογγυλεμένα, πανέμορφα βότσαλα. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, γαλάζια και βαθαίνουν σχετικά σταδιακά. Η παραλία είναι απέραντη και έχει τόσο οργανωμένα τμήματα όσο και ελεύθερα. Απλά επιλέγετε ανάλογα με τη διάθεση. Στο ύψος του Καλού Νερού έχει ομπρελίτσες και πίσω ταβερνάκια, πιο κάτω στον Αγιαννάκη στο φόντο θα δείτε ένα υπέροχο παράκτιο πευκοδάσος και μια καλοφτιαγμένη ξύλινη καντίνα για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα, πιο κάτω στην Ελαία εκβάλει και το ποτάμι της Νέδας.

Αξίζει να καθίσετε στην παραλία μέχρι αργά το απόγευμα για να δείτε τον ήλιο να χάνεται στα νερά του Ιονίου. Άλλες παραλίες στην περιοχή που αξίζουν είναι η Σανί, αμμουδερή και αυτή και σε τμήμα της οργανωμένη, και δίπλα ο Καρτελάς με παρόμοιο σκηνικό. Αν μένετε στην πόλη και δεν θέλετε να βγείτε εκτός θα πάτε στην παραλία που είναι ακριβώς μπροστά από τον οικισμό. Επιβάλλεται το σεργιάνι στα στενά της Άνω ή Παλιάς Πόλης με τα όμορφα αρχοντικά καθώς και ένας καφές ή ένα ποτό στο κάστρο, από εδώ μπορείτε επίσης να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Αν σας αρέσουν οι βουτιές σε δροσερά νερά, θα πάτε μέχρι τον καταρράκτη της Νέδας.

Αίγινα

Η Αίγινα είναι ένα υπέροχο νησί που βρίσκεται μόλις μια ώρα μακριά από το λιμάνι του Πειραιά, αν, μάλιστα, πάρετε το γρήγορο καράβι θα είστε εκεί σε 40 περίπου λεπτά. Αν θέλετε, λοιπόν, να μην αναλώσετε τον χρόνο σας στο πήγαινε-έλα, η Αίγινα είναι ιδανικός προορισμός Σαββατοκύριακου. Είναι από εκείνα τα νησιά που συγκαταλέγονται σε αυτά που λέμε αρχοντικά και αυτό γιατί η πόλη είναι γεμάτη πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια που τα κυκλώνουν τεράστιες μπουκαμβίλιες καθώς και γιατί αποτέλεσε την πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους στις αρχές του 19ου αιώνα. Εκτός από μια γοητευτική Χώρα, η Αίγινα διαθέτει και συναρπαστικά νερά που βρέχουν πανέμορφες αμμουδιές.

Οι περισσότερες από τις παραλίες της είναι οργανωμένες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρείτε και μικρά ελεύθερα κολπάκια. Από τις πιο όμορφες είναι το Κλήμα με τις τούφες πράσινο στο πίσω μέρος της, η Κολώνα, η Βαγία, ο Μαραθώνας, η Αιγινήτισσα και η Σουβάλα.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το ναό Αφαίας Αθηνάς, του 5ου αιώνα π.Χ., που αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής, τον Αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας κοντά στο λιμάνι που αποτελούσε την Ακρόπολη του νησιού από τους προϊστορικούς μέχρι τους αρχαϊκούς χρόνους, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, τη Μονή του Αγίου Νεκταρίου, το Μουσείο του Καπράλου, αλλά και την ιδιαίτερη Παλαιοχώρα με τα πολλά ξωκλήσια. που χτίστηκε τον 9ο αιώνα και ήταν πρωτεύουσα του νησιού μέχρι αρχές του 19ου αιώνα Το χωριό είχε 365 εκκλησίες, μία για κάθε μέρα του χρόνου, εκ των οποίων σώζονται κάτι παραπάνω από 30. Ακόμη έχετε τη δυνατότητα να περάσετε με καραβάκι από το λιμάνι της Πέρδικας στο μικρό καταπράσινο νησάκι Μονή και να λιαστείτε στην παραλία του παρέα με ελάφια και παγώνια. Αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες θα βρείτε και υπέροχα μονοπάτια, ενώ αν έχετε κουράγιο να φτάσετε μέχρι το Ελλάνιο Όρος θα αντικρίσετε μια μαγευτική θέα.

Αγκίστρι

Δίπλα στην Αίγινα, «κολυμπάει» το μικρό νησί του Αγκιστρίου, καταπράσινο και πανέμορφο. Το ταξίδι σας από τον Πειραιά θα διαρκέσει με το γρήγορο καράβι περίπου μια ώρα.

Το νησί έχει ακρογιαλιές, που βρέχονται από ζηλευτά κρυστάλλινα νερά, όπου δεν θα θέλετε να σταματήσετε να βουτάτε. Η Χαλικιάδα με τα λευκά βότσαλα είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, θα χρειαστεί ωστόσο να περπατήσετε κάμποσο σε κάπως δύσκολο μονοπάτι.

Η Δραγονέρα είναι επίσης πανέμορφη και παίρνει μπόνους λόγω του πράσινου στο φόντο και είναι οργανωμένη, η Μεγαλοχώρι μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό είναι επίσης όμορφη, η παραλία στη Σκάλα, στο λιμάνι, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό αξίζει μια επίσκεψη όπως και η παραλία στην Απόνησο, το μικρό αυτό νησάκι που συνδέεται με μια τσιμεντένια μικρή γεφυρούλα με το Αγκίστρι. Τις ώρες που δεν θα είστε στην παραλία μπορείτε να σεργιανίσετε στα γραφικά στενά του Μεγαλοχωρίου, της Σκάλας και των Λιμεναριών, μπορείτε όμως να κάνετε και πεζοπορίες στα όμορφα μονοπάτια του κάτω από τα ψηλά πεύκα καθώς και ποδηλασία. Για θαλασσινές δραστηριότητες σημειώστε τις καταδύσεις και το καγιάκ.

Επίδαυρος

Το μικρό κολπάκι της Επιδαύρου με τα υπέροχα νερά και το πράσινο τοπίο είναι ό,τι πρέπει για μια μίνι εξόρμηση από την πόλη. Απέχει περίπου 2 ώρες από το κέντρο της Αθήνας και είναι ιδανικό μέρος για ένα ανέμελο και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο. Μπορείτε να μείνετε εντός της Παλιάς Επιδαύρου και να πηγαίνετε παντού με τα πόδια ή να βγείτε εκτός, οι επιλογές διαμονής στην περιοχή είναι πολλές. Όσον αφορά στις βουτιές, εάν δεν θέλετε να βουτήξετε στα νερά κατά μήκος του χωριού θα πάτε παραδίπλα στην Βαγιωνιά και εάν έχετε όρεξη για περπάτημα σημειώστε ότι από εκεί μπορείτε να φτάσετε στην παραλία Καλαμάκι όπου τα δέντρα σχεδόν βουτούν στο νερό, όμορφες και η παραλία της Νέας Επιδαύρου και η Πολεμάρχα ενώ προς τα νότια του χωριού υπάρχει η Γιαλάσι.

Μην παραλείψετε να βάλετε στο πρόγραμμά σας μια επίσκεψη στο μικρό αρχαίο θέατρο που βρίσκεται στα όρια του χωριού και στο μεγάλο θέατρο όπου γίνονται οι παραστάσεις -μπορείτε να συνδυάσετε τη διαμονή σας στην περιοχή με μια παράσταση -, το οποίο θα βρείτε περίπου 16 χλμ. μακριά, στο χωριό Λιγουριό αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου που απλώνεται δίπλα από το μεγάλο θέατρο και αποτελούσε σημαντικό θεραπευτικό κέντρο της εποχής και το αρχαιολογικό μουσείο της Επιδαύρου με ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ασκληπιείο και στο Θέατρο. Και αφού φτάσετε μέχρι εκεί, πεταχτείτε και μέχρι το χωριό Λυγουριό με τα υπέροχα βυζαντινά ξωκλήσια και το εντυπωσιακό Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας. Αν είστε active τύποι μπορείτε επίσης να διασχίσετε και το πανέμορφο φαράγγι Βόθυλα, το μονοπάτι ξεκινά κοντά στην Πλατεία Α’ Εθνοσυνέλευσης στη Νέα Επίδαυρο, έχει μήκος 4 χιλιόμετρα και είναι μέτριας δυσκολίας. Σημειώστε πως κάτω από το μικρό θέατρο βρίσκεται και μια αρχαία βυθισμένη πόλη οπότε ετοιμαστείτε και για καταδύσεις. Αν πάλι δεν είστε ιδιαίτερα αθλητικοί τύποι υπάρχουν άπειρα ταβερνάκια με καλό φαγητό για να αράξετε με μεζεδάκια παγωμένη μπύρα.

Εύβοια

Το νησί της Εύβοιας έχει πανεύκολη πρόσβαση και αρκετές επιλογές για διαμονή όχι μόνο σε επίπεδο εγκαταστάσεων αλλά και σε επίπεδο τοποθεσίας. Εξαρτάται πάντα το πόση όρεξη έχετε για να οδηγήσετε και πόσες ώρες θέλετε να σπαταλήσετε στο τιμόνι και φυσικά τον προϋπολογισμό σας. Μια επιλογή είναι να μείνετε στην Χαλκίδα και να κάνετε εξορμήσεις στις γύρω παραλίες όπως την παραλία Κουρεντί, την πλαζ Συκιές και την πλαζ Παπαθανασίου, στη Λιανή Άμμο και στην πλαζ Αστέρια που βρίσκεται απέναντι, δηλαδή από την πλευρά της Στερεάς Ελλάδας καθώς και στις αμμουδερές Αλυκές. Μπορείτε όμως να κατέβετε μέχρι την Κάρυστο με το φαράγγι του Δημοσάρη και τις όμορφες παραλίες, στην Κύμη με τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά, στη Λίμνη που μοιάζει με νησί, στις ήσυχες Ροβιές αλλά και στα Ήλια με τα ωραία νερά και τις πράσινες πλαγιές, μπορείτε ακόμα να φτάσετε και στην Αιδηψό για να απολαύσετε επίσης και ιαματικές βουτιές. Ωραία πρόταση είναι και η Αγκάλη, ένας παραθαλάσσιος οικισμός που βλέπει στο Αιγαίο και έχει μια μεγάλη μακρόστενη παραλία, είναι σούπερ ήσυχα και γραφικά. Πιο νότια υπάρχει και το μικρό χωριό Πήλιο αν θέλετε να νιώσετε εποχή ‘80s στο φουλ.

Από δραστηριότητες έχει φυσικά σχεδόν τα πάντα, πεζοπορία στα μονοπάτια στο όρος Δίρφυ και όχι μόνο, καταδύσεις, SUP, surf, kite-surf, ποδηλασία κ.α. Μπορείτε επίσης να κάνετε και πολιτισμικό τουρισμό και να επισκεφθείτε τα κάστρα και τους πύργους του νησιού όπως το κάστρο Καράμπαμπα και τους δίδυμους πύργους στο Λιλάντειο Πεδίο, τα αρχαιολογικά μουσεία Χαλκίδας, Καρύστου και Ερέτριας, το Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας, το αρχαίο θέατρο Ερέτριας, το ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος κ.α.

Ναύπακτος

Η Ναύπακτος είναι περίπου δυόμιση ώρες από την πρωτεύουσα και είναι από τις πιο δυνατές προτάσεις για ένα χαλαρό θερινό διήμερο. Είναι γραφική, βρέχεται από τα νερά του Κορινθιακού, έχει δυο υπέροχες παραλίες ακριβώς μπροστά της την Ψανή και τη Γρίμποβο αλλά και μπόλικο πράσινο, βουνά και διαδρομές για να θαυμάσετε και να εξερευνήσετε. Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχετε αυτοκίνητο, μπορείτε να την επισκεφθείτε με το λεωφορείο και να μετακινήστε παντού πεζοί και να περάσετε τέλεια. Για κοντινό μπάνιο θα πάτε φυσικά στην Ψανή και τη Γρίμποβο στη δεύτερη μάλιστα μπορείτε να κάνετε και Kite Surf, άλλες παραλίες στις οποίες μπορείτε να βουτήξετε είναι η Βαριά, η Χιλιαδού και το Μοναστηράκι, όλες με απίθανα νερά.

Οι βραδινές και απογευματινές σας βόλτες μπορούν να περιλαμβάνουν το Στενοπάζαρο, το ρολόι πάνω στο λόφο – τέλειο σημείο για να δείτε το ηλιοβασίλεμα – αλλά και τα στενά της πόλης, ό,τι βόλτα όμως και να κάνετε σημειώστε πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο μικρό ενετικό λιμάνι που χτυπά η καρδιά της Ναυπάκτου και που φυσικά βρίσκονται στιλάτα καφέ και μπαρ.

Μη φύγετε εάν δεν ανεβείτε μέχρι το κάστρο της Ναυπάκτου που έχει συγκλονιστική θέα στις ακτές της Πελοποννήσου, στη γέφυρα του Ρίου και φυσικά στην πόλη και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Μπορείτε επίσης να περάσετε από το «Φετιχιέ Τζαμί», το πρώτο μουσουλμανικό τέμενος της πόλης αλλά και από το «Αρχοντικό Μπότσαρη» ένα υπέροχο κτίριο όπου φιλοξενεί έκθεση με θέμα τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και αποτελούσε το σπίτι του στρατηγού Νότη Μπότσαρη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement