Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κακοκαιρία Petar: Στο στόχαστρο η Δυτική Ελλάδα – Εγκλωβισμένα I.X. στην Κεφαλονιά λόγω κατολίσθησης

Published

on

Δοκιμάζεται η Δυτική Ελλάδα από την επέλαση της κακοκαιρίας Petar, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα του Σαββάτου. Κέρκυρα και Κεφαλονιά βρέθηκαν στο επίκεντρο και αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα. Στην περιοχή του Ρίου αλλά και στο κέντρο της Πάτρας λίγο μετά τις 9 το βράδυ έπνεαν ισχυροί άνεμοι και ο ουρανός συννέφιασε.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ενώ κλιμάκιο της 6ης ΕΜΟΔΕ μετέβη στην Ιθάκη από νωρίς το μεσημέρι προκειμένου να συνδράμει σε τυχόν ανάγκες που προκληθούν λόγω της κακοκαιρίας.

Συναγερμός σήμανε στην Κεφαλονιά ανάμεσα στις περιοχές Άνω Μεριά με Καριά το απόγευμα του Σαββάτου καθώς 10 αυτοκίνητα βρίσκονται εγκλωβισμένα λόγω κατολίσθησης από την έντονη βροχόπτωση. Δεν υπάρχει καταπλακωμένο αυτοκίνητο ούτε έχει αναφερθεί τραυματισμός ενώ πάνε μηχανήματα έργου του δήμου για να ανοίξουν το δρόμο.

Χωρίς ρεύμα η Κασσιόπη
Από το μεσημέρι του Σαββάτου, έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν και την Κέρκυρα με καταιγίδες και βοριάδες να πλημμυρίζουν δρόμους, όπως στην περιοχή Σιδέρι.

Στο μεταξύ στην περιοχή της Κασσιόπης να είναι χωρίς ρεύμα, ενώ εκδηλώθηκε και χαλαζόπτωση.

Σε συναγερμό βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία, η πολιτική προστασία των δήμων και της περιφέρειας, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Απεγκλώβισαν 10 τουρίστες από παραλία του νησιού
Μάλιστα, χρειάστηκε να κινητοποιηθούν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Λιμενικό Σώμα έπειτα από κλήση ομάδας 10 τουριστών, οι οποίοι εν μέσω καταιγίδας είχαν εγκλωβιστεί στην παραλία Πόρτο Τιμόνι.
Τελικά, οι τουρίστες απεγκλωβίστηκαν με σκάφος ιδιώτη, το οποίο κατάφερε να τους προσεγγίσει, τους παρέλαβε και αυτήν την ώρα μεταφέρονται στην παραλία Άγιος Γεώργιος Πάγων.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Petar» τις επόμενες ώρες
Σημειώνεται ότι το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 4 Αυγούστου επικαιροποίησε το Σάββατο η ΕΜΥ λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η κακοκαιρία «Petar» κινούμενη ανατολικά από την Ιταλία, θα προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, από το μεσημέρι του Σαββάτου 05-08-2023 έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 06-08-2023, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:

άμεσα η περιοχή Κέρκυρας – Παξών
από νωρίς το απόγευμα τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου (κυρίως Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη), η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Μακεδονία
από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησος και η δυτική και βόρεια Θεσσαλία
από το βράδυ η κεντρική Μακεδονία
Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή τα φαινόμενα στη δυτική χώρα θα εξασθενήσουν.

Ήχησε το 112 σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία- Αχαΐα και Ιόνιο
Νωρίτερα το Σάββατο εστάλη μήνυμα από το 112 για επικύνδυνα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της δυτικής χώρας, και συγκεκριμένα σε Ιόνιο, Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία.

⚠️Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

🆘Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) τις επόμενες ώρες έως αργά το βράδυ σε #Ιόνιο #Ήπειρο & #Αιτωλοακαρνανία

‼️Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε οδηγίες Αρχών

ℹ️https://t.co/mbLpAekqgN

— 112 Greece (@112Greece) August 5, 2023
Πού θα σημειωθούν τα έντονα φαινόμενα σύμφωνα με το meteo

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την Βόρεια Ιταλία προς τα Βαλκάνια θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας από το μεσημέρι του Σαββάτου 05/08.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες κατά τη διάρκεια την νύχτας προς Κυριακή 06/08 θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Μακεδονία, στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας και στη Δυτική Πελοπόννησο.

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει για τη Μακεδονία, το Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στη συνέχεια, από τις πρωινές και έως τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 06/08, σποραδικές βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη και στα ορεινά ηπειρωτικά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement