Connect with us

Οικονομία

Εστίαση: Συγκρατημένοι στις δαπάνες οι τουρίστες – Μειωμένος 20% ο τζίρος σε δημοφιλή νησιά

Published

on

Χαμηλότερη κατανάλωση και λιγότερες μέρες παραμονής των επισκεπτών στα νησιά προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδα των διακοπών, διαπιστώνουν οι επαγγελματίες της εστίασης το φετινό καλοκαίρι.

H εικόνα αυτή η οποία παρατηρείται από την αρχή της φετινής τουριστικής σεζόν, διατηρείται μέχρι τώρα που κορυφώνεται η καλοκαιρινή περίοδος, καθώς όπως φαίνεται, ακόμη και όσοι έχουν τη δυνατότητα για διακοπές, εμφανίζονται συγκρατημένοι σε όλες τις δαπάνες τους, κατά συνέπεια και στην εστίαση.

Η πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων εστίασης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022, έως τώρα, υπολογίζεται περί το 20%, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο CNN Greece o κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, Περιφερειάρχης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Νοτίου Αιγαίου.

Η μείωση της κατανάλωσης ωστόσο, όπως εξηγεί, είναι αρκετά υψηλότερη από αυτό το ποσοστό, αν συνυπολογιστείτο γεγονός πως σε σύγκριση με το 2022 οι τιμές στους καταλόγους είναι αυξημένες κατά 18%- 20%, απόρροια του αυξημένου κατά 47% λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις εστίασης στα νησιά, περίπου το 80% του ετήσιου τζίρου τους γίνεται κατά τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, με τους επαγγελματίες να ελπίζουν πως η εικόνα της κατανάλωσης θα βελτιωθεί τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Όπως επισημαίνει πάντως ο κ. Παπαδόπουλος εκείνο που παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό από τους εγχώριους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι είναι η «στροφή» προς το street food και το take away, δηλαδή «φαγητό στο χέρι» αντί για καθημερινή έξοδο για φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια. Παράλληλα, αρκετοί από όσους διαμένουν σε καταλύματα με κουζίνα και κατάλληλο εξοπλισμό, επιλέγουν συχνά να ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ και να μαγειρεύουν, εξοικονομώντας χρήματα για άλλες δαπάνες των διακοπών τους.

CNN.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement