Connect with us

Οικονομία

Βενζίνη: Με ποιες τιμές ταξιδεύουν οι αδειούχοι του Αυγούστου – Πού ξεπερνούν τα €2 το λίτρο

Published

on

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να βρίσκεται οι τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα, με τους πρατηριούχους να εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες του Αυγούστου. Ήδη, στην περιφέρεια και τα νησιά η τιμή της αμόλυβδης κινείται στην περιοχή των 2,5 ευρώ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της βενζίνης (95 οκτάνια) στη χώρα σκαρφάλωσε στο 1,98 ευρώ/λίτρο την Πέμπτη 17 Αυγούστου, ενώ η τιμή της «100άρας» (100 οκτάνια) βρίσκεται στα 2,159 ευρώ/λίτρο. Ακριβό είναι και το ντίζελ κίνησης, η μέση τιμή του οποίου καθορίζεται στο 1,748 ευρώ/λίτρο, ενώ στις αρχές Ιουνίου μετά βίας ξεπερνούσε το 1,55 ευρώ/λίτρο.

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στο υγραέριο κίνησης (autogas), το οποίο την Παρασκευή έφθασε στο 0,858 ευρώ, παραμένοντας σχεδόν σταθερό σε σχέση με τις αρχές του Αυγούστου (0,84 ευρώ) αλλά και υποχωρώντας σε σχέση με τις αρχές του 2023 (0,947 ευρώ).

Βενζίνη: Με ποιες τιμές ταξιδεύουν οι αδειούχοι του Αυγούστου – Πού ξεπερνούν τα €2 το λίτρο

Οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων προβλέπουν ότι τις επόμενες ημέρες η τιμή της βενζίνης θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά. «Αν συνεχιστεί έτσι, θα δούμε το επόμενο διάστημα στα μεγάλα αστικά κέντρα να ξεπερνά τα 2 ευρώ», δήλωσε προσφάτως στο MEGA ο Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων.

Η τιμή των καυσίμων στην Αττική

Η μέση τιμή των καυσίμων στην Αττική (τιμές 17ης Αυγούστου), διαμορφώνεται στα 1,944€/ lt η απλή αμόλυβδη, στα 2,143/ lt η κατοστάρα και στο 1,715€/ lt το ντίζελ κίνησης. Σε πολλά νησιά η μέση τιμή της αμόλυβδης στην αντλία ξεπερνά τα 2 ευρώ ανά λίτρο. Σε ορισμένα μάλιστα πρατήρια σε νησιά η τιμή υπερβαίνει τα 2,3 ευρώ το λίτρο και προσεγγίζει τα 2,4 ευρώ. Σε πρατήρια της Λέρου και της Λήμνου η τιμή της αμόλυβδης πλησιάζει τα 2,5 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, το κόστος της διαδρομής (με επιστροφή) Αθήνα-Πάτρα ανέρχεται στα 63 ευρώ μόνο για τη βενζίνη. Ενώ η διαδρομή Αθήνα-Γιάννενα κοστίζει 122 ευρώ. Ένας οδηγός που θα θέλει να μετακινηθεί από την Αθήνα για την Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να υπολογίζει 90 ευρώ και για την επιστροφή του.

Οι διεθνείς τιμές

Ο «μαύρος χρυσός» έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες παρά την κέρδη στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Σεπτεμβρίου σκαρφάλωσε κατά 86 σεντς ή 1,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 81,25 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα, ωστόσο, το WTI έχασε 2,3% και έτσι σταμάτησε ένα κερδοφόρο σερί 7 εβδομάδων.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδισε 68 σεντς ή 0,8% στα 84,80 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση διολίσθησε κατά 2,3%.

Η αναζωπύρωση των ανησυχιών σχετικά με τον τομέα real estate της Κίνας, παράλληλα με τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία του Νο2 καταναλωτή αργού στον κόσμο, αποτελούν κύριες αιτίες για την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement