Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΑΣΟΚ: To φορολογικό «καίει» την κοινωνία

Αλλαγή φορολογικής πολιτικής ζητούν τα στελέχη του- Εκδήλωση στο 26ο Forum Ανάπτυξης

Published

on

«Στροφή» στη φορολογική πολιτική ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου στους πολίτες προτάθηκε στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στο 26ο Forum Ανάπτυξης με θέμα «Αλλαγή παραδείγματος στην Οικονομία».

Την εκδήλωση συντόνισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής, Νίκος Μοίραλης, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις πολιτικές που ακολουθεί, εξαιτίας των οποίων έχει συρρικνωθεί δραματικά το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών. 

Πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», Σπύρος Σκιαδαρέσης, ο οποίος μίλησε για τις προοπτικές της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων τόνισε πως για να επιλυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα της Δυτικής Ελλάδας απαιτούνται δύο βασικές προϋποθέσεις, η ενίσχυση της συμμετοχής των περιφερειών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας και δεύτερον, μια συνολική στρατηγική για τον ανασχεδιασμό των σχέσεων ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση και αποκέντρωση.

«Χρειάζεται να μετατρέψουμε τους αυτοδιοίκητους θεσμούς σε φορείς μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Απαιτείται μια νέα οριοθέτηση αρμοδιοτήτων, μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο μιας διοικητικής μεταρρύθμισης που θα εκκινεί αυτή τη φορά από την καθιέρωση επιτελικής διοίκησης, με ταυτόχρονη αποκέντρωση», τόνισε και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να παρευρεθούν στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει ο συνδυασμός το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του 10ου ΠΤ Β.Δ. Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Παππάς, ο οποίος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το φορολογικό κατακρίνοντας το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο. «Η φορολογική συνείδηση προϋποθέτει διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία, ώστε να ξέρουν οι φορολογούμενοι ότι υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση και ότι οι φόροι τους βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων και κυρίως των αδύναμων, όχι των ισχυρότερων. Ένα πρώτο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής είναι η δραστική μείωση του ορίου των συναλλαγών με φυσικό χρήμα με  περαιτέρω διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Δεύτερο μέτρο είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των ηλεκτρονικών εργαλείων της ΑΑΔΕ. Τρίτο μέτρο είναι η εφαρμογή προοδευτικής ενιαίας φορολογικής κλίμακας με πολλά κλιμάκια και τέταρτο είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου σε δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές και προοδευτική

κλιμάκωση των σχετικών συντελεστών. Ακόμη πρότεινε το αφορολόγητο να πάει στις 12.000 ευρώ, μείωση του ΦΠΑ στα είδη «πρώτης ανάγκης» και του ΕΦΚ. «Είναι αναγκαίο ένα σύγχρονο προοδευτικό μείγμα φορολογικής πολιτικής, το οποίο θα περιορίζει το αίσθημα αδικίας και θα εδραιώνει τη συνείδηση της κοινωνικής χρησιμότητας της φορολογίας όταν αυτή είναι δίκαιη και αναλογική και παράλληλα

χρηματοδοτεί δομές και υπηρεσίες που είναι προσβάσιμες από όλους, αναβαθμίζοντας τους όρους κοινωνικής ευημερίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη συρρίκνωση της ανάπτυξης των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Όπως τόνισε οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν κατά 45% στο ΑΕΠ και κατά 45% στην απασχόληση, ενώ όπως είπε, στο σύνολο των εργαζομένων που απασχολούν το 85% είναι πλήρους απασχόλησης.  «Είναι τόσο υψηλό το κόστος διαβίωσης που δεν επιτρέπει στους πολίτες να καταναλώσουν. Είμαστε σε πολύ κρίσιμη καμπή.  Η καθημερινότητα κατατρώει το εισόδημα των πολιτών», ανέφερε και επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις λόγω της έλλειψης ρευστότητας και του «παγώματος» του δανεισμού.

Ροή ειδήσεων

Advertisement