Connect with us

Ελλάδα

Π. Τίγκας στη «Γ»: «Δεν ξέρουμε αν θα έχει αποτέλεσμα το κλείσιμο συνδέσμων οργανωμένων οπαδών» 

Published

on

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου του κλεισίματος των συνδέσμων οπαδών είναι ο Παντελής Τίγκας, σύμβουλος και εκπαιδευτής Ασφαλείας, ένας από τους πρώτους διοικητές της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ» και απαντώντας στο ερώτημα εάν η διάλυση των συνδέσμων οπαδών θα ήταν ένα σωστό βήμα στην ορθή κατεύθυνση για την πάταξη της οπαδικής βίας, ο Παντελής Τίγκας τόνισε: «Είναι μια λύση που δεν ξέρουμε αν θα έχει αποτέλεσμα, δεν γνωρίζουμε δηλαδή τώρα αν είναι όντως η λύση.

Προσωπικά, και λόγω της επί χρόνια ενασχόλησής μου με το συγκεκριμένο αντικείμενο, έχω μια λίγο διαφορετική φιλοσοφία, σκέψη, αντιμετώπιση, αν θέλετε, του όλου θέματος, η οποία δεν περιλαμβάνει την κατάργηση των λεσχών ή συνδέσμων, δεν περιλαμβάνει επίσης την απαγόρευση μετακίνησης των φιλάθλων».

Ωστόσο, όπως σημείωσε, «αυτό φυσικά είναι αντικείμενο μιας διεξοδικής συζήτησης με επιχειρήματα που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο στενό πλαίσιο μιας συζήτησης».
Το κλείσιμο για όλες τις λέσχες οπαδών ανά την Ελλάδα καθώς κάθε ομάδα θα έχει πλέον, όπως ο νόμος ορίζει, έναν σύνδεσμο οπαδών με έδρα την ΠΑΕ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, μετά από τη χθεσινή σύσκεψη για την οπαδική βία στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των ιδιοκτητών Ολυμπιακού, ΠΑΟ, ΑΕΚ και τον εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Παρά τις χαμένες ανθρώπινες ζωές και τις νομοθετικές παρεμβάσεις, η κατάσταση σχετικά με τους συνδέσμους οπαδών παραμένει έως σήμερα εν πολλοίς ανεξέλεγκτη και στο όριο της νομιμότητας. Σύμφωνα με την έως τώρα κείμενη νομοθεσία, οι σύνδεσμοι οπαδών έπρεπε να έχουν το καθεστώς λέσχης προκειμένου να μπορούν να αναγνωριστούν ως τέτοιοι. Όφειλαν κάθε χρόνο να δηλώνουν τα μέλη τους καθώς και τους επικεφαλής οι οποίοι έφεραν και τη νομική ευθύνη για το τί γίνεται στους χώρους του κάθε συνδέσμου. Επίσης, όφειλαν να ανανεώνουν την εμπιστοσύνη που τους δείχνει η οικεία ΠΑΕ/ΚΑΕ ή ερασιτεχνικό σωματείο. Όσον αφορά στα παραρτήματα, λάμβαναν άδεια λειτουργίας από το κοντινότερο αστυνομικό τμήμα.

Οι ΠΑΕ/ΚΑΕ και ερασιτεχνικά σωματεία με τη σειρά τους ήταν υποχρεωμένες να επιτηρούν τις λέσχες-συνδέσμους που έχουν αναγνωρίσει και για τον σκοπό αυτό έπρεπε να απασχολούν ειδικό στέλεχος. Επιπλέον, οι ομάδες είχαν ευθύνη εάν κάποιο μέλος συνδέσμου-λέσχης που είχαν αναγνωρίσει προέβαινε σε εγκληματική πράξη με οπαδικό κίνητρο.

Όμως, στην πράξη ελάχιστοι σύνδεσμοι διέπονται από το καθεστώς της λέσχης και είναι επίσημα αναγνωρισμένοι από τις ομάδες τους. Στην πλειοψηφία τους είτε έχουν άλλες νομικές μορφές νομική μορφή και λειτουργούν εντελώς άτυπα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι ομάδες δεν έχουν διαύλους επικοινωνίας με τους συνδέσμους που δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένοι.

Ροή ειδήσεων

Advertisement