Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή η λογοτέχνιδα και ποιήτρια, Θεοδώρα (Λόλα) Μαρούδα-Ανεστοπούλου, επί σειρά ετών τακτική συνεργάτιδα της «Γ»

Published

on

“Έφυγε” χθες το πρωί η διακεκριμένη λογοτέχνιδα και ποιήτρια και επί σειρά ετών τακτική συνεργάτιδα της «Γ», Θεοδώρα (Λόλα) Μαρούδα-Ανεστοπούλου, πολυβραβευμένη για το έργο της που άγγιξε τους ανθρώπους.

Η εκλιπούσα γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και σπούδασε ξένες γλώσσες, ενώ εργάστηκε ως μεταφράστρια-διερμηνέας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στην Πάτρα εγκαταστάθηκε τον Μάιο του 1945, δημιουργώντας μια υποδειγματική οικογένεια με τον σύζυγό της, Δημήτρη Ανεστόπουλο. Απέκτησε έναν γιο τον Επαμεινώνδα, παντρεμένο με την Σεβαστή Ευφραμίδη (οι οποίοι έχουν φροντιστήριο ξένων γλωσσών στην οδό Έλληνος Στρατιώτου), που της χάρισαν δύο εγγόνια, την Θεοδώρα και τον Δημήτρη.

Η Θεοδώρα Μαρούδα άγγιξε με το λαμπερό πνεύμα της, το έργο της και την προσωπικότητά της πολλούς ανθρώπους, καθώς από το 1981 ασχολήθηκε με την ποίηση και την λογοτεχνία. Το έργο της αναφέρεται σε λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, ενώ κείμενά της έχουν φιλοξενηθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Η Θεοδώρα Μαρούδα ξεχώριζε για την αγάπη της στην πατρίδα, την πίστη στον Θεό, ενώ -μέχρι το τέλος της ζωής της- με το έργο της, προσπάθησε να αναδείξει σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και επαίνους, ενώ ήταν ενεργό μέλος πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια ήταν πιο δύσκολα, καθώς το πάντα ακμαίο μυαλό της δεν συμβάδιζε με το εύθραυστο σώμα της. Παρόλο που συνειδητοποιούσε τις δυσκολίες υγείας που είχε, μέχρι τις τελευταίες μέρες φρόντιζε να είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Δευτέρα στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδας, ενώ η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Εγλυκάδας.

Η Διεύθυνση της «Γ» και όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί της εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

 

 

To εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου της που δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει

Το 23ο βιβλίο της δεν πρόβαλε να κυκλοφορήσει

Έχει εκδώσει 22 βιβλία (ποίηση, μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμιο), ενώ το τελευταίο της, 23ο βιβλίο (μουσικόδραμα) με τίτλο: «Αποτυπώματα Κραυγής-Γαία, Μάνα Γη» δεν πρόλαβε να το κυκλοφορήσει, καθώς επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της. Μάλιστα, είχε παραλάβει το πρώτο δοκίμιο για τις αναγκαίες διορθώσεις και παρεμβάσεις, πριν γίνει η μαζική παραγωγή του από το τυπογραφείο.

«Ήταν ένα διαμάντι»

Ο τηλεοπτικός παραγωγός Αχιλλέας Παπαδιονυσίου γράφει για την εκλιπούσα: «Η αείμνηστη Θεοδώρα Μαρούδα-Ανεστοπούλου ήταν ένα ακριβό διαμάντι σαν άνθρωπος, σαν σύζυγος, σαν μητέρα, σαν γιαγιά, σαν συγγενής, σαν φίλη. Έχω την ευλογία να ήμουν φίλος της, αδελφός της, όπως με αποκαλούσε και μου πρόσφερε πολλά. Ήταν μακριά από κακίες, εγωισμούς και αλαζονείες. Άνθρωπος της προσφοράς. Θα λείψει από τα παιδιά της, τα εγγόνια της, τους συγγενείς, τους φίλους, από την Πάτρα και την Αχαΐα. Αιωνία της η μνήμη και ο Θεός να την αναπαύσει εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως. Η απώλειά της σπουδαία».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement