Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κάνουν… ταμείο μετά το ρεκόρ εισπράξεων-Οι τζίροι σε καταλύματα και εστίαση πλησίασαν το 2023 το «ψυχολογικό όριο»  των 200 εκατ. ευρώ

Published

on

Δύο παράλληλες ανακοινώσεις, της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τις τουριστικές εισπράξεις για το 2023 αλλά και η ανακοίνωση του κύκλου εργασιών στους κλάδους παροχής υπηρεσιών σε φιλοξενία και εστίαση -για το 2023- από την Στατική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), αποκαλύπτουν το εύρος  της συμμετοχής των δύο αυτών κλάδων της οικονομίας για την παραγωγική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Τα τουριστικά έσοδα το 2023 έσπασαν το ιστορικό και ψυχολογικό φράγμα των 20 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 2,28 δισ. ευρώ από το 2019. Σε ποσοστό η αύξηση 12,5% ξεπερνά τα προ Covid-19 επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

-οι τουριστικές εισπράξεις ξεκίνησαν το 2021, στα 10,5 δισ. ευρώ,

-αμέσως μετά την πανδημία το 2022 έφτασαν τα 17,7 δισ. ευρώ και

– πέρυσι (2023) «πέταξαν» στα 20,5 δισ. ευρώ!

Αθροιστικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών το 2023 «άγγιξε» τα 19 δισ. ευρώ (18,9 δισ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 9,9% σε σχέση με το 2022.

Η Αχαΐα

Αθροιστικά για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των καταλυμάτων και των Υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών το έτος 2023 ανήλθε σε 196 εκατ. ευρώ στην Αχαΐα (αύξηση 9,4%). Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις του κλάδου των Καταλυμάτων στην Αχαΐα καταγράφηκε αύξηση 8,5%, στα 34,6 εκατ. ευρώ το 2023, από 31,8 εκατ. ευρώ το 2022,. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών Εστίασης στην Αχαΐα καταγράφηκε αύξηση 9,6%, από 147,4 εκατ. ευρώ το 2022 στα 161,5 εκατ. ευρώ το 2023.

Για την Αχαΐα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η αύξηση στον κύκλο εργασιών στο κλάδο των Καταλυμάτων το γ’ τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το 2022, «έτρεχε» με ρυθμό 29,8% ενώ στον κλάδο της Εστίασης (το δ’ τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το 2022) η αύξηση «έτρεχε» με ρυθμό 11,2%.

Σημαντικό το γεγονός ότι η Αχαΐα με την αύξηση 9,6% του κύκλου εργασιών στην εστίαση βρέθηκε στην πρώτη 10άδα των Περιφερειακών Ενοτήτων με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη χώρα για το 2023. Η Αχαΐα για το 2023 στην εστίαση «έπιασε» τον πανελλαδικό μέσο όρο στους τζίρους και ήταν 4η στη χώρα, ακολουθώντας αμιγώς τουριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική (αύξηση 11,6%), η Αττική (10,3%) και το Ηράκλειο (10,1%).

«Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να πιέζονται»

Η αύξηση των τζίρων αλλά και των εισπράξεων θεωρείται δεδομένο από την επιχειρηματική κοινότητα ότι αποτυπώνει και την άνοδο των τιμών το 2023 με τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που, ούτως ή άλλως, αφαιρούν «πόντους» από την ανάκαμψη της παραγωγικότητας στην τοπική οικονομία. «Για το 2023 από τις επιχειρήσεις έγινε μια προσπάθεια να μην περάσουν ανατιμήσεις στο κόστος των πρώτων υλών απευθείας στον καταναλωτή. Σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση και του ενεργειακού κόστους, το 2023 στις υπηρεσίες εστίασης είχαμε ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με το κόστος του Σούπερ Μάρκετ για τα νοικοκυριά. Είναι μια ‘συνθήκη’ -χαμηλότερο κόστος στη παρασκευή φαγητών και γλυκών, έναντι του κόστους που έχει η προμήθεια υλικών στο σπίτι- που ευνοεί προσωρινά τις επιχειρήσεις. Θα είναι δύσκολο το 2024 να μείνουν σταθερές οι τιμές καθώς υπάρχει ανασφάλεια με τον πληθωρισμό, τη ρευστότητα, το ενεργειακό αλλά και τις επιπτώσεις από την αλλαγή της φορολογίας καθώς  έχουμε πλέον, αναδρομικά για τους τζίρους του 2023 τον ‘κεφαλικό φόρο’ των 1.500 ευρώ» αναφέρει ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρίστος Τηλιγάδης.

ΠΑΠΠΑΣ: «Λείπουν ακόμη στοιχεία από την εξίσωση…»

Η αύξηση του τζίρου αποτελεί μια εξέλιξη με προοπτική ή μπορεί να είναι σχετικά τυχαίο γεγονός λόγω εκτάκτων συνθηκών, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, εκτιμά ο Γιώργος Παππάς, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος. «Μεγαλύτερος τζίρος σημαίνει είτε ότι αυξήθηκε η τιμή, χωρίς να αυξηθεί η ποσότητα, είτε ότι αυξήθηκε η ποσότητα χωρίς να αυξηθεί η τιμή… Συνεπώς κοιτάζοντας το τζίρο, χωρίς να ξέρουμε τι έγινε στην ποσότητα, δεν μας δίνει κάποιο συμπέρασμα για το εάν η παραγωγή και το τουριστικό προϊόν της περιοχής πάει καλά, αν δεν έχουμε πλήρη στοιχεία από τη μεταβολή των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων. Σε κάθε περίπτωση σε επίπεδο περιφέρειας ο τουρισμός είναι ένας τομέας που παραμένει προκλητικά αναξιοποίητος, αφού η Δυτική Ελλάδα κατέχει μόλις το 1% του πανελλαδικού τουριστικού ΑΕΠ της χώρας» αναφέρει ο κ. Παππάς.

Άλλο βασικό στοιχείο που πρέπει να εξετάζουμε είναι η αναλογία το κέρδους στην αύξηση των τζίρων για τις επιχειρήσεις. «Μπορεί ο τζίρος να είναι αυξημένος αλλά αν έχει ανεβεί το κόστος, ποσοστιαία, σε σχέση με τον τζίρο, θα έχουμε μειωμένα κέρδη, ενδεχομένως ακόμη ζημιές. Αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι αν αυτή η αύξηση του τζίρου σε τουρισμό και εστίαση θα έχει θετική επίπτωση στα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας, αν αυξάνεται και ο αριθμός των απασχολουμένων στους συγκεκριμένους κλάδους και το ύψος των αμοιβών» καταλήγει ο κ. Παππάς.

Ροή ειδήσεων

Advertisement